Suomalaislääkäri latelee piikikästä tekstiä Rukan kisojen osallistujista – ”Kisakupla ei toteutunut” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Suomalaislääkäri latelee piikikästä tekstiä Rukan kisojen osallistujista – ”Kisakupla ei toteutunut”

Suomen maastohiihtomaajoukkue ei kilpaile maailmancupissa joulukuussa. Taustalla painoivat kokemukset Rukan kisoista.

Iivo Niskasta ja muita Suomen huippuhiihtäjiä ei nähdä loppuvuoden maailmancupin kisoissa.­

2.12.2020 12:13 | Päivitetty 2.12.2020 14:00

Suomen hiihtäjiä ei nähdä starttiviivalla loppuvuoden maailmancupin kisoissa.

Hiihtoliitto tiedotti keskiviikkona, että maajoukkueen valmennusjohto on yhdessä lääketieteen asiantuntijoiden kanssa päättänyt, että suomalaiset jättävät väliin Sveitsin Davosin ja Saksan Dresdenin maailmancupin kisat. Päätöksen taustalla on kiihtyvä koronapandemiatilanne.

Nyt tehtyä päätöstä valmisteltiin tiiviissä yhteistyössä valmennusjohdon ja lääkäreiden kanssa.

Norjan maajoukkue kertoi tiistaina, että se jättää Davosin ja Dresdenin kisat väliin. Hiihtoliiton tiedotteen mukaan suomalaiset keskustelivat Ruotsin ja Norjan valmentajien sekä lääkärien kanssa ennen vetäytymispäätöksen tekemistä.

Myös Ruotsin maajoukkue ilmoitti vetäytymisestään keskiviikkona.

Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen kertoi tiedotteessa, että päätöksenteossa punnittiin terveydenhuollon ja urheilun näkökulmia sekä matkustamisen vaikutuksia. Myös Rukalla viime viikonloppuna järjestettyjen maailmancupin kisojen kokemukset vaikuttivat päätöksenteon taustalla.

– Rukalla valitettavasti totesimme, että asenne koronavirusta kohtaan vaihtelee huomattavasti eri ihmisten välillä. Rukan maailmancupin ollessa kauden ensimmäinen iso tapahtuma, järjestäjät rakensivat parhaan tietämyksen mukaisen kisakuplan, mutta osallistujien yhteisen ymmärryksen ja sitoutumisen vaihtelevuudesta johtuen kisakupla ei vaaditulla tavalla toteutunut, Valtonen sanoi.

Päävalmentaja Teemu Pasasen mukaan päätös ei ollut helppo.

– Tässä tilanteessa ei ole järkevää lähteä maailmalle, riskit ovat liian suuret. Haluamme varmistaa valmistautumisen kauden päätavoitteeseen, joka on Oberstdorfin MM-kisat, Pasanen sanoi.

Maajoukkue päättää vasta myöhemmin mahdollisesta paluusta maailmancupin kisoihin. Davosin ja Dresdenin kisojen jälkeen kisakalenterissa on Tour de Ski, jonka on määrä alkaa 1.1.2021 Sveitsin Val Müstairista.

Juttua päivitetty 2. joulukuuta klo 14.00. Lisätty tieto Ruotsin vetäytymisestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?