Iivo Niskanen pettyi rajusti Rukalla – ”Käteen ei jäänyt mitään” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Iivo Niskanen pettyi rajusti Rukalla – ”Käteen ei jäänyt mitään”

Suomalaismiesten kokonaispanos erinomainen, Niskanen jäi palkintopallilta alle neljä sekuntia.

Iivo Niskanen ei ollut maaliin tultuaan hymypoika. Pettymys mielikilpailun voiton menemisestä sivu suun oli raskas.­

28.11.2020 16:17

Kukaan muu suomalainen talviurheilija kuin Iivo Niskanen ei ole kuin maansa myynyt sijoituttuaan maailmancupin osakilpailussa viidenneksi, alle neljä sekuntia palkintopallista.

Mutta kun Niskanen on voittanut Kuusamossa 15 kilometrin perinteisen väliaikalähdön 2014, 2016 ja 2019 – se tarkoittaa 60:tä prosenttia hänen maailmancupin osakilpailuvoitoistaan – oma vaatimustaso on noussut pilviin.

– Ei jäänyt mitään käteen. Iso pettymys, haudanvakava Niskanen sanoi maaliintulonsa jälkeen lauantaina.

Rukalla hiihdettiin lauantaina selkeässä pakkaskelissä. Iivo Niskanen kehui huoltomiesten onnistuneen voitelussa täydellisesti.­

Suomen joukkueen fysioterapeutit ovat viime aikoina laittaneet tuplaolympiavoittajan vihoitellutta selkää kuntoon, mutta sen piikkiin ei mennyt mitään. Välineitään Niskanen kuvasi täydellisiksi; Rukalla hiihdettiin lauantaina selkeässä pakkaskelissä.

– Ensimmäisellä kiekalla olin liian hidas, toisen menin vähän ylikovaa ja se maksoi vähän päätöskierroksella. Kontrollitreenien mukaan suorituskyvyn olisi pitänyt olla kovempi, mutta ei riittänyt tänään.

15 kilometriä hiihdetään perinteisen tekniikan väliaikalähdöllä tällä kaudella maailmancupissa vain kahdesti.

– Senkin takia tässä ollaan pettyneitä, että tämä on ollut aina minulle hyvä ja tärkeä kilpailu.

Kauden kulkua menestyminen Rukalla ei ole aina ennakoinut: 2014–15 oli Niskaselle vaisu kausi, 2016–17 hänestä leivottiin maailmanmestari, kausi 2019–2020 kulki ajoittain loistokkaasti, mutta oli myös kovin vaihteleva. Tämänhetkisten ennusmerkkien mukaan Niskanen on huippuiskussa, mutta päävastustajat Venäjältä ja Norjasta ovat tutun kovia. Ulkopuolisille tuskin on normimatkoilla paljon jaossa.

Vaikka Niskanen ei saavuttanut 15. palkintopallisijaansa maailmancupin osakilpailussa, huoltokopilla nähtiin kilpailun jälkeen paljon iloisempia naamoja kuin naisten lähes katastrofaalisen suoriutumisen jälkeen aiemmin päivällä.

Neljä kärkimiestä hiihti 19:n joukkoon, ja Suomi on saamassa erittäin vahvan viestijoukkueen MM-kisoihin.

Ristomatti Hakola (11:s) oli vain kahdesti urallaan suoriutunut normaalimatkan osakilpailussa paremmin kuin lauantaina: 2019 Quebecissä ja Otepäässä.

Joni Mäelle 17. sija oli normimatkoilla kirkkaasti uran paras. Perttu Hyväristä 19. sija ei suuresti ilahduttanut.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?