Olympiavoittaja Siiri Rantasen, 96, vasen jalka amputoitiin – ”Vielä minä tässä elämässä kävelen”

96-vuotias hiihdon olympiavoittaja Siiri Rantanen on joutunut sairaalaan.

Siiri Rantanen ei lannistu.

12.1.2021 6:02

Viime viikon keskiviikko oli merkittävä käänne hiihtolegenda Siiri ”Äitee” Rantasen unohtumattomassa elämässä. Se oli päivä, jolloin ikinuorena pidetty 96-vuotias Rantanen seisoi viimeistä kertaa omilla jaloillaan. Murheellinen päivä.

Aina näihin vuosiin asti aktiivisesti liikkuneen Rantasen vasen jalka jouduttiin suurimmaksi osaksi amputoimaan, ja nyt hän odottaa kuntoutuksen alkua Päijät-Hämeen keskussairaalassa Lahdessa.

– Jalka meni, mutta vielä minä tässä elämässä kävelen, Rantanen sanoo sairaalanvuoteella maatessaan.

– Olihan se ikävä juttu, mutta minkäs näille voi. Ei minulla ole tässä mitään hätää. Elämä jatkuu ja mieli on jälleen oikein hyvä, hän jatkaa.

Rantasesta otettiin sairaalassa kuva rautaladyn itsensä ja sairaalan henkilökunnan suostumuksella. Turvavälejä ja maskisuositusta noudatettiin koko ajan, mutta lyhyen hetken ajaksi Rantanen itse riisui maskinsa.

– Kerron mielelläni jalkani kohtalosta, koska haluan viestiä suomalaisille, etten minä tällaisestakaan lannistu. Elämän ei tarvitse tähän pysähtyä. Eikä liikkumisenkaan.

Kahdeksankertainen arvokisamitalisti vaikuttaa päällisin puolin hyvävoimaiselta. Samanlaisesta ilopilleriltä kuin esimerkiksi elokuussa 2020, jolloin IS tapasi hänet Paavo Nurmen aikanaan rakennuttamalla saunalla Helsingissä, hiihtolegendasta räätälöidyn dokumenttielokuvan kuvausten yhteydessä.

– Silloin jalkani pelasivat vielä oikein mallikkaasti, Rantanen sanoo.

– Niin, ja käytiinhän me kävellen Kallen (Siirin edesmennyt aviomies) haudalla vielä marraskuun alussa, lisää sairaalassa vierailulla oleva Rantasen pitkäaikainen ystävä Airi Wallenius.

Ongelmat alkoivat marraskuun edetessä. Joulukuussa Rantasen jalassa todettiin varvastulehdus.

– Jalkaani alkoi ensin kutittaa, ja sitten ajan kanssa se kipeytyi. Lääkäritkään eivät kuitenkaan ole osanneet kertoa tarkkaa syytä, miksi jalkani piti leikata pois, Rantanen selvittää.

”Elämä jatkuu ja mieli on jälleen oikein hyvä”, Siiri Rantanen sanoo.

Rantasen luottoystävä Antero ”Napu” Verto hämmästelee Rantasen sisukkuutta.

– Siiri ei turhista valita. Me ollaan Vilttiketjussa (urheiluhenkinen ystävärälssi) aina ihmetelty porukassa, että mistä ihmeestä Siiri kaiken voimansa ja taistelutahtonsa oikein ammentaa, Verto korostaa.

– Siinä on suomalaisille sellainen esimerkki, että alta pois.

Jalkaproteesin asentaminen ikäihmisille ei ole lääkärien mukaan riskitöntä, eikä sitä aina suositella. Mutta yllätyksenä ei tule se, että Rantanen itse ainakin uskoo vielä opettelevan proteesin käytön.

– Tästä kun kuntoutus lähtee liikkeelle ja etenee, niin jossain vaiheessa haluan ilman muuta kokeilla proteesia, jotta pystyn jälleen liikkumaan kävellen. En itse pidä sitä mahdottomana, en missään nimessä, hän alleviivaa.

Verto säestää Rantasta:

– Me jo tuossa Vilttiketjun poikien (jäseninä mm. Vesa-Matti Loiri, Sami Jauhojärvi, Hannu Kemppi ja Jari Tauren) vitsailimme, että tanssimme Siirin kanssa polkkaa hänen 100-vuotisjuhlissaan. Ja Siirihän se jo tokaisi, että ilman muuta etsitään polkkaan sopiva proteesi.

Sairaalassa Rantanen on kertomansa mukaan viihtynyt hyvin. Viikonloppuna hän kulutti aikaan katsomassa muun muassa Tour de Skin hiihtokisalähetyksiä. Hiihto on hänelle lähtemättömästi rakas.

– Toivon itselleni vielä terveyttä tässä elämässä. Haaveilen siitä, että voisin elää 100-vuotiaaksi, Äitee summaa.

Hiihtolegenda Siiri ”Äitee” Rantasesta valmistui joulukuussa dokumenttielokuva, jonka lyhyempi versio on nyt nähtävissä Yle Areenassa. Viime vuonna Rantasesta tehtiin myös elämäkerta, jonka kirjoitti kokenut toimittaja Jari Porttila.

– Suostuin näihin projekteihin sen vuoksi, että haluan oman esimerkkini kautta kannustaa kaikkia suomalaisia liikkumaan nykyistä enemmän. Siis liikkukaa ihmeessä enemmän! Erityisesti lapset ja nuoret, jotka ovat kärsineet liikkumattomuudesta, Rantanen kertoo.

– Suomalaisten kannattaa ehdottomasti uskoa, että liikunnan riemusta se hyvinvointi lähtee. Nytkin näyttää olevan ulkona niin mahtavat hiihtokelit, että ei muuta kuin ladulle vaan.

Ison osan vasemmasta jalastaan amputaatioleikkauksella menettänyt Rantanen nähtiin yleisön edessä hiihtoladulla vielä Lahden MM-kotikisojen yhteydessä 2017.

– Vaikka itse olen jo 96-vuotias, niin en edelleenkään halua ajatella, että liikunta olisi omalta osaltani ohitse. Aina kannattaa yrittää ja uskoa, hän painottaa.

Suomen viestitrio Sirkka Polkunen, Mirja Hietamies ja Siiri Rantanen voitti olympiakultaa Cortinassa 1956.

Siiri Rantanen

Siiri ”Äitee” Rantanen voitti viestihiihdon olympiakultaa Cortinassa vuonna 1956. Hänen palkintokaapistaan löytyy myös kaksi olympiapronssia, kolme MM-hopeaa ja kaksi MM-pronssia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?