Therese Johaugin juoksukunto yllätti myös Aino-Kaisa Saarisen: ”Siitähän tuo kielii” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Aino-Kaisa Saarinen huomauttaa Therese Johaugin juoksukunnon kohdalla yhdestä seikasta – ”Siitähän tuo kielii”

Moninkertainen arvokisamitalisti Aino-Kaisa Saarinen ei ole ikinä juossut kymppitonnia kelloa vastaan vaikka yleisurheilu onkin lähellä hänen sydäntään.

Aino-Kaisa Saarinen osasi odottaa Johaugilta kovaa vauhtia myös juoksuradalla.­

16.6.2020 13:14

Moni on seurannut huuli pyöreänä Therese Johaugin huimaa ennätystehtailua yleisurheiluradoilla. Norjalaistähti pinkoi viime viikolla maailman kärkiajan 31.40,67 10 000 metrillä.

Johaugia vastaan vuosikausia laduilla taistellut Aino-Kaisa Saarinen ei ole yllättynyt entisen kilpasiskonsa hurjasta juoksukunnosta.

Hän osasi odottaa, että Johaug on kova luu myös lenkkarit jaloissaan.

– Therese on poikkeuksellisen hyvä hiihtäjä, enkä ihmettele yhtään, että hän on poikkeuksellisen hyvä myös radalla. Hiihtäjän toki pitää pystyä juoksemaan kovaa, mutta onhan tuo silti kova tulos, Saarinen sanoo IS:lle.

Yksi asia sai kuitenkin hämmentää myös 41-vuotiasta Saarista.

– Se on uskomatonta, että hän pystyy juoksemaan tässä vaiheessa harjoituskautta tuollaisia aikoja, sillä tähän aikaan moni muu on vielä aika vaiheessa. Jos hän vain pysyy terveenä, niin ensi talvena taitaa tulla taas erittäin kovia tuloksia, siitähän tuo kielii, hän epäilee.

Therese Johaugin juoksuvauhti on hämmästyttänyt.­

15 arvokisamitalia mittavalla urallaan voittanut hollolalainen ei ole itse koettanut rahkeitaan kymppitonnilla, vaikka juoksu oli aktiivivuosina oleellinen osa hänenkin harjoitteluaan.

800 metrillä juniorisarjoissa kisaillut Saarinen on juossut parhaimmillaan 3 480 metriä cooperin testissä, ja veri vetäisi edelleen yleisurheilun pariin.

– Tykkään juoksusta. Olisi kiva käydä joskus tulevaisuudessa juoksentelemassa ratakisoissa. Kisaaminen toki vaatisi sitä, että innostuisin harjoittelemaan vähän enemmän, mutta kiinnostusta kyllä on.

Ankara ja tavoitteellinen harjoittelu ei ole maistunut hänelle enää 2018 loppuneen uran jälkeen.

– Treenaaminen on jäänyt valitettavan vähälle uran jälkeen, olenhan ollut töissä käyvä perheenäiti. Päivittäinen liike on muodostunut enemmän aktiivisesta arjesta kuin ohjelmanmukaisesta harjoittelusta, hän kuvailee.

Vapaampi rytmi on sopinut yhden lapsen äidille paremmin kuin hyvin.

– Olen nauttinut tekemisen vapaudesta ja siitä, että voin tehdä mitä ikinä mieleen juolahtaa. Jos haluan tehdä vetoharjoituksen, teen sen; jos tuntuu siltä etten halua tehdä mitään, jään kotiin.

Saarinen Lahden MM-kisoissa 2017.­

– Urheilijan elämä on niin kovaa, ja 20 vuotta sitä tein ja nyt haluan tehdä tavallisia juttuja. Voin valvoa, syödä mitä haluan ja painaa kilon tai kaksi enemmän eikä niillä asioilla ole mitään merkitystä, Saarinen huokaisee.

Aikaa on nyt arkisten asioiden lisäksi myös harjoittelulle entistä enemmän, sillä heti uransa loppumisen jälkeen Salpausselän kisojen pääsihteerinä aloittanut Saarinen vapautettiin tehtävästään kesäkuun alussa.

Uusia työkuvioita ei ole vielä ilmaantunut ja hiihtolegenda on viimein saanut levätä hetken laakereillaan.

– Olen saanut rästiin jääneitä töitä tehtyä. Sain esimerkiksi laitettua vihdoin vanhoja maajoukkuevaatteita eteenpäin, minkä lisäksi olen tehnyt perus kodin siivousjuttuja ja käynyt keräämässä nokkosia. Ollut mukavan rentoa ja olen saanut enemmän aikaa perheen kanssa, ex-koripalloilijan Tom Gustafssonin kanssa naimisissa oleva Saarinen toteaa.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?