Ristomatti Hakola epätietoisena loppukautta kohti - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Ristomatti Hakola palasi kotiinsa ensimmäistä kertaa 2,5 kuukauteen – ”Eipä pääse kukaan sanomaan”

Pitkä kilpailutauko mietityttää Ristomatti Hakolaa. Hän arvelee joutuvansa Vantaankin radalla koville.

Ristomatti Hakola veti happea saavuttuaan maaliin Kuusamon maailmancupissa marraskuun lopussa, oikealla puolellaan Joni Mäki, joka hänkään ei ole sen koommin kilpaillut kansainvälisellä tasolla. Tiistai-iltana kaksikko ottaa yhteen Vantaan Suomen cupissa.­

12.1. 7:47

Sunnuntaina päättyneeltä Tour de Skiltä kalkkiviivoilla vetäytynyt Ristomatti Hakola vastasi maanantaina puhelimeen Espoon lumisesta Keskuspuistosta.

– Treenailen täällä sauvajuoksun merkeissä, kertoi Hakola, joka tiistai-iltana katkaisee peräti 1,5 kuukauden mittaisen kilpailutaukonsa Vantaan Suomen cupissa.

Miehet hiihtävät Hakunilassa 10 kilometriä (p) väliaikalähdöllä.

Kun Hakola päätti jäädä sairastumista enteilleen alavireisyyden takia pois Tourilta, se tarkoitti myös melkoista rupeamaa Suomen pohjoisemmilla leveysasteilla:

– Olen nyt hetken ollut kotona Kauniaisissa. Sitä ennen en ollut kahteen ja puoleen kuukauteen kertaakaan Vuokatin eteläpuolella. Eipä pääse kukaan sanomaan, ettei olisi panostettu. Eri asia tietysti, mihin se riittää, Kauniaisissa sydänkäpynsä kanssa majaileva sprintin kaksinkertainen arvokisafinalisti kertoi.

Vaikkei Hakola lopulta varsinaisesti sairastunut, kaksi viikkoa jatkunut, kenties kovan harjoittelun tuoman alipalautumisen aiheuttama alavireisyys söi harjoittelusta tehoja.

– Kun en ole Kuusamon maailmancupin (marraskuun viimeinen viikonloppu) jälkeen kilpaillut enkä päässyt tekemään kilpailunomaisia harjoituksia, niin Hakunilan pitkässä ylämäessä ei taatusti tunnu tiistaina hyvältä. Mikään ei vie kilpailukuntoa eteenpäin paremmin kuin nousujohteinen kisavauhtinen hiihto, joka tuntuu pahalta. Sitä tarvitaan nyt MM-kisojen kynnykselle asti, ensi viikolla Lahden maailmancupissa kilpaileva Hakola totesi.

Vantaalla ovat mukana Suomen parhaista mieshiihtäjistä Hakolan ohella Joni Mäki ja Perttu Hyvärinen. Tour de Skin loppuun saakka hiihtäneet ovat karanteenimääräystenkin vuoksi poissa. Tourin kesken jättäneistä mm. Jasmi Joensuu ja Kerttu Niskanen ovat ilmoittautuneiden joukossa.

Iivo Niskasen melko odotettu poisjäänti oli vantaalaisille takaisku. Järjestelypomo Seppo Rädyn mukaan takaiskua pehmentää, ettei kisoihin tällä kertaa kuitenkaan saa myydä pääsylippuja, joita Niskasen nimellä olisi jonkin verran mennyt kaupaksi. Olosuhteet ovat täysin toiset kuin vuosi sitten. Silloin hiihdettiin mustalla maalla likaisella lumirainalla, nyt pääkaupunkiseutuakin hellii postikorttitalvi.

Hakola ei pitkällä kilpailutauollaan juuri ollut kilpaveikkoihin yhteyksissä. Fyysisesti jokainen on koronatilanteenkin vuoksi ollut enimmäkseen itsekseen.

– Jonin kanssa treenasin kaksi kertaa. Iivo ja Perttu saattoivat ollakin Vuokatissa samaan aikaan, mutta en törmännyt edes sattumalta, kun latuverkkoakin alkoi olla jo kymmeniä kilometrejä.

Talvi oli Vantaalla varsin suhteellinen käsite, kun Ristomatti Hakola alitti ykkösenä maalivaatteen Suomen cupin viestissä vuosi sitten. Nyt Etelä-Suomessakin on postikorttitalvi.­

Tour de Skitä Hakola, 29, katseli tv:stä säästeliäästi. Ruudun ääreen hänet kuitenkin naulasi, kun saman kylän eli Kankaanpään poika Markus Vuorela tykitti perinteisen tyylin kilpailuissa kansainvälisen uransa parhaita tuloksia. Erityisesti Hakolaa kiinnosti sekin, että Vuorelalle oli huoltokopilla taiottu alle melkoiset lentokoneet. Hän hiihtää samalla Fischerin mahtimerkillä kuin maan kärkimieskvartetti.

– Vuorelaa ei voi sivuuttaa, kun spekuloidaan MM-viestin porukkaa. Ja jos joku on pitänyt Suomen viestimitalia varmana, kannattaa tarkistaa, miten vahvasti Ranskan miehet esiintyivät Tourilla.

Hakolan läpikotaisin tunteman Vuorelan paras valtti on huikea peruskestävyys. Miehelle Hakolan mielestä ”sopivin” kilpailumuoto ei kuitenkaan kuulu kisaohjelmaan:

– Jos hiihdettäisiin 30 päivänä putkeen 15 kilometrin väliaikalähtö, joskus 22. osakilpailun paikkeilla Vuorela karkaisi vääjäämättömästi meiltä muilta.

Iivo Niskasen poisjäänti oli järjestäjille ikävä uutinen, mutta pääsylippuja ei koronan takia jäänyt yhtään myymättä. Tapahtuma-alueelle ei lasketa lainkaan yleisöä, mutta metsästä järjestäjien valtuudet eivät riitä poistamaan katsojia.­

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?