Iivo Niskaselta napakka näkemys Kansainvälisestä hiihtoliitosta – ”Mitä muutakaan olisi voinut odottaa?”

Iivo Niskanen odottaa Hiihtoliiton päätöstä Tour de Skille osallistumisesta. Ihmettelee Kansainvälisen hiihtoliiton toimintaa.

Iivo Niskanen (edessä) kommentoi Kansainvälisen hiihtoliiton toimintaa huvittuneena, mutta ei kovin yllättyneenä.

8.12.2020 15:49

Alkaneen kauden kansainvälinen hiihtokalenteri on osoittautumassa juuri sellaiseksi fiaskoksi kuin johtavat maajoukkueet alun perin arvelivatkin.

Tästä huolimatta Kansainvälinen hiihtoliitto Fis vahvisti tiistaina, ettei se keskisen Euroopan vaikeasta koronatilanteesta huolimatta muuta vuodenvaihteen Tour de Ski -kiertueen ohjelmaa.

Tour de Ski käynnistyy Sveitsin Val Müstairista ja jatkuu Italiaan, jossa ensin kilpaillaan Toblachissa ja lopuksi Val di Fiemmessä.

Norja on jo ilmoittanut, että jää hyvin todennäköisesti pois kaikista maailmancupin osakilpailuista Oberstdorfin MM-kisoihin saakka eli helmikuun loppuun. Suomi on varmasti poissa ensi ja sitä seuraavan viikonlopun osakilpailuista Davosista, samoin Ruotsi.

Suomen ja Ruotsin osallistuminen myös Tour de Skille on erittäin epävarmaa, jopa erittäin epätodennäköistä. Pohjoismaat olisivat tässä tilanteessa osallistumisensa ehdoksi vaatineet käytännössä, että kaikki osakilpailut olisi järjestetty yhdessä maassa ja mieluiten yhdellä paikkakunnalla koronaturvallisuuden takaamiseksi ja matkustamisen minimoimiseksi.

Olympiavoittaja, maailmanmestari Iivo Niskanen suhtautui Fisin tämän kauden kilpailukalenteriin alun perinkin kuin satukirjaan tai toiveiden tyhjään tynnyriin, mutta myöntää, että Tour de Skin ohjelman vahvistaminen oli hänellekin yllätys.

– Mitäpä muutakaan Fisiltä olisi voinut odottaa kuin ilmoitusta, että viedään Tour de Ski läpi normaalisti? Eli Davosin osakilpailun, Sveitsissä, jättävät väliin Suomi, Ruotsi ja Norja. Sitten ilmoitetaan, että jatketaan kiertuetta normaaliin tapaan – Sveitsissä, Niskanen viestitti tiistaina lievästi huvittuneena.

Hänen alkuperäinen suunnitelmansa oli kilpailla Tour de Skillä. Nyt hän odottaa Hiihtoliiton näkemystä asiasta. Päävalmentaja Teemu Pasasen mukaan päätös yritetään tehdä mahdollisimman pian.

Tour de Skiltä olisi tällä kertaa saatavissa huomattavasti normaalia helpommin menestystä ja palkintorahaa, mutta Pasanen arvelee kiertueen arvostuksen jäävän matalaksi.

Iivo Niskasen edellinen Tour de Ski päättyi 5. tammikuuta tänä vuonna Alpe Cermisin loppunousun päällä pahoihin kramppeihin. Perttu Hyvärinen avusti sinitakkista Niskasta.

– Kilpailusuunnitelma on tehtävä terveyden ja Oberstdorfin MM-kisojen ehdoilla, Pasanen sanoi.

Niskanen arvelee, että Norjan miehet eivät maan sisäisen kivikovan tason takia ole niin riippuvaisia kansainvälisestä kilpailukontaktista kuin muut ollakseen huippuvedossa MM-kisoissa.

Niskanen katseli viikonloppuna kaihoisana NRK:n tv-lähetystä Lillehammerissa järjestetyistä FIS-kisoista, joissa hiihdettiin myös hänen paraatimatkansa, 15 kilometriä (p) väliaikalähdöllä.

– Saa nähdä, miten norjalaiset suhtautuvat Lahden maailmancupiin (23.–24. tammikuuta). Siellä olisi ohjelmassa heille oikein sopiva matka eli yhdistelmäkilpailu, Niskanen totesi.

Tällä hetkellä Lahden eli Päijät-Hämeen alueelta Norjaan palaavilta edellytetään kahden viikon karanteenia. Juuri vuonomaan viranomaisten haluttomuus joustaa karanteenivaatimuksista edes ammattiurheilijoiden osalta on jättämässä maailmancupin osakilpailuihin Norjan kokoisen aukon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?