Therese Johaugin jalat turposivat rajulla tavalla 20 tunnin auto­matkan aikana – ”En nähnyt polvilumpioitani”

Mestarihiihtäjän kroppaan kertyi kolme litraa ylimääräistä nestettä yöllisen automatkan aikana.

Therese Johaugin vaellusretki Lofooteilla jätti rajut jäljet hiihtäjän kroppaan.

20.9.2020 13:26

Norjalainen maastohiihtäjä Therese Johaug joutui pitämään harjoitustauon ylirasitustilan takia elokuun lopussa. Ennen sitä 32-vuotias hiihtäjä oli viettänyt aikaa Lofoottien vuoristomaisemissa, jossa vaeltaminen oli fyysisesti raskasta.

Myös paluumatka kotiin oli raskas. Johaug on kertonut siitä Dagbladetin haastattelussa.

– Teimme viimeisenä päivän kuuden, seitsemän tunnin lenkin ja uimme sen jälkeen järvessä, Johaug kertoi.

Sitten oli vuorossa matka kotiin autolla. Ensin lauttamatka Bodøhön, ja sieltä matka jatkui yötä vasten hiihtäjän kotipaikkakunnalle Dalsbygdaan. Ajomatka kesti 20 tuntia. Johaugin mukaan sen aikana ei juurikaan nukuttu.

Paikallaan istuminen ei ole hyväksi pitkien ja rasittavien harjoitusten jälkeen. Tämän sai mestarihiihtäjäkin huomata, sillä hänen reisilihaksensa turposivat valtaviksi automatkan aikana.

– Jalkani olivat niin turvonneet, että en nähnyt polvilumpioitani, Johaug kuvaili Dagbladetille.

Hänen mukaansa kehoon oli kertynyt valtava määrä nestettä. JHiihtäjä kertoi, että kyse oli ”totaalireaktiosta ja ylikuormituksesta”. Kun hän oli päässyt kotiin, kropassa oli lähes kolme litraa ylimääräistä nestettä.

Johaugin mukaan ylimääräinen aine myös tuntui kehossa.

Rasitustilan jatkuessa vaellusreissun jälkeen Johaug teki johtopäätökset. Rullasuksilenkit osoittivat, että jotain oli pielessä. Hän hakeutui siis laktaattitesteihin.

Testituloksen mukaan Johaugin arvot olivat normaalit, mutta urheilijan omat tuntemukset eivät vastanneet mittareiden näyttämiä lukemia.

– Vaikka lukemat näyttivät olevan kunnossa, minulla oli aivan toinen tuntemus. Jalkani olivat aivan tönköt, Johaug kuvaili lehdelle.

Kun harjoittelu tuntui edelleen tuskalliselta, hän meni uudelleen laktaattimittaukseen. Tuossa testissä hän sai tuntemuksiensa mukaiset vastaukset siitä, että laktaattiarvot olivat huonommat kuin pitkään aikaan.

– Mittaus osoitti, että voin luottaa omiin tuntemuksiini, Johaug kertoi.

Johaug jätti kolmipäiväisen rullasuksihiihtotapahtuman väliin ja päätti levätä muutaman viikon. Se auttoi, sillä norjalaismedian mukaan naishiihdon ykkösnimi harjoittelee nyt täyttä häkää ja on VG:n tietojen mukaan erinomaisessa kunnossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?