Hiihtäjälegenda Juha Miedon nelimetrinen veistos paljastetaan Kurikassa syyskuussa - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Nyt on Mietaata kerrakseen – Juha Miedolle pystytetään nelimetrinen patsas!

Juha Miedon patsas paljastetaan Kurikassa 26. syyskuuta.

Julkaistu: 23.6. 20:19

Kuvanveistäjä Pekka Jylhän tekemä veistos Juha Miedosta paljastetaan Kurikassa syyskuussa maastojuoksun SM-kisojen yhteydessä.

Maastohiihdon MM- ja olympiamitalisti Juha Mieto, 70, saa syyskuussa oman patsaan kotikaupunkinsa Kurikan keskustaan.

Kuvanveistäjä Pekka Jylhän suunnittelema, kokonaisuudessaan nelimetrinen veistos kantaa nimeä Legenda. Se pystytetään keskeiselle paikalle Kurikan torin läheisyyteen.

Kurikan kaupunki tiedotti tiistaina, että veistoksen julistamistilaisuus järjestetään Kurikassa lauantaina 26. syyskuuta. Veistos oli alunperin tarkoitus julkistaa jo 2. toukokuuta, mutta koronavirustilanne pakotti siirtämään juhlallisuuksia syksyyn.

Jylhä voitti kesällä 2018 käydyn kutsukilpailun nelimetrisellä veistoksella, jonka sisältäpäin valaistu alaosa on metsänvihreäksi maalattua ruostumatonta terästä ja yläosa hiottua pronssia.

– Juha Miedolle metsä oli paikka, jossa hän pääsi toteuttamaan itseään ja kokeilemaan rajojaan. Metsä ja latu tekivät Miedosta sankarin ja koulivat hänestä voimakkaan persoonan. Veistoksen yhtenä lähtökohtana on ollut valokuva Lahden MM-kisoista 50 kilometrin matkalta vuodelta 1978. Veistokseni on hyvin uskollinen Juha Miedolle, Jylhä kertoo kaupungin tiedotteessa.

Veistoshankkeesta vastasi urheiluseura Kurikan Ryhti yhteistyössä Kurikan kaupungin ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Varainkeruu tapahtui yritysten, yhteisöjen ja yksittäisten henkilöiden lahjoituksilla.

Mieto voitti uransa aikana viestihiihdon olympiakultaa ja yhteensä yhdeksän arvokisamitalia. Kenties parhaiten hänet kuitenkin tunnetaan sadasosan tappiosta Ruotsin Thomas Wassbergille Lake Placidin vuoden 1980 olympialaisten 15 kilometrin kilpailussa.

Hiihtäjän uransa päätyttyä Mieto on toiminut muun muassa kansanedustajana. Hän oli Kurikan kaupunginvaltuuston jäsen vuosina 2013–2017.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?