Totuus Viron MM-hiihtäjien dopingvyyhdistä paljastui lopullisesti – pelkkä veridouppaus ei riittänyt, valmentaja myönsi kaiken

Andreas Veerpalu ja Karel Tammijärv käyttivät muitakin kiellettyjä aineita kuin niitä, mistä jäivät Seefeldissä kiinni.

Andreas Veerpalu hiihti Pyeongchangin olympialaisissa. Hänen suorituksensa siellä on mitätöity.

8.4.2020 23:30

Virolaishiihtäjät Andreas Veerpalu ja Karel Tammijärv käyttivät veridopingin lisäksi kasvuhormonia, ilmenee kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n tutkinnasta. Asiasta kertoi virolainen yleisradioyhtiö ERR. Kaksikko sai tammikuussa neljän vuoden kilpailukiellot.

Tapaus liittyy vuoden 2019 Seefeldin MM-kisoihin ja siellä tapahtuneeseen hiihtäjien massakäryyn. Tällöin veridopingista jäivät kiinni virolaishiihtäjät Veerpalu, Tammjärv ja kazakstanilainen Aleksei Poltoranin.

Kaikilla kiinni jääneillä oli yhteys valmentaja Mati Alaveriin. Myöhemmin virolaishiihtäjä Algo Kärp myönsi veridopingin käytön.

Nyt selvisi, että Veerpalu ja Tammijärv käyttivät siis muitakin kiellettyjä aineita. Veerpalu ja Tammijärv ovat kilpailukiellossa helmikuun loppuun 2023 saakka. Kumpikin tunnusti jo aiemmin veridopingin käytön. Heidän kaikki kilpailutuloksensa vuodesta 2017 vuoteen 2019 on mitätöity.

Valmentaja Alaver on tunnustanut kaikki FIS:n syytteet valmennettaviensa auttamisesta dopingin käytössä, ja hän on toimintakiellossa syksyyn 2023 saakka.

Alaver joutui viime vuonna myös oikeuden eteen dopingtapauksen yhteydessä. Syytesovun jälkeen Alaver tuomittiin puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen, koska hän houkutteli valmennettavansa käyttämään dopingaineita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?