Ruotsalaishiihtäjän uusi salainen ase löytyy joka kaupasta vaivatta – suomalainen asiantuntija ei tyrmää ideaa

Jonna Sundling alkoi juoda punajuurimehua valmentajansa kehotuksesta.

Punajuuri on alkanut maistua Jonna Sundlingille.

18.9.2020 8:28

Ruotsalaishiihtäjä Jonna Sundling, 25, kertoo etsivänsä vauhdin avaimia yllättävästä lähteestä: punajuuresta. Sundling on kesäkuun alusta asti juonut pari desilitraa punajuurimehua ennen harjoitusta.

– Olen maistanut punajuurekasta muutaman kerran aiemmin, mutta pitänyt sitä hieman... ällöttävänä. Se maistuu ihan maalta, Sundling kertoo Expressenille ennakkoluuloistaan.

Suomalaisille tutun juureksen nauttimista on suositellut hiihtäjälle Ruotsin maajoukkueen ravintovalmentaja Stig Mattsson.

Sundling sanoo, että joissain tutkimuksissa on todettu punajuurimehun parantavan sprinttiominaisuuksia.

– Ainakaan mehu ei ole vaikuttanut minuun negatiivisesti. Olen saanut olla terveenä ja treenannut hyvin. En ole loukkaantunut ja tunnen, että treeni on tehonnut vähän paremmin kesällä. Mehulla voi olla osansa siinä, Sundling kommentoi vaikutuksia neljän kuukauden siemailun jälkeen.

– Huippu-urheilussa on kyse pienistä yksityiskohdista. Joten jos pystyy muuttamaan jotain, mietin, että miksen kokeilisi. Jatkan punajuuren käyttämistä ainakin hetken. Makuun tottuu. Nyt pidän makua jo aika hyvänä!

Sundling sijoittui maastohiihdon sprintticupissa toiseksi viime kaudella.

Elintarviketieteiden maisteri, ravitsemusasiantutija Anna Ojala Tampereen urheiluakatemiasta ei ammu Sundlingin kokeilua suoralta kädeltä alas.

– Punajuurimehulla on tutkittuja hyötyvaikutuksia kestävyysurheilupuolella, mutta sen mekanismit eivät ole aivan selvät, Ojala kommentoi Ilta-Sanomille.

– Punajuurimehun nitraatin on osoitettu vaikuttavan verisuoniin tavalla, joka ilmenee kestävyysurheilussa aerobisen hapenottokyvyn ja energiametabolian kautta.

Nitraatti muuttuu elimistössä nitriitiksi ja edelleen typpioksidiksi. Punajuurimehun vaikutukset ovat yksilöllisiä. Jotta mehun nauttiminen parantaisi suorituskykyä, muun ruokavalion pitää olla kunnossa ja harjoittelun riittävällä tasolla.

– Punajuurimehu on tuskin yksittäisenä asiana mullistava, mutta joidenkin yksilöiden kohdalla siitä voi pientä hyötyä olla, Ojala arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?