Ruotsalainen mieshiihtäjä kertoi homoseksuaalisuudestaan – sai tukea maajoukkueen tähdiltä

Filip Andersson on Ruotsin ensimmäinen homoseksuaalisuudestaan julkisesti puhunut mieshiihtäjä.

Hiihtäjä Filip Andersson kertoi Instagramissa homoseksuaalisuudestaan. Kuvituskuva.

7.8.2020 13:43

Ruotsalainen hiihtolupaus Filip Andersson, 18, kertoi aiemmin kesällä sosiaalisessa mediassa olevansa homoseksuaali. Nyt ruotsalaisen maastohiihdon ensimmäinen avoimesti homoseksuaali mies kertoi Expressenille, millaisia reaktioita asian julkistaminen herätti.

Andersson avautui seksuaalisesta suuntautumisestaan Instagram-tilillään.

– Rakkaus on suurin kaikista. Tänään päätän kertoa tiedostaneeni viime aikoina, että voin rakastaa poikia. En ole koskaan ennen tuntenut itseäni yhtä eloisaksi ja todelliseksi kuin nyt. Kippis elämälle! Andersson kirjoitti julkaisuunsa.

Hiihtäjän mukaan paljastuksen kirvoittama palaute on ollut pelkästään positiivista.

– Sosiaalisissa medioissani on räjähtänyt todellinen rakkauspommi. Monet ovat sanoneen asioita kuten: ”Arvasimme sen! Asiassa ei ole mitään ihmeellistä, pidimme sinusta aiemmin, joten miksi se muuttuisi”, hän sanoi haastattelussa.

– Tämä ei ole asia, jonka haluaisin pitää sisälläni, sillä rakkaus on jotakin, josta pitää olla ylpeä.

Andersson korostaa, ettei halua tehdä itsestään isoa numeroa, mutta halusi kuitenkin kertoa asiasta ja jatkaa sukupolvensa työtä tällaisten asioiden normalisoinnin eteen.

Lahjakas nuorukainen ihmettelee hiihtourheilussa vallitsevaa hiljaisuuden kulttuuria. Hän pitää epätodennäköisenä, että olisi ainoa homoseksuaali lajin piirissä.

– Asiaan liittyy häpeää ja surua, hän sanoi viime viikolla Dalarnas Tidningille.

Ruotsin maajoukkueen hiihtäjät ottivat uutisen vastaan iloisissa merkeissä.

– En tiennyt asiasta, mutta se on ehdottomasti positiivista. Asia on tärkeä ja mielestäni meidän pitäisi puhua siitä enemmän lajin sisällä, maajoukkueen tähtihiihtäjä Charlotte Kalla sanoi Expressenille.

Ruotsin maajoukkuehiihtäjät Charlotte Kallan johdolla asettuivat Anderssonin tueksi.

Nuori supertähti Frida Karlsson oli samoilla linjoilla. Hän toivoo Anderssonista esikuvaa, jonka esimerkki rohkaisisi muitakin lajin piirissä olevia homoseksuaaleja kertomaan asiasta julkisesti.

Andersson käy nyt viimeistä vuottaan Falunin hiihtolukiota. Hän kärsi viime talvena motivaation puutteesta ja piti taukoa kilpailemisesta, mutta kokee itsensä löytämisen antaneen uutta energiaa. Paluu kilpaladuille on edessä, kun kilpailut syystalvella jatkuvat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?