Suomen maastohiihdon kärkimiehet jäivät yllättäen sivuun Tour de Skiltä – ”Puhelin on soinut”

Perttu Hyvärinen ja Joni Mäki jäivät yllättäen sivuun Suomen Tour de Skin joukkueesta. Kumpikaan ei pelännyt koronavirusta.

Hyvävireisten Joni Mäen (vas.) ja Perttu Hyvärisen poisjäänti Tourilta, jopa vallitsevassa tilanteessa, yllätti monet.

23.12.2020 20:27

Hiihtomaajoukkueen päätöstä osallistua vuodenvaihteen Tour de Skille on hämmästelty myös negatiivisessa mielessä.

Joukkueen katsotaan runsaan matkustelun takia altistuvan koronavirukselle pandemian rajusti koettelemissa järjestäjämaissa Sveitsissä ja Italiassa.

Esimerkiksi Norja jäi kiertueelta kokonaan pois.

Suomen kokoonpano sisälsi kuitenkin yllätyksen, kun se julkistettiin: maan neljästä parhaasta mieshiihtäjistä kaksi eli Joni Mäki ja Perttu Hyvärinen päättivät olla lähtemättä.

Siinä missä suuri osa lähtijöistä valmistautuukin Sveitsin Val Müstairin ohuessa alppi-ilmassa pidettäviin avauskilpailuihin Vuokatin urheiluopiston alppimajassa, Hyvärinen treenaa Kuusamossa ja Mäki istuu joulupöytään vanhempiensa luona Vaasassa.

Ilta-Sanomat tavoitti keskiviikkona Hyvärisen ja Mäen.

Kumpikin sanoi, ettei yllätyspoisjäänti johtunut ensimmäisenä mieleen juolahtavasta syystä eli koronatartunnan pelosta.

– Viruksen pelko ei ratkaissut poisjääntiäni. Tosin pandemia varmasti lisää mukaan lähtevien epämukavuutta: turvatoimet lienevät selvästikin kireämmät kuin Kuusamon maailmancupissa marraskuun lopussa, Vuokatissa asuva Mäki arveli.

Tällä kaudella kansainvälisen kärjen tuntumaan noussut hiihtäjä kertoi, että ajatus uran ensimmäisestä Tour de Skistä tuntui aluksi hyvältä. Syvällisempi pohdinta muutti mielen.

– Asiat ovat nyt päätavoitteen eli MM-kisojen kannalta hyvin. Urheilijahistoriaani leimaa kuitenkin tietty sairastusmisherkkyys, joka olisi Tourilla voinut realisoitua. Sitten asiat eivät enää olisikaan olleet lainkaan hyvin. Ihan normaalia riskianalyysiä, jonka lopputulemana tämä päätös.

Mäen mieli ei muuttunut edes siitä, että Suomi jätti väliin Davosin ja Dresdenin maailmancupit ja Tour olisi tarjonnut tilaisuuden mitata kansainvälistä vauhtia pitkästä aikaa.

– Ennen MM-kisoja on vielä Lahti ja kaksi maailmancupin viikonloppua Ruotsissa, eli kyllä sen tuntuman ehtii saada.

Perttu Hyvärinen oli jo varannut Tour-matkan takia majoituksen Vuokatin alppimajasta, mutta sen käyttää nyt Ristomatti Hakola.

– Korona ei ratkaissut omaakaan poisjääntiäni; pidän Suomen osallistumista perusteltuna ratkaisuna. Puhelin on kyllä ratkaisuni tiimoilta soinut, joulun tyttöystävänsä kanssa Kuusamossa kaksin viettävä savolainen kertoi.

Tour de Skin loppunousu Alpe Cermisin laskettelurinteen päälle on kovaa leikkiä. Viime tammikuussa Perttu Hyvärinen (vas.) talutti pahan jalkakrampin saaneen Iivo Niskasen pois maalialueelta. Niskanen oli kokonaiskilpailussa 10:s ja Hyvärinen 15:s.

Hyvärinen oli marraskuun alussa sitä mieltä, ettei osallistu Tourille, mutta mieli muuttui vielä. Viime vuodenvaihteeseen mahtui muutama erinomainen Tour-hiihto ja kokonaiskilpailun 15. sija.

– Mieli muuttui, kun Suomi jätti väliin Davosin ja Dresdenin ja Lillehammer peruttiin. Mutta kun Tour alkaa Val Müstairista ihan sallitun kisamaksimikorkeuden rajoilta, se olisi vaatinut alppimajasopeutumisen tai korkean paikan leirin – jollaista ei nyt sitten koronatilanteen vuoksi saatu.

– Kokonaisharkinnassa katsoin, että tämä paketti ei nyt ole minua varten, se voi maksaa liikaa.

– En ole ollut sellaisessa vireessäkään viime aikoina, että Tour olisi minun paikkani. Tiedän tuskaisen hyvin, mitä siitä seuraa, kun lähtee sinne kilpailemaan heikoista lähtökohdista.

Hyvärinen totesi myös, että sai viime Tourilta elämyksiä, jotka tällä kertaa haluaa arvokisoista eli Oberstdorfin MM-kisoista helmi-maaliskuun taitteessa.

– Kuusamossa ladut ovat olleet mainiossa kunnossa, ja lihaksiston hyvässä vireessä pitävä rento hiihto on onnistunut. Numerolapun puen seuraavan kerran Vantaan Suomen cupissa (12.–13. tammikuuta), jos kisat onnistutaan pitämään.

Hyvärisen, 29, uran Tour-historia on monipuolinen: maaliin Alpe Cermisin laelle hän on saapunut 2020 ja 2017. Sen sijaan 2015–16, 2017–18 ja 2018–19 hän ei lähtenyt matkaan lainkaan. 2014–15 Tour jäi kesken.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?