Petter Northug ei kuunnellut hiihtomaajoukkueen johtajan ohjeita uran päättyessä – Vidar Løfshus: ”Päihdeongelmien vakavuus tuli todellisena yllätyksenä” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Petter Northugia ohjailtiin tiukasti oikealle ladulle uran jälkeen – hiihtokuningas päätyi päihdehelvettiin: ”Tuli yllätyksenä”

Norjassa ruoditaan Petter Northugin huumekohun syitä ja seurauksia.

Petter Northug hiihdon MM-kisoissa Lahdessa 2017.­

19.10.2020 17:28

Norjalainen hiihtolegenda Petter Northug myönsi alkusyksystä kärsivänsä vakavasta päihdeongelmasta.

34-vuotias maastohiihdon entinen supertähti jäi poliisin haaviin elokuussa ajettuaan rajua ylinopeutta. Tämän jälkeen poliisi löysi Northugin asunnosta kokaiinia.

Norjalaistähteä epäiltiin ylinopeudesta, ajamisesta huumausaineiden vaikutuksen alaisena sekä huumausaineiden hallussapidosta. Myöhemmin selvisi, ettei Northug ollut ajanut autoa päihtyneenä.

Nyt Norjan maastohiihtomaajoukkueen entinen johtaja Vidar Løfshus on kommentoinut Northugin tilannetta norjalaislehti Dagbladetille antamassaan pitkässä haastattelussa.

Løfshus tutustui Northugiin vuonna 2004 – eli tuolloin 18-vuotiaan lupauksen vasta aloitellessa uraansa maailmancupissa.

Northug vetäytyi joulukuussa 2018 maailmancupin laduilta 14 vuotta kestäneen ammattilaisuransa jälkeen. Pian sen jälkeen Løfshus veti miehen sivuun.

Løfshus kertoo Dagbladetille, että hän kehotti Northugia keskittymään siviiliasioiden järjestämiseen, rauhoittumiseen ja seurustelukumppanin löytämiseen.

– Petter vastasi vain ”ei”. Hän ei ollut kovin huolissaan asioista. Sellainen hän oli. Yritin antaa hänelle neuvoja, mutta en saanut viestiäni perille, Løfshus harmittelee.

Vidar Løfshus Pyeongchangin talviolympialaisissa 2018.­

Pian uransa lopettamisen jälkeen Northug aloitti huumeiden käytön. Hän on itse kertonut julkisuudessa kokeilleensa kokaiinia ensimmäisen kerran tammikuussa 2019.

Løfshus muisteli Dagbladetille, että yritti viimeksi tavoittaa Northugia tämän vuoden tammikuussa.

Entisen hiihtotähden kanssa puheille pääseminen on kuitenkin ollut Løfshusin mielestä toivottoman hankalaa. Niinpä ulkopuoliset, Løfshus mukaan lukien, eivät ole tajunneet, kuinka vakavia entisen hiihtotähden ongelmat ovat.

– En ollut tajunnut, kuinka isoja hänen ongelmansa ovat, vaikka olenkin kokenut paljon. Kukaan ei ajatellut, että se on vakavaa, joten se tuli monille todellisena yllätyksenä. Lisäksi Petter on mestari käsittelemään ihmisiä, 50-vuotias Løfshus pohti.

Petter Northug piti tiedotustilaisuuden elokuussa 2020 ja myönsi kärsivänsä päihdeongelmista.­

Northug voitti urallaan kaksi olympiakultaa ja 13 MM-kultaa.

Løfshus näkee, että Northugin vaikeudet juontavat juurensa Oslon MM-kisoihin 2011, jolloin norjalainen nousi Holmenkollenilla kotiyleisön lemmikiksi.

Northug voitti MM-kotikisoissaan kolme kultaista ja kaksi hopeista mitalia.

– Norjan suurimpana maastohiihtotähtenä oleminen ei ole helppoa.

Northug on jatkanut hiihtovalmentajana toimimista viimeisimmästä yksityiselämän kohustaan huolimatta.

Myös Løfshus uskoo, että valmentajana toimiminen ja hiihtäminen ovat Northugille ”parasta terapiaa”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?