Jasmi Joensuu, 24, on noussut hiihtäjien hautausmaalta lupaavaan iskuun - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Suomalaisyllättäjä hiihtäjien hautausmaalta löi Pärmäkoskelle ja kumppaneille jauhot suuhun – ”Ei paljon Suomessa kyselty...”

Jasmi Joensuu on kovassa nosteessa suomalaisella hiihtokartalla. Rukalla hän paineli jo 23:nneksi.

Jasmi Joensuu näytti hauista Rukalla.­

28.11.2020 14:32

Poikkeuksellisen iloinen, nauravainen, pirteä, positiivinen. Siinä muutamia adjektiiveja, joilla voi kuvailla lauantaina Rukalla median eteen marssinutta Jasmi Joensuuta.

Joensuu, 24, on Suomen maastohiihdossa vielä varsin tuntematon suuruus. Mutta ei kauan.

Lauantaina perinteisen kympillä Joensuu oli Kerttu Niskasen jälkeen toiseksi paras suomalainen.

– Nyt sain irti kaiken. Kunto oli hyvä, suksi oli hyvä ja koko päivä muutenkin. Tulos ei edes ollut niin yllättävä. Nyt kun olen kunnossa, hiihto on erittäin hienoa, Joensuu kertasi leveä hymy huulillaan.

– Nyt se tulos tuli, mitä eilen hain. Välillä näinkin, että suksi onnistuu. Hienoa päästä näin korkealle, hän jatkoi viitaten perjantain sprintin suksiongelmiinsa.

Positiivinen Jasmi Joensuu ei arastele haastatteluissa. Arkistokuva.­

Kuortaneella varttunut ja nykyään Vantaan Hiihtoseuraa edustava Joensuu debytoi maailmancupissa Salpausselällä jo vuonna 2014, mutta sitten hänestä ei kuultukaan vuosiin mitään.

Viime kaudella Joensuu palasi kuvioihin, ja hiihti pari kertaa pisteillekin.

Välissä hän asui ja opiskeli Yhdysvalloissa Denverissä. Siis yliopistosysteemissä, jota on kutsuttu vaisujen näyttöjensä takia hiihtäjien hautausmaaksikin.

– Olin neljä vuotta Jenkeissä ja sain tehdä siellä rauhassa töitä. Ei paljon Suomessa kyselty, mitä teen.

– Sain nauttia siellä olemisesta ja käydä koulut. Nyt olen saanut sitten vähän rennommin treenata vain hiihdon ehdoilla, eikä ole opiskelua. Nyt se vuosien työ realisoituu, ja saan keskittyä olennaiseen.

Joensuu kouluttautui Coloradossa kauppatieteiden kandidaatiksi. Hän luki rahoitusta ja markkinointia. Sen ohessa hän selvästi myös kehitti itseään hiihtäjänä ja on todistamassa, ettei puheissa hautausmaasta ole ehkä sittenkään perää.

– Se on varmaan vähän itsestä kiinni. Olisihan siellä voinut halutessaan bilettää joka ilta. Pitää laittaa prioriteetit hommaan.

Puitteet urheiluun ja kokonaisvaltaiseen kehittymiseen Denverin yliopistossa ovat viimeisen päälle kunnossa.

Pelkästään kaupunki sijaitsee jo kestävyysurheilijalle otollisesti yli puolentoista kilometrin korkeudessa merenpinnasta, ja vieressä kohoavat Kalliovuoret.

– Resurssit siellä on tähän tekemiseen aika erilaiset kuin Suomessa. Stipendin arvo, joka minulla oli, niin mistään muualta maailmasta ei olisi saanut sellaista pakettia. Se on itsestä kiinni, miten hommat hoitaa siellä.

Alkukauden otteiden perusteella Joensuulla on kaikki eväät vakiinnuttaa paikkansa hiihtomaajoukkueen vakiokalustossa.

Jopa puheet paikasta kevään Oberstdorfin MM-viestijoukkueessa eivät ole nähdyn perusteella haihattelua.

– Näköjään tuo hiihto kulkee vähän ennakoitua paremmin. Täytyy varmaan tavoitteita vähän muuttaa tällaisten kisojen jälkeen, Joensuu naurahti.

– Alun perin tavoitteeni tälle kaudelle oli päästä hiihtämään isoissa kisoissa ja tehdä oikeasti potentiaalin mukaista tulosta. Ja vähän niin kuin näyttää muille, että täällä minä olen vielä pelissä mukana. Sijoitustavoitteita en niin ikään asettanut.

Sunnuntaina Joensuu lähtee Rukan minitourin päättävään 10 kilometrin vapaan takaa-ajoon 22. sijalta toiseksi parhaana suomalaisena minuutin ja 28 sekuntia Therese Johaugin perässä.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?