Potkut saanut Aino-Kaisa Saarinen: ”En ole pettynyt, pikemminkin huojentunut” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Potkut saanut Aino-Kaisa Saarinen: ”En ole pettynyt, pikemminkin huojentunut”

Hiihtoliitto pettyi Lahti Eventsin toimintaan Salpausselän kisoissa, mutta sen pääsihteerinä ollut ex-hiihtotähti ei koe epäonnistuneensa. Päinvastoin.

Aino-Kaisa Saarinen totesi, että pääsee nyt vetämään happea ja antamaan enemmän aikaa itselleen ja perheelleen.

8.6.2020 16:11

Ex-hiihtotähti Aino-Kaisa Saarisen työt Salpausselän kisojen pääsihteerinä päättyvät. Saarinen, 41, on hoitanut pestiä Lahti Events Oy:n palveluksessa kesästä 2018 lähtien, mutta Lahden kaupunginhallitus on päättänyt siirtää kisojen järjestelyvastuun uudelle yhtiölle.

Vastuu siirtyy Suomen hiihtoliiton ja Lahden hiihtoseuran yhteisesti perustamalle yhtiölle, Salpausselän kisat Oy:lle, joka puolestaan solmii yhteistyösopimuksen Lahden kaupungin kanssa.

Sopimuksen hyväksymisen ehtona on, että kaupunginvaltuusto siunaa 150 000 euron vuosittaisen tuen uudelle yhtiölle seuraavaksi kolmevuotiskausi. Nuijan kopautuksen uskotaan olevan pelkkä muodollisuus.

Päätöksen myötä urallaan 15 arvokisamitalia saavuttanut Saarinen on irtisanottu normaalin yt-menettelyn seurauksena Lahti Events Oy:stä, joka on viime vuosina järjestänyt monenlaisia tapahtumia erityisesti urheilun saralla. Saarinen kertoo IS:lle tienneensä potkuistaan ”jo jonkin aikaa”.

– En voi sanoa olevani yllättynyt, koska tiesin, että näin voi käydä kisojen järjestelysopimuksen ollessa katkolla. Toimin urallani itse itseni managerina, ja olen oppinut varautumaan erilaisiin tilanteisiin, Saarinen kommentoi.

– Olen kiitollinen ja iloinen kaikesta siitä, mitä sain näiden vuosien aikana kokea. En voi sanoa olevani edes pettynyt, vaan pikemminkin huojentunut. Tunnen näin, koska en ehtinyt urheilu-urani päättymisen jälkeen huilata yhtään. Viimein pääsen vetämään happea ja antamaan enemmän aikaa itselleni ja perheelleni, vuonna 2016 syntyneen Amanda-tyttären äiti jatkaa.

Lahti Events toimi järjestelyvastuussa Lahden MM-hiihdoissa 2017, jotka tuottivat Hiihtoliitolle suuret taloudelliset tappiot (noin 1,5 miljoonaa euroa). Nyt Hiihtoliitto ja Lahden Hiihtoseura halusivat ”Salppurin” maailmancupien järjestelyoikeudet takaisin itselleen, koska ne eivät IS:n tietojen mukaan ole olleet tyytyväisiä Lahti Eventsiin viime vuosina.

Sisäpiirilähteiden mukaan ”yhtiön toiminta on ollut liian hajanaista”.

– No, sanotaan niin, että tällä järjestelyllä saamme terävöitettyä Salpausselän kisojen toimintaa. Uskomme palauttavamme Salppurin kisat jälleen entiseen loistoonsa, Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi kommentoi.

– Lahti Eventsillä on koko ajan paljon muitakin tapahtumia hoidettavanaan. Tällä ratkaisulla saamme yksinkertaistettua ja selkiytettyä kisojen järjestelytoimintaa. Tämä on paluu juurille.

Urheilun luottamustehtävissäkin kokemusta hankkinut Saarinen ei koe Lahti Eventsin epäonnistuneen Salpausselän kisojen järjestelyissä. Päinvastoin, hän katsoo projektin päättyneen omalta kohdaltaan onnistumiseen.

– Ensimmäisenä toimintavuotenani katselin ja opettelin vielä asioita, mutta toiselle vuodelle toin jo muutamia muutoksia kisojen järjestelyihin. Minulla olisi ollut mielessäni vielä muutamia tärkeitä ideoita, joilla tapahtuma olisi saatu entistä paremmaksi, mutta kaikkia muutosehdotuksia ei kannattanut lyödä kerralla tiskiin. Muutos ottaa kuitenkin aina aikana, Saarinen näkee.

– Kisojen kumppanuusmyynti parani merkittävästi omalla toimintakaudellani, ja siitä olen todella tyytyväinen.

Jatkossa Saarinen aikoo siis ensin hengähtää, ennen kuin päättää tulevaisuutensa askelmerkeistä. Keväällä 2018 uransa päättänyt Saarinen on jo aiemmin tehnyt joitakin töitä oman yrityksensä laskuun, ja nyt ne kuulemma lisääntyvät.

– Tärkeintä on nyt antaa enemmän aikaa perheelle, mutta on minulla jo joitakin uusia suunnitelmia. Ja saa nyt nähdä, kuinka kauan maltan pysyä aloillani, kun olen koko elämäni tottunut touhuamaan koko ajan, ex-koripalloilija Tom Gustafssonin kanssa naimisissa oleva Saarinen linjaa.

– Olen jälleen yhtä tärkeää kokemusta rikkaampi ja varmasti entistä vahvempikin. Pystyin todistamaan itselleni, että osaan järjestää urheilun suurtapahtuman, ja se on tärkeä voimavara tulevaisuutta varten. Elämä jatkuu.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?