Petter Northug menetti ajokortin loppuelämäkseen - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Raju tuomio: Petter Northug menetti ajokortin ”loppuiäkseen”

Norjalainen hiihdon entinen supertähti tuomittiin seitsemän kuukauden vankilatuomioon ja menettämään ajokorttinsa loppuiäkseen.

Petter Northug sai tuomion maanantaina.­

21.12.2020 15:24

Norjalainen ex-hiihtäjä Petter Northug, 34, on saanut seitsemän kuukauden ehdottoman vankeustuomion kokaiinin hallussapidosta ja ylinopeudesta, kertoo uutistoimisto NTB.

Tuomari Ole Kristen Øverberg tuomitsi entisen supertähden menettämään myös ajokorttinsa loppuiäkseen. Norjassa korttia voi kuitenkin anoa takaisin viiden vuoden kuluttua tuomiosta.

Syyttäjä oli vaatinut Northugille kahdeksan kuukauden vankeusrangaistusta ja elinikäistä ajokieltoa.

Dagbladet kertoo Northugin hyväksyneen saamansa tuomion.

– Northug sai tuomion huumeiden hallussapidon lisäksi neljästä liikennerikkomuksesta.

Tuomari piti erityisen vakavana Northugin riehakkaasta ajamisesta itse kuvaamiaan videoita.

– Raskauttavinta ovat useat ylinopeustilanteissa kuvatut videot, joita syytetty oman selontekonsa mukaan näytti ystävilleen, tuomari Øverberg sanoi Dagbladetin mukaan.

Northug sai tuomioonsa 15 prosentin lievennyksen myönnettyään syyllisyytensä.

Uransa 2018 lopettanut Northug myönsi elokuussa kärsivänsä vakavista päihdeongelmista. Hän kertoi kokeilleensa kokaiinia ensimmäisen kerran tammikuussa 2019.

– Alkoholia, huumeita, lääkkeitä. Viime aikoina on tullut juhlittua aika rankasti, 34-vuotias hiihtolegenda kertoi tiedotustilaisuudessaan 21. elokuuta. Sen jälkeen hän ei ole puhunut norjalaismedialle.

Northug sai jo vuonna 2014 yhteensä 50 päivän vankeustuomion päihtyneenä ajamisesta. Hän menetti silloinkin ajokorttinsa, mutta sai anottua sen takaisin viiden vuoden jälkeen. Northug suoritti tuolloin tuomionsa jalkapannan avulla.

Northug ajoi elokuussa autollaan 168 kilometrin tuntivauhtia poliisin nopeusvalvontaan alueella, missä oli 110 kilometrin rajoitus.

Lisäksi hänelle tehtiin verikoe ja kotietsintä. Northugin kotoa löytyi kokaiinia, mutta hän ei kuitenkaan ajohetkellä ollut päihteiden vaikutuksen alaisena.

Northug voitti urallaan kaksi maastohiihdon olympiakultaa ja 13 maailmanmestaruutta.

Otsikkoa ja juttua muokattu 21.12.2020 kello 16.43: Lisätty tieto, että Northug voi anoa ajokorttia takaisin viiden vuoden kuluttua tuomiosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?