Riitta-Liisa Roponen yllättyi – sai tililleen rahat, joita ei koskaan kuvitellut näkevänsä

Kansainvälinen hiihtoliitto maksoi Riitta-Liisa Roposelle 4 600 euron summan, jonka tämä ansaitsi venäläishiihtäjän jäätyä kiinni dopingista.

Riitta-Liisa Roposelle paukahti palkintorahaa vuosien takaa.

11.1.2021 18:49

Kokenut hiihtäjä Riitta-Liisa Roponen kuuli heinäkuun lopussa Ilta-Sanomilta uutisia. Hänen kolmas sijansa Rybinskin maailmancupin takaa-ajokilpailusta tammikuulta 2015 oli yllättäen vaihtunut toiseen tilaan.

Näin tapahtui, kun Kansainvälinen hiihtoliitto FIS katsoi alkuperäisen voittajan, Venäjän Julia Tshekalevan syyllistyneen dopingrikkomukseen ja mitätöi kaikki tämän tulokset maaliskuusta 2014 uran päättymiseen saakka, kevääseen 2017.

Uutinen ei sinänsä yllättänyt Roposta, sillä hänen kansainvälisen uransa aikana 11 venäläistä naishiihtäjää on jäänyt dopingvalvonnassa kiinni: ensimmäiset eli Olga Danilova ja Larisa Lazutina jo haukiputaalaisen arvokisadebyytissä Salt Lake Cityn olympiakisoissa 2002.

Uutinen oli kuitenkin Roposelle myös rahanarvoinen. Kolmannesta ja toisesta sijasta tulevan palkintorahan erotus Rybinskissä oli nimittäin noin 4 600 euroa.

– En ihan tältä seisomalta usko, että niitä rahoja enää näkisin. Tärkeintä kuitenkin on oikeuden toteutuminen jossain mittakaavassa. Myöhässä, mutta kuitenkin, Roponen totesi viime heinäkuun lopussa.

Kansainvälisen hiihtoliiton tapahtumakoordinaattori Sandra Spitz kuitenkin lupasi, että FIS hoitaa velvoitteensa ja rahat oikeaan osoitteeseen. Rybinskin takaa-ajon voittajaksi nousi Norjan Martine Ek Hagen ja kolmoseksi Saksan Stefanie Böhler.

– Asian byrokraattisessa junailussa menee kuitenkin oma aikansa, Spitz sanoi.

Riitta-Liisa Roposen (toinen vas.) pitkän kansainvälisen uran kohokohtiin kuuluu 3. osuuden vieminen, kun Suomi voitti viestin MM-kultaa Sapporossa 2007.

Ilta-Sanomat tarkisti maanantaina Roposelta, 42, onko liitto vastannut huutoonsa. Harjoituslenkiltä tavoitettu 7-kertainen viestihiihdon arvokisamitalisti totesi iloisena, että näin oli käynyt:

– Rahat tulivat jo hyvän aikaa sitten, en edes muista tarkkaa ajankohtaa. Ilman muuta erittäin hieno asia. Tuollaisella summalla saa ostettua esimerkiksi melkoisen määrän ruokaa.

Roponen ei osallistu Vantaan Suomen cupiin tämän viikon tiistaina ja keskiviikkona. Suunnitelmissa oli sen sijaan olla perheen toisen sukupolven hiihtolahjakkuuden tukena perjantaista sunnuntaihin.

Hänen ja valmentaja-aviomies Toni Roposen tyttären Ida Roposen oli tarkoitus kilpailla nuorten SM-kisoissa Sotkamon Vuokatissa. Maanantai-iltana kisojen kerrottiin kuitenkin siirtyvän myöhempään ajankohtaan Kainuun heikentyneen koronatilanteen takia.

Kansainvälisen hiihtoliiton verkkosivujen mukaan Roponen on koko kansainvälisellä urallaan ansainnut palkintorahaa noin 165 000 euroa.

Juttua päivitetty kello 19.31: lisätty tieto nuorten SM-hiihtojen peruuntumisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?