Anita Korva kävi armeijan, hiihtokaudesta tuli täysfiasko - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Anita Korva kävi armeijan, kaudesta tuli täysfiasko – Suomen suurin hiihtolupaus kertoo motivaatio-ongelmistaan: ”On tuntunut aika huonolta”

Anita Korvasta odotetaan Suomen maastohiihtomaineen pelastajaa. Päättynyt kausi oli kuitenkin totaalinen mahalasku.

Anita Korvan hiihtoura otti takapakkia, mutta hän tähtää yhä korkealle.­

4.4.2020 6:07

Hiihtolupaus Anita Korva, 20, siirtyi reserviin viime viikolla Kainuun prikaatin urheilukoulusta alikersanttina. Se oli luultavasti helpotus monille hiihtoihmisille, jotka seurasivat kauhuissaan, kun Suomen maastohiihdon kirkkain tulevaisuuden lupaus lähti kehityksen kannalta kriittisessä vaiheessa vapaaehtoisesti armeijaan pilaamaan kautensa.

– Hiihto ei mennyt oikeastaan yhtään eteenpäin, mutta ihmisenä tuli oppia, Korva kertaa armeijavuottaan.

– Oli tosi mielenkiintoinen kokemus. Sain oikeastaan sitä mitä odotinkin, koin paljon uusia juttuja.

Hiihtoladuilla nelinkertaisen nuorten MM-mitalistin kokemukset jäivät tällä kaudella vähiin – ainakin positiiviset sellaiset.

Korvan kautta voi huoletta luonnehtia sysimustaksi. Molemmat esiintymiset maailmancupissa olivat turistireissuja ja nuorten MM-hiihtojen alle 23-vuotiaiden sarjassa Korva ylsi parhaimmillaan sijalle 34.

– En ole ihan varma, miksi kausi meni niinkin huonosti. En oikeastaan missään vaiheessa saanut kuntoa esiin. Kesäharjoittelu oli aika vaikeaa ja katkonaista. Teimme muutamia virheitä siinä syksyllä. Lähdimme ainakin vähän liian kovaa sprinttipää edellä.

– Ei se armeija tietenkään harjoittelun kannalta ole optimaalinen paikka. Mutta tein sen ratkaisun, ja voihan siitä olla myöhemmin vielä hyötyä. Esimerkiksi, jos saan sen pestin sieltä.

– En harmittele yhtään, että menin sinne.

Korva hiihti pronssille jokaisessa alle 20-vuotiaiden henkilökohtaisessa MM-startissa Lahdessa tammikuussa 2019. Samalla hän nousi rakentin lailla koko kansan tietoisuuteen.­

Korvan armeijaratkaisun takana oli toive liikunta-aliupseerin pestistä, joka mahdollistaisi turvallisemman panostuksen huippu-urheiluun. Siitä hän on yhä kiinnostunut.

Edes maan suurin hiihtolupaus ei uskaltanut heittäytyä pelkästään epävarman urheilu-unelman varaan.

– Kyllähän se varmaan jonkun mielestä hullulta tuntui, miksi halusin mennä armeijaan. On se osittain resursseistakin kiinni, ettei kaikilla ole mahdollisuutta heittäytyä sataprosenttisesti urheiluun.

– Taloudellinen epävarmuus oli yksi tekijä. Ei tunnu hyvältä jäädä tyhjän päälle. Jos ei ole mitään muuta kuin hiihto. Se ei montaa vuotta kanna eteenpäin, jos tulee heikkoa tulosta. Olen sen tyyppinen ihminen, että tarvitsen vähän jotakin muutakin.

”Laiska ja saamaton olo”

Poikkeuksellinen armeijavuosi heijastui myös henkiselle puolelle. Normaalisti helposti innostuva Korva kertoo yleisen olotilansa muuttuneen passiiviseksi ja värittömäksi. Harjoittelumotivaatiokin oli ajoittain kateissa.

– Olen yleensä sellainen, että keksin kauheasti kaikkea hommaa ja olen koko ajan menossa. Jotenkin tuli vähän laiska ja saamaton olo, ettei oikein mikään kiinnostanut ja oli väsynyt, vaikkei oikein mitään tehnytkään. Varsinkin lopputalvesta oli aika nihkeää lähteä esimerkiksi lenkille.

– Se ei ole ollut minulle yhtään tyypillistä, niin on tuntunut aika huonolta.

Korva kotiutui armeijasta alikersanttina. Kuva viime toukokuun valapäivältä.­

Kotiutumisen ja Vuokatissa uuteen asuntoon muuttamisen jälkeen tilanne on kuitenkin alkanut normalisoitua.

– Nyt tuntuu, että on alkanut helpottaa, kun stressitekijät lähtevät ja saa olla normaalisti kotona ja alkaa taas rauhallisesti tehdä omaa juttua.

– Se oli sellainen ajanjakso, ja eiköhän tämä palaa taas normaaliksi.

Mestarivalmentajan opissa

Hiihtäjänä Korva on poikkeuksellinen suomalaislahjakkuus, sillä hänen suurimmat vahvuutensa ovat nopeusominaisuuksissa.

Vaikka päättyneestä kaudesta muodostui lähes totaalinen välivuosi hiihdon kannalta, ei ensi viikolla vasta 21 vuotta täyttävää Korvaa kannata vielä laskea menetetyksi lupaukseksi.

Alkava kausi on Korvan ensimmäinen, jona hän pääsee keskittymään pelkästään hiihtoon. Hän siirtyi viime kesänä Iivo Niskasen meritoituneen mestariluotsin Olli Ohtosen talliin, joten alkuvaikeudet uuden valmentajan kanssa pitäisivät olla nyt takana päin.

– Harvoinpa se varmaan heti lähtee uuden valmentajan kanssa. Opettelimme toimintatapoja, tutustuimme ja rakensimme luottamusta. Varmasti nyt on helpompi lähteä toiseen kauteen.

Korva ei ole vielä lyönyt läpi maailmancuptasolla.­

– Ollikaan ei varmasti tiennyt, minkälainen harjoittelu sopii minulle ja mitä kannattaa tehdä, mitä ei. Nyt olemme vähän viisaampia.

Korva ei myönnä olevansa huolissaan hiihtouransa suhteen. Ensi kaudella hän tähtää tiukasti maailmancupiin.

Koronapandemia tosin sekoittanee harjoituskautta, eikä leirejäkään voi vielä tässä vaiheessa suunnitella.

– Tämä oli vain yksi vuosi. Siinä oli paljon haasteita, mutta uskon, että nyt kun pääsen harjoittelemaan hyvin ammattilaisena, niin kehitystä tulee. On tässä vielä aikaa, Korva sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?