Harri Kirvesniemeltä suorat sanat Suomen naishiihdosta – miehissä 12 vuoden tuskainen putki vihdoin poikki? - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Harri Kirvesniemeltä suorat sanat Suomen naishiihdosta – miehissä 12 vuoden tuskainen putki vihdoin poikki?

Suomen miesten kokonaispanos maastohiihdossa oli Rukan avausviikonlopun positiivisinta antia.

29.11.2020 18:06

Suomi ei saavuttanut lopulta yhtäkään palkintokorokesijoitusta Rukan kisaviikonloppuna.

Kovimmista suorituksista maastohiihdossa vastasivat Niskasen sisarukset: Iivo oli viides 15 kilometrin perinteisellä ja säilytti sijoituksensa vapaan takaa-ajossa, Kerttu kuudes ja yhdeksäs.

  • Yllä olevalla videolla IS:n Pekka Holopainen ja Ville Touru vetävät yhteen Rukan hiihtojen suomalaisantia.

Yksittäisten piikkihiihtojen sijaan huomio kiinnittyi erityisesti miesten vahvaan kokonaispanokseen. Ristomatti Hakola ja Joni Mäki säestivät väkevästi painelemalla sprintin välieräpaikkojen jatkoksi sekä lauantaina että sunnuntaina kymppisakin tuntumaan.

Perttu Hyvärinen oli seuraavalla portaalla noin 20. sijan maastossa.

– Iivo on ihan hyvässä kunnossa, mutta ei vielä ihan siinä tuloskunnossa kuin vuosi sitten tähän aikaan. Hakolalta ja Mäeltä aivan loistava viikonloppu, IS:n hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi sanoo.

Joni Mäki (vas.) ja Ristomatti Hakola onnistuivat mainiosti Rukalla.­

– Miesten kokonaispanos oli ehdottoman positiivista. Vaikka palkintokorokepaikka jäi tulematta, otan paljon mieluummin tuollaisen kokonaispanoksen vastaan kuin että Iivo olisi ollut vaikka kertaalleen pallilla.

Suomen miesten edellinen arvokisojen viestimitali on vuodelta 2009. Nyt tilanne vaikuttaa siltä, että tulevana keväänä MM-Oberstdorfissa 12 vuoden kuiva kausi voi hyvinkin päättyä.

– Norja ja Venäjä ovat omassa kastissaan, mutta meillä on tällä hetkellä ehdottomasti kolmanneksi paras miesporukka.

Kolmanneksi kovimman mieshiihtomaan paikasta Suomen haastajat ovat lähinnä Ruotsi ja Ranska, joiden panos kauden avausviikonloppuna oli todella heikko.

Miesten positiivisten esitysten vastapainoksi Suomen naisten taso ei kokonaisuutena Rukalla päätä huimannut.

Kuuma puheenaihe oli vuosikausien ykköstykin Krista Pärmäkosken karmea romahdus, joka johtui sairastelusta kauden kynnyksellä.

Valopilkkuja kuitenkin mahtui joukkoon. Erityisesti Kerttu Niskanen, joka vaikuttaa nyt olevan parhaassa iskussaan vuosiin ja kolkuttelevan kärkisijoja.

– Toinen positiivinen suorittaja oli Jasmi Joensuu. Sprintti olisi vielä ollut varmaankin hänen paras matkansa, mutta siinä sattui suksivalintakömmähdys.

– Kohtuullisen puhtaat paperit saa myös Katri Lylynperä, mutta kokonaisuutena naisten joukkuepanos oli ehdottomasti huono, Kirvesniemi sanoo.

Kerttu Niskanen on lupaavassa iskussa. Muuten naisissa on hiljaisempaa.­

Esimerkiksi Johanna Matintalo, Laura Mononen, Anne Kyllönen, Eveliina Piippo ja Riitta-Liisa Roponen eivät päässeet edes lähelle tasoa, jossa he ovat parhaimmillaan olleet.

Suomi on pudonnut vielä entistäkin kauemmas naisten hiihtoa dominoivista Ruotsista ja Norjasta. Myös Venäjästä.

– Kyllähän tästä pitää olla huolissaan.

– Ei ole pitkä aika, kun tuntui itsestäänselvyydeltä, että Suomen naiset ovat viestissä hyvässä mitalikamppailussa. Oikeastaan se on tuntunut siltä, vaikka siellä ovat olleet nämä ihan samat naiset hiihtämässä, jotka nytkin. Nyt ollaan aika kaukana siitä, Kirvesniemi sanoo ja lisää, että kokonaistilanne luonnollisesti paranee, jos Pärmäkoski palaa tasolleen.

Erityisen synkkää on sprintissä.

– Sprinttihiihtoomme pitäisi saada täysin uusi sukupolvi kasvamaan. Joensuu, Lylynperä, Anni Alakoski, tällaisia. Näillä pääosin normaalimatkoille keskittyvillä naisilla ei ole oikein kehityspotentiaalia sprinttimenestykseen, vaikka pärjäävätkin kotimaan kisoissa.

– Pitäisi uskaltaa raa’astikin painottaa sprintteihin ja päästää sinne nuorempaa kaartia hankkimaan kokemusta, vaikka näyttäisi, etteivät he kilpailullisesti ansaitsisikaan paikkaa, Kirvesniemi sanoo.

Kun ensi viikonlopulle kaavaillut Lillehammerin kisat peruttiin, hiihdon maailmancupin on tarkoitus jatkua vasta kahden viikon kuluttua Sveitsin Davosissa.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?