14 arvokisamitalin hiihtolegenda on pulassa – Norjan tähti vihjailee lopettamisella: ”Kuin sarja puukoniskuja”

Selkävaivat pakottivat tähtihiihtäjä Martin Johnsrud Sundbyn keskeyttämään. Uran jatkaminen mietityttää.

Martin Johnsrud Sundby (numero 4) johti ajoittain 50 kilometrin kilpailua olympiakisoissa 2018. Hänen takanaan hiihtävä Iivo Niskanen voitti, Sundby sijoittui 5:nneksi.

Suuri osa hiihtoyhteisöstä ilahtui, kun pitkään henkilökohtaista arvokisakultaa jahdannut Martin Johnsrud Sundby vihdoin onnistui. Hän vei 2019 Seefeldin MM-kisoissa 15 kilometrin (p) voiton mm. Iivo Niskasen nenän edestä.

Niistä tunnelmista riitti matkaa viikonvaihteeseen ja Norjan Beitostöleniin, jossa mahtimaa availi kilpailukauttaan. Ensin Sundby sijoittui lauantaina 15 kilometrillä (p) katastrofaalisesti 40. sijalle ja häipyi stadionilta kuin myrskyn merkki.

Sunnuntain revanssi vapaalla hiihtotavalla meni vielä pahemmin mönkään: helvetillisistä ristiselän kivuista kärsivä Sundby, 36, keskeytti.

– Tämä voi potentiaalisesti johtaa uran päättymiseen. Tunne on sellainen kuin selkään iskettäisiin sarja puukoniskuja, Sundby kuvaili Verdens Gangille.

– Jos tilanne ei kohene, minulla ei ole mitään mahdollisuuksia kilpailuissa.

Puolisen vuosikymmentä sitten astmalääkedopingin takia lyhyen kilpailukiellon saanut Sundby on jo yli 10 vuotta ollut Norjan miesten maajoukkueen kivijalka, arvokisamitaleitakin on kertynyt peräti 14.

– Tilanne herättää monenlaisia ajatuksia. Lauantaina olin niin vihainen, etten halunnut puhua kellekään. Näin ei voi jatkua, sunnuntaina medialle tunteistaan vuolaasti puhunut Sundby sanoi.

Hiihtotavan vaihtuminen perinteisestä vapaaksi ei helpottanut oireita. Hiihtoharjoittelussa on useita selkäongelmille altistavia elementtejä, ja erittäin suuri osa maailman parhaistakin hiihtäjistä on kärsinyt urallaan ajoittain merkittävistä selkävaivoista.

Sunnuntain kilpailun voitti 50 kilometrin hallitseva maailmanmestari Hans Christer Holund.

Sundby joutuu antamaan näyttöjä Oberstdorfin MM-kisoihin Norjan mestaruuskisoissa; esimerkiksi Kuusamon maailmancupiin häntä ei valittu.

– Aloitan nollasta. Mestaruuskisoissa menestyminen on äärimmäisen tärkeää MM-kisojen kannalta.

Sunnuntaina Sundbyn selkä kesti kilpailuvauhtista hiihtämistä noin 2,5 kilometriä, jonka väliaikapaikassa hän oli kymmenentenä. Sitten tuli romahdus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?