Kisapappi Leena Huovinen kertoo, miten 36-vuotias Mona-Liisa Nousiainen reagoi, kun tiesi kuolevansa - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Kisapappi Leena Huovinen kertoo, miten 36-vuotias Mona-Liisa Nousiainen reagoi, kun tiesi kuolevansa: ”Teki sen hänelle tyypillisellä tavalla”

Kisapappi Leena Huovinen muistaa vuosi sitten kuollutta Mona-Liisa Nousiaista lämmöllä ja rakkaudella.

Kisapappi Leena Huovinen (oik.) muistaa lämmöllä vuosi sitten kuollutta Mona-Liisa Nousiaista.­

28.7. 17:15

Entinen maajoukkuehiihtäjä Mona-Liisa Nousiainen menehtyi vuosi sitten, 29. heinäkuuta 2019 vatsasyöpään.

Myös muusikkona muistettava Nousiainen oli 36-vuotias.

Nousiaisen siunasi haudan lepoon Suomen hiihtomaajoukkueen pitkäaikainen kisapappi ja läheinen tukija Leena Huovinen.

– On hienoa, että sain tuntea hänet. Muistan Monasta naurun, elämännälän ja rakkauden elämää kohtaan monin tavoin. Kannan sitä muistoa ja ajattelen, että hyvä pitää laittaa kiertoon, Huovinen muistelee IS:lle vuosipäivän aattona.

Aivan kuten hiihtouran aikana, Huovinen oli Nousiaisen tukena myös sairauden aikana. Oppilaitospappina työskentelevä Huovinen kertoo keskustelleensa Nousiaisen kanssa monista asioista, myös lähestyvästä kuolemasta.

– Mona-Liisa oli avoin omasta uskostaan ja puhui siitä paljon. Se oli hirveän luonteva osa hänen elämäänsä ja toi varmasti myös lohtua. Ajatus siitä, että kuolemalla ei ole viimeistä sanaa.

Mona-Liisa Nousiainen (o.s. Malvalehto) kuoli vuosi sitten vatsasyöpään.­

Huovisen mukaan Nousiainen teki sairauden edessä kaikkensa, mutta kun kävi selväksi ettei mitään ollut tehtävissä, hän hyväksyi asian ja tuki omalta osaltaan läheisiään.

– Kun ihminen tulee siihen kohtaan, että on valmis lähtemään, tulee rauha ja hyväksyntä. Monan kohdalla kaikki lähellä olevat näkivät sen.

– Sitten voi siirtyä saattamaan ihmisiä, jotka jäävät tänne. Mona teki sen hänelle tyypillisellä tavalla: järjesti asiat niin, että jos hän jollakin tavalla pystyi helpottamaan sitä tuskallista luopumista ja kaipausta, hän varmasti teki sen, Huovinen kertoo.

Nuoren huippu-urheilijan, pienen tytön äidin ja monien rakastaman ystävän poismeno oli luonnollisesti järkytys. Omaisten ja läheisten lisäksi Mona-Liisa Nousiaisen kuolema järkytti laajasti myös ihmisiä, jotka eivät häntä tunteneet.

– Onhan se iso suru, kun vanhemmat menettävät lapsensa, pieni tyttö äitinsä ja puoliso vaimonsa. Ne ovat isoja asioita. Lööppi on kaupan seinällä vain yhtenä päivänä, mutta heidän elämässään se asia kulkee loppuun asti, Huovinen muistuttaa julkisesta surusta kysyttäessä.

Omalta kohdaltaan Huovinen kertoo, että hänelle tulee välillä hetkiä, jolloin muistaa tarkkaan miltä ystävän nauru kuulosti.

– Teimme matkaa loppuun asti. Muistan Monaa lämmöllä ja suurella rakkaudella.

Johtava oppilaitospappi ja kisapappi, rovasti Leena Huovinen kuvattuna vuonna 2018.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?