Riitta-Liisa Roponen tuli yllättäen hiihtämään Vantaalle - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Riitta-Liisa Roponen ja Ida-tytär lamaantuivat dramaattisesta tekstiviestistä – ”Haarukka jähmettyi suun ja lautasen välille”

Tyttären huoltotehtävien peruuntuminen toi veteraanin hiihtämään Vantaalle. Ei välttämättä tavoittele MM-paikkaa.

Riitta-Liisa Roponen oli kelpo vedossa Vantaalla.­

13.1. 20:10

Kun Ilta-Sanomat maanantaina otti yhteyttä veteraanihiihtäjä Riitta-Liisa Roposeen, aivan toisen asian takia, tämä sanoi, ettei hiihtäminen Vantaan Suomen cupissa kuulu tällä kertaa suunnitelmiin.

– Olen menossa Vuokattiin nuorten SM-kisoihin Ida-tyttäreni huoltotehtäviin, Roponen kertoi poisjääntinsä syyksi maanantaina aamupäivällä.

Loppuiltapäivästä maanantaina hän istui kuun alussa 17 vuotta täyttäneen tyttärensä kanssa ruokapöytään syömään lohipastaa, kun puhelin antoi tekstiviestisignaalin.

Viesti kertoi, että nuorten SM-kisat oli Kainuun koronatilanteen vuoksi peruutettu. Ida Roposen pettymys oli erittäin suuri, sillä nuori, aiemmin kilpauintia harrastanut nainen oli valmistautunut tähän kauteen huolellisesti isänsä Toni Roposen ohjelmilla.

– Kummankin haarukka jähmettyi suun ja lautasen välille. Tunnelma lamaantui hetkeksi aivan täydellisesti, vaikka kisoja onkin tällä kaudella peruttu valtava määrä, Riitta-Liisa Roponen kertoi.

Hyvin pian muuttuivat myös 7-kertaisen viestihiihdon arvokisamitalistin suunnitelmat Vantaan Suomen cupin osalta. Roposen, 42, nykyisen seuran Visa Ski Team Kemin puuhamies Jani Vestenius ehdotti osallistumista Suomen cupin 3x5 kilometrin (p) viestiin.

Roponen vastasi myöntävästi ja sai seurakseen kaksi nuorta naista, joiden myös piti olla Vuokatissa loppuviikosta – mutta kilpailemassa. Jonna Vesteniuksen ja Emmi Lämsän välissä Roponen hiihti kakkososuudella koko kilpailun neljänneksi parhaan osuusajan, ja joukkue sijoittui kolmanneksi.

Vielä kesällä ja jopa viime loppuvuodesta MM-tasolla jo 2003 debytoinut ja kyseisellä tasolla peräti 27 kertaa startannut Roponen tähtäsi tosissaan Oberstdorfin MM-kisoihin.

– Nyt en osaa sanoa tuohon kysymykseen mitään. MM-kisat eivät ainakaan ole pakkomielle. Kun ei ole ollut kilpailuja, on välillä tuntunut, että lähtee treenaamaan vain hyvän mielen takia. En tiedä, missä tällä hetkellä (hiihtäjänä) olen.

Viimeiset MM-näytöt voi antaa Pyhäjärven SM-kisoissa, joissa 13. helmikuuta hiihdetään Roposen vanha paraatimatka, 10 kilometriä (v) väliaikalähdöllä. Tämän suhteen Roposesta ei konkreettista vastausta irronnut edes hohtimilla.

MM-paikkaan oikeuttavien näyttöjen antaminen ei, kaikella kunnialla, suomalaisen naishiihdon nykytilanteessa kesällä hyvin treenanneelta Roposelta ihmeitä vaatisi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?