Näin Mona-Liisa Nousiainen, 36, puhui lähestyvästä kuolemastaan – Yle julkaisi otteen kirjasta: ”Miten järjetöntä tämä on” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Näin Mona-Liisa Nousiainen, 36, puhui lähestyvästä kuolemastaan – Yle julkaisi otteen kirjasta: ”Miten järjetöntä tämä on”

Ylen Kiveen Hakatut -radio-ohjelmassa luettiin ote Laura Arffmanin syksyllä julki tulevasta kirjasta, joka käsittelee Mona-Liisa Nousiaisen elämää ja kuolemaa.

Entinen huippuhiihtäjä Mona-Liisa Nousiainen kuoli viime vuoden heinäkuussa. Hän oli kuollessaan 36-vuotias.­

28.7. 11:42

Ylen Kiveen Hakatut -sarjan uusimmassa jaksossa Arto Teronen ja Jouko Vuolle vierailevat vuosi sitten kuolleen maastohiihtäjä Mona-Liisa Nousiaisen haudalla.

29. heinäkuuta on kulunut tasan vuosi siitä, kun Nousiainen menehtyi 36-vuotiaana vatsasyöpään. Ylen ohjelmassa luettiin ensimmäisiä otteita urheilutoimittaja Laura Arffmanin kirjoittamasta Nousiaisen elämäkerrasta Mona-Liisa – Urheilija, muusikko, ihminen.

Otteessa Mona-Liisa pohtii koskettavasti omin sanoin elämäänsä parantumattoman sairauden kanssa ja lähestyvää kuolemaa.

– Villen kanssa puhuttiin, miten järjetöntä tämä kaikki on: Puhumme hautaamisesta kuin se olisi arkipäivää. Sama kuin puhuisi kaupan ostoslistasta.

Mona-Liisa Nousiainen oli naimisissa entisen maajoukkuehiihtäjän Ville Nousiaisen kanssa. Pariskunnan tytär syntyi vuonna 2010.

Arffmanin teoksen mukaan Mona-Liisa suunnitteli omia hautajaisiaan jo talvella. Hänen tuhkansa ripoteltiin lopulta useaan eri paikkaan, jossa monilahjakkuus elämänsä aikana viihtyi. Nousiaiselle oli tärkeää, että tuhkat ovat paikassa, jonne läheiset pääsevät helposti vierailemaan.

– Koti on minulle tärkein paikka, olen miettinyt mitä minä itse haluaisin vielä tehdä, niin en mitään. Haluan vain olla kotona läheisteni kanssa. Joku kysyi jossain kohtaa, että onko minulla selvittämättömiä asioita ihmisten kanssa. Vastasin, että ei ole: ei kaunoja, ei katkeruutta, Mona-Liisa Nousiainen sanoo otteessa.

Hiihtäjäpari Ville ja Mona-Liisa Nousiainen (o.s. Malvalehto) kuvattuna vuonna 2013.­

Arffmanin kirja julkaistaan lokakuussa. Arffmanin mukaan ajatus elämäkerran kirjoittamisesta tuli Nousiaiselta itseltään.

–– Koko projekti lähti siinä kohtaa, kun oli selvää että Mona-Liisan (syöpä)hoidot lopetetaan. Minulle tuli sellainen olo, että ei Mona-Liisan kaltainen supernainen voi vain kadota maan päältä. Tuntui kauhean pahalta, että jos hän vain häviää. Mona-Liisan suunnalta tuli sitten ajatus, että miltä kirja kuulostaisi, Arffman kertoi Ilta-Sanomille toukokuussa.

Nousiainen saavutti hiihtourallaan kolme SM-mitalia ja osallistui neljästi MM-kisoihin. Nuorten tasolla Nousiainen voitti kolme nuorten MM-kultaa vuosina 2001–03. Nousiainen voitti myös yhden maailmancupin osakilpailun.

Menestyksekkään hiihtouransa lisäksi Nousiainen oli myös taidokas harmonikan soittaja. Hän voitti Kultainen Harmonikka -kilpailun vuonna 1999.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?