Koronavirus: Lapin-matka kaduttaa 22-vuotiasta Annia - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Hiihtäjä Anni Alakoski, 22, sai koronaviruksen – Lapin-matka kaduttaa: ”Päätettiin lähteä päättäjien kehotuksesta huolimatta”

Anni Alakoski on selättänyt koronaviruksen akuutin vaiheen, mutta pahin ei ole välttämättä ohi.

Anni Alakoski sprintin maailmancupin karsinnassa Kuusamon Rukalla marraskuussa.­

7.4.2020 9:22

Hiihtäjä Anni Alakoski tunsi reilu viikko sitten, ettei kaikki ollut kunnossa.

Keuhkoissa oli ”outo tunne”.

– Aluksi ajattelin, että se liittyi jotenkin astmaani. Aika nopeasti alkoi kuitenkin ilmetä lisää oireita: väsymystä, päänsärkyä, lihassärkyä ja sitten myös haju- ja makuaisti lähtivät, puhelimitse tavoitettu Alakoski kommentoi Ilta-Sanomille.

Nuorten MM-kisoissa Oberwiesenthalissa Suomea helmikuussa edustanut hiihtäjä oli palannut hieman aiemmin Ylläkseltä.

Alakoski, 22, sai kuulla pian oireiden alettua, että reissussa oli ollut mukana koronaviruksen oireettomana sairastanut henkilö.

– Siinä vaiheessa arvasin, että no niin, nyt se on minullakin, hän huokaisee.

Alakoski edusti Suomea alle 23-vuotiaiden MM-kisoissa tänä talvena.­

Koronatesti osoitti arvion oikeaan.

Alakoski ei halua jossitella. Ei, vaikka viheliäinen virus olisikin mahdollisesti voitu välttää, jos hän olisi jättänyt Lapin-reissun väliin.

– Päätettiin lähteä reissuun päättäjien kehotuksesta huolimatta, kun kaikki oli jo aikaisemmin varattu ja suunniteltu.

– En toki olisi lähtenyt, jos olisin tiennyt, että mukana on koronapositiivinen. Eipä sille enää mahda mitään, hän toteaa.

Nuori hiihtäjä kuitenkin näkee visaisessa tilanteessa myös myönteisiä puolia - jos niitä etsimällä etsii.

– Nyt ainakin voin liikkua helpommin eikä tarvitse kolmea kuukautta koko ajan pelätä ja pysyä kotona. Jos tästä siis sen immuniteetin saisi.

Alakoski ei osaa sanoa varmasti, saiko hän koronan juuri Ylläkseltä, sillä virus on levinnyt hiihtäjien keskuudessa myös Alakosken asuinpaikkakunnalla Sotkamon Vuokatissa.

– Olen ollut viime viikkojen aikana myös täällä tekemisissä sellaisten ihmisten kanssa, joilla on myös virus. Eli olen voinut saada sen mistä vain.

Reisjärveläislähtöinen Alakoski myöntää, että maailman polvilleen saanut virus oli pahimmassa vaiheessa todella rankka kokemus.

Siitäkin huolimatta, että pahin vaihe kesti hänellä vain kaksi päivää.

– Kyllä se pelotti silloin, kun kovimmat oireet olivat päällä. Oli niin heikko olo.

Vaikka taudin akuutti vaihe on tällä erää ohi, pelko on ja pysyy.

– Kaikkein eniten pelottaa, miten keuhkot tästä palautuu ja jättikö tauti jonkinlaiset jäljet keuhkoihin? Minulla on kuitenkin se astma taustalla.

Alakosken pelko ei ole katteeton.

 

Ilta-Sanomat haastatteli viime viikolla terveysliikunnan tutkimus- ja asiantuntijakeskus UKK-instituutin johtajaa, lääketieteen tohtori Tommi Vasankaria.

Hän totesi, että koronavirus voi olla kohtalokas urheilijoille.

– Urheilijan kohdalla on se riski, että koronavirus vaikuttaa keuhkokudokseen, eikä maksimiin viritetty kroppa välttämättä palaudu entiselleen, Vasakari kommentoi.

Tammikuussa parisprintin SM-pronssia Anne Kyllösen kanssa napannut Alakoski ei ole vielä konsultoinut lääkäriä mahdollisista pitkäaikaisvaikutuksista, mutta aikoo mennä heti tervehdyttyään keuhkolääkärin vastaanotolle.

Tiiviisti kotonaan sairauden ajan pysytellyt Alakoski toteaa, että tällä hetkellä tärkeintä on kuitenkin edetä tunti ja päivä kerrallaan.

Pitkäaikaisvaikutuksilla ei kannata vaivata päätään turhan paljoa.

– Kyllä tässä useampi viikko pitää ottaa todella rauhallisesti. Nyt on ollut muutama päivä ollut tosi hyvää ja tuntuu jo aika terveeltä, mutta tämä tuntuu aaltoilevan sen verran, etten voi suunnitella mitään kovin pitkälle.

Olo on epävarmuudesta huolimatta toiveikas.

– Onneksi nyt ei ole kisoja tai kylmää ilmaa, niin ei tarvitse rasittaa keuhkoja pitkään aikaan. Kyllähän tässä toki suunnitelmat nyt muuttuivat, mutta odotan jo harjoituskautta innolla eikä tämä mitään sinällään muuttanut.

Alakosken koronaviruksesta uutisoi ensimmäisenä Keskipohjanmaa.

Kainuun Hiihtoseuran Anne Kyllönen ja Alakoski (vas.) hiihtivät parisprintin SM-pronssia tammikuussa Vöyrillä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?