Sami Jauhojärvi ei matkusta hiihdon MM-kisoihin - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Yleltä kova päätös – Sami Jauhojärvi jää kotiin hiihdon MM-kisoista: ”Ei ehkä saisi olla edes selostajan vieressä”

Yle Urheilun MM-suunnitelmat menivät kokonaan uusiksi, suosikkiasiantuntija Jauhojärvi kommentoi kisat Pasilasta. Yksi elementti jää hänen mukaansa kokonaan puuttumaan.

Sami Jauhojärvi ja Jussi Eskola (pieni kuva) joutuvat helmi-maaliskuussa tekemään hiihdon MM-kisalähetykset Pasilasta. Yle Urheilu lähettää Oberstdorfiin koronatilanteen takia vain minimimiehityksen.

9.12.2020 6:16

Yle Urheilun jopa suosituimmaksi lajiasiantuntijaksi noussut olympiavoittaja Sami Jauhojärvi on kaudesta 2017–18 saakka tuonut tv-lähetyksiin runsaasti lisäarvoa ja läsnäolon tuntua esimerkiksi kontaktiensa ansiosta.

Myös Jauhojärven, 39, suksien päällä tekemät havainnot urheilijoiden vireestä harjoitusladulla ovat olleet kullanarvoista sisältöä esimerkiksi Pyeongchangin olympiakisoissa 2018 ja Seefeldin MM-kisoissa 2019.

Kun pohjoismaisten hiihtolajien MM-vankkurit helmikuun lopulla saapuvat Etelä-Saksan Oberstdorfiin, Jauhojärvi ei istu kuorman päällä.

– Lokakuussa kuulin, että tällä kertaa koronapandemian vuoksi MM-kisojen asiantuntijahommat hoidetaan Suomesta eli Pasilasta. Olin ehdottomasti valmis lähtemään paikalle, mutta tässä tilanteessa Ylen päätöstä ei tietenkään voi pitää yllättävänä. Jos maailma olisi normaaliasennossaan, olisin tietenkin yllättynyt, Jauhojärvi totesi Ilta-Sanomille maanantaina Kuortaneella, jossa hän opiskelee valmentajan ammattitutkintoa.

Myös maastohiihdon pääselostaja Jussi Eskola jää Suomeen, kuten muidenkin lajien eli mäkihypyn ja yhdistetyn selostajat ja asiantuntijat.

Jauhojärvi muistuttaa, että Pasilasta selostaminen ja kommentointi ei ole mikään poikkeus, vaan esimerkiksi maailmancupin osakilpailuissa enemmänkin normi.

Paikan päälle on Yle Urheilusta matkustettu selostamaan lähinnä kotimaan maailmancupeihin Kuusamoon ja Lahteen sekä arvokisoihin.

– Olen kisapaikalla päässyt hyödyntämään kontaktejani, mutta nyt niitä hyödynnetään puhelimella. Puuttumaan jää nyt se elementti, jonka olen saanut hiihdellessäni kisaladuilla harjoituspäivinä. Kun olen nähnyt hiihtäjien kovavauhtisia vetoja, olen siitä aika hyvin pystynyt näkemään, keneltä irtoaa myös sitten, kun laitetaan numerolappu rintaan, Jauhojärvi sanoo.

Oberstdorfin kisaladut ovat tuttuja Sami Jauhojärvelle pitkältä ajalta. Uran ensimmäinen arvokisatason 50 kilometrin kilpailu 2005 toi 14. sijan.

Jauhojärvi ei ole varma siitäkään, tarvitseeko hänen MM-kisojen aikana ylipäätään ajella kotoaan Hollolasta edes Pasilan studiolle.

– Kisojen peruminen vaikean koronatilanteen takia ei olisi mikään yllätys.

Yle Urheilun päällikön Joose Palosen mukaan päätöksessä hoitaa MM-kisat pääosin Pasilasta painoi usea seikka.

– Henkilökunnan terveysturvallisuus ja työnantajavastuullisuus olivat tietenkin ensimmäiset asiat. Toinen oli se, että Kansainvälisen hiihtoliiton ja paikallisen järjestäjän terveysturvallisuusprotokolla suorastaan minimoi median ja urheilijoiden tai valmentajien välisen kontaktin kisapaikalla, toisin sanoen läsnäolon tunnun. Emme siis missään nimessä olisi pystyneet Oberstdorfista saamaan aikaan sellaisia lähetyssisältöjä, joita olimme suunnitelleet.

Palonen kertoo esimerkin kisajärjestäjien suunnitelmista:

– Ei esimerkiksi ole mitenkään varmaa, että Jussi (Eskola) ja ”Musti” (Jauhojärvi) saisivat Oberstdorfissa istua edes samassa, ahtaassa selostuskopissa. Eli mennään ihan tälle tasolle.

Yle Urheilun päällikkö uskookin, että tällaisessa erittäin tiukassa rajoitetilanteessa kotimaasta pystytään tekemään jopa paremmat lähetykset kuin paikan päältä, jonne Yle Urheilu lähettää vain muutaman toimittajan ja kuvaajan. Alun perin Yle Urheilu oli suunnitellut rakentavansa Oberstdorfiin jopa oman MM-studion.

Myöskään muihin talvilajien MM-kisoihin eli Italian Cortina d’Ampezzoon (alppihiihto) ja Slovenian Pokljukaan (ampumahiihto) ei matkusta Yle Urheilun selostajia tai asiantuntijoita.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?