Markus Vuorelan pisteetön putki kesti peräti 22 kilpailua – sitten tapahtui jotain ihmeellistä

Markus Vuorelan pitkä työnteko toi vihdoin palkinnon Tour de Skillä

Markus Vuorela nousi uudelle tasolle Tour de Skillä.

11.1.2021 6:58

Markus Vuorela on kilpaillut maailmancupissa henkilökohtaisilla matkoilla nyt 29 kertaa. Ensimmäiset 22 kertaa toivat sijoituksiksi 32–78.

Jotain ihmeellistä tapahtui sunnuntaina päättyneellä Tour de Skillä, sillä seitsemän edellisen kisan sijoitukset olivat 26, 34, 24, 36, 16, 7 ja 43. Heittämällä ja kirkkaasti uran parhaita sijoituksia – olkoonkin, että kivikovat norjalaiset, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja seurakaveri Ristomatti Hakola eivät olleet mukana.

– On pitänyt uskoa, että voi mennä eteenpäin. Tämä on pitkäjänteistä työtä, aina se ei ole jalostunut huipputuloksiksi. Nyt vain mentiin yksi askel eteenpäin. Perustaso oli sijoilla 20–30, ja hyvinä päivinä pystyin väläyttelemään, Vuorela sanoi puhelimitse Italiasta uran ensimmäisen Tour de Skin jälkeen.

Jämin Jänteen mies myöntää, että jänne oli jossakin vaiheessa tiukoilla, kun sijoitukset eivät meinanneet millään lähteä paranemaan 30:n paremmalle puolelle.

– Aina olen kuitenkin tiennyt, että olen kehittynyt pienin askelin, mutta tällä kaudella usko olisi ollut koetuksella, jos ei olisi alkanut tulla pistesijoja, 24-vuotias hiihtäjä myöntää.

Kun Val Müstairissa 2. tammikuuta tuli vihdoin 26. tila 15 kilometrin (p) yhteislähtökisassa, henkisen lukon avautuminen taisi kuulua Suomeen saakka. Sen jälkeen Vuorela oli kuin uusi mies, puhkui itseluottamusta ja rohmusi maailmancupin pinnoja lähes jokaisesta kisasta huippusaavutuksenaan Val di Fiemmen perinteisen sprintin seitsemäs sija.

– Tämä oli äärimmäisen positiivinen Tour! Tiesin, että pystyn hiihtämään pisteille, ja kun pääsin ekan kerran 20 joukkoon (Val di Fiemmen 15 km (p) yhteislähtökisa 16:s), niin pikkuisen paremmalla tuurilla olisin voinut olla korkeammallakin, Vuorela sanoi.

Vuorela myöntää, että pistesijoille murtautuminen tuli tarpeeseen.

Edes hurja päätöspäivän kipuaminen Alpe Cermisin rinteessä ei pelottanut Tourin noviisia.

– Eivät ne elämäni pisimmät kolme kilometriä olleet. Holmenkollenilla on joskus ollut pidempiä kilometrejä, kun olen ollut ihan loppu. Ei nousu edes oikein hapottanut. Lihas oli jo niin tyhjä, ettei vaan pystynyt, Vuorela kuvasi naurahtaen.

Vuorela sanoo olleensa koko ikänsä enemmän kestävyysurheilutyyppiä. Sen takia päälajiksi valikoitui hiihto eikä mikään muu lapsuusiän harrastuksista (pesäpallo, jalkapallo, paini ja pyöräily).

– 15-vuotiaana jäljelle jäivät vain kestävyyslajit hiihto ja pyöräily, ja 18-vuotiaasta eteenpäin on ollut vain hiihto.

– En tykkää sellaisista harjoituksista, joissa ei tule hiki. Silloin tulee sellainen olo kuin ei olisi tehnyt mitään, ja se taas saa aikaan huonoa omaatuntoa, Vuorela nauraa.

Markus Vuorela kirimässä Suomen Cupissa Taivalkoskella.

Vuorela ei ole lyhyellä urallaan vielä kovin paljon kokenut, mutta uran ensimmäinen kilpailumatka ulkomaille on jäänyt mieleen. Vuorela pääsi eksoottiseen hiihtomaahan Romaniaan nuorten MM-kisoihin helmikuussa 2016.

– Rasnovissa ei meinannut olla lunta, keli oli niin lämmin. Hiihtelimme lenkkejä rullasuksilla. Kisaohjelmaakin typistettiin, mutta kisat saatiin kuitenkin vietyä läpi. Kisapaikka oli ihan hieno, mutta kun lähti lenkille, niin näki kyllä aikamoisia hökkeleitä, Vuorela muistelee.

Vuorela on vasta 24-vuotias mutta on jo ehtinyt opiskella kahteen ammattiin. Sähköasentajan paperit tulivat käteen 2015 ja rajavartijan 2018. Vuorela kuuluu Tero Pitkämäen kanssa siihen samaan sarjaan, joka ei ole koulutuksesta huolimatta tehnyt päivääkään sähköalan töitä.

– Isäni on myös sähköasentaja. Joitakin hommia olen hänelle tehnyt, mutta varsinaisesti en kenenkään toisen palveluksessa ole ollut.

Tämä kausi on tuonut korona-ajan myötä tiukat hiihtokuplat. Vuorela kaipaa takaisin wanhoihin hywiin aikoihin.

– Aika erilainen tämä kausi on ollut. Kaipaan sitä, että yleisöä olisi paikalla, mutta vielä siitä ollaan aika kaukana. Ei ehkä tämän talven lumilla ehditä siihen tilanteeseen. Ja onhan sekin aika erilaista, että kaikki kaupassa käynti on kuplan aikana kielletty. Jos jotain tarvitsee, niin hotellihenkilökunta käy sitten sinulle kaupassa.

Usea suomalainen mieshiihtäjä jäi Tourilta pois keskittyäkseen MM-kisoihin, mutta Vuorelalle osallistuminen kiertueelle oli kuitenkin selvyys.

– Kun on kehitysaskelia otettavana, pitää saada kovia kisoja alle. Jokainen maailmancupin startti vie minua eteenpäin. Kovia kisoja olisi ollut vaikea simuloida yksin kotona, Vuorela tiivistää.

Onnistunut Tour antoi Vuorelalle lisää pontta kohti Oberstdorfin MM-kisoja.

– Turneesta yritetään nyt palautua hyvin ja pysyä terveenä, seuraavaksi Salpausselän kisoissa 23.–24.1. hiihtävä Vuorela mietti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?