Nähdäänkö Therese Johaug vielä yleisurheilun arvokisoissa? Valitsisi juoksun ennen hiihtoa –”En ole sulkenut sitä ovea” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Therese Johaug paljasti: jos pitäisi valita yksi laji, se ei olisi maasto­hiihto – mediahuomio räjähti sensaatio­vedon jälkeen

Therese Johaug kertoi suunnitelmistaan norjalaiskanava NRK:lle.

Therese Johaug juoksi Oslossa 11. kesäkuuta vain parin kymmenyksen päähän Annemari Kiekaran kymppitonnin Suomen ennätyksestä 31.40,42.­

14.7. 12:10

Maastohiihdon norjalainen supertähti Therese Johaug on säväyttänyt myös juoksuradoilla.

Esimerkiksi kesäkuun alussa Johaug, 32, juoksi Oslossa maailman sen hetken kärkiajan 10 000 metrillä: 31.40,67. Aika alitti 2019 Dohan MM-kisoihin oikeuttaneen tulosrajan lähes kymmenellä sekunnilla.

Johaug paljasti nyt norjalaiskanava NRK:n asiantuntijalle Jann Postille, että valitsisi juoksun, eikä hiihtoa, jos hänen pitäisi päättää loppuelämäkseen yksi laji.

– Rakastan lenkkareiden pitämistä ja ulkona juoksemista, jolloin tunnen vapauden tunnetta. Pääsen niin lähelle luontoa ja voin olla oma itseni. Missä tahansa olenkin, voin vetää lenkkarit jalkaan ja tehdä treenin. Joten rakastan juoksua, Johaug hehkutti NRK:n jutussa.

Johaugin kymppitonnin ennätysaika syntyi soolojuoksuna. Toki apuna toimi kiistelty valojänis.­

Johaug ei aio jättää kuitenkaan hiihtobaanoja, sillä tähtäimessä ovat Pekingin talviolympialaiset 2022.

Hiihtoladuilla lähes kaiken voittanut norjalainen kertoo joka tapauksessa, että sai Bislettin 10 000 metrin suorituksellaan valtavasti mediahuomiota.

– Sain enemmän huomiota Bislettissä järjestetyn 10 000 metrin jälkeen kuin sekä maailmancupin että olympiakullan jälkeen, Johaug väittää.

Johaug (keskellä) voitti viime kaudella ylivoimaisesti hiihdon maailmancupin kokonaiskisan. Kuva Oberstdorfin yhdistelmähiihdosta, jonka Johaug voitti ennen Ingvild Flugstad Østbergia (vas.) ja Teresa Stadloberia.­

Vaikka Johaugin suunnitelmissa ei spekulaatioista huolimatta ole lajinvaihto, pysyy juoksu luonnollisesti ohjelmassa. Hän kertoo, että juokseminen radalla, suolla ja vuoristossa kuuluu olennaisesti hiihtoharjoitteluunkin.

Tänä vuonna Oslon Bislettin kilpailut järjestettiin koronaviruksen vuoksi poikkeuksellisessa formaatissa ja ilman yleisöä. Johaug toivoo, että hän pääsee juoksemaan legendaarisella stadionilla vielä yleisönkin edessä.

Eikä yleisurheilun arvokisatkaan ole poissuljettu ajatus. Tänä kesänä Johaug olisi luultavasti osallistunut Pariisin EM-kisoihin, ellei koronavirus olisi peruuttanut niitä.

– En ole sulkenut sitä ovea, Johaug sanoo.

Vuonna 2022 järjestetään sekä yleisurheilun EM-kisat, Münchenissä, että MM-kisat, USA:n Eugenessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?