Ristomatti Hakola matkustaa usein Uudenmaan rajan yli – nostaa esiin urheilijoiden huolenaiheen: ”Sulkupisteillä sitten nähdään” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Ristomatti Hakola matkustaa usein Uudenmaan rajan yli – nostaa esiin urheilijoiden huolenaiheen: ”Sulkupisteillä sitten nähdään”

Ristomatti Hakola asuu Kauniaisissa, työskentelee Niinisalon varuskunnassa ja leireilee usein Vuokatissa.

Julkaistu: 26.3. 23:04

Uudenmaan eristäminen hankaloittaa myös urheilijan arkea. Ristomatti Hakola ymmärtää terveyden olevan nyt pääasia.

Hallitus esittää kieltoa Uudenmaan ja muun Suomen välillä liikkumisesta perjantaista lähtien.

Vain välttämätön liikenne on sallittua. Tämä voi hankaloittaa niiden urheilijoiden arkea, joiden pitäisi matkustaa harjoittelemaan tai leireilemään joko Uudellemaalle tai sieltä pois.

– Urheilu on ammatti, jota on melko vaikea tehdä etänä. Sulkupisteissä sitten nähdään, kuinka välttämättömänä ammattina urheilua pidetään, sanoo Kauniaisissa asuva maastohiihtäjä Ristomatti Hakola.

– Nyt on hankalampi lähteä muualle harjoittelemaan, ja leireille lähteminen on voi olla vaikeaa. Mutta urheilijat ovat hyviä sopeutumaan.

Hakola kertoo pystyvänsä suorittamaan vaadittavat harjoitteet Uudenmaan sisälläkin, etenkin jos eristys kestää suunnitellut kolme viikkoa. Yleensä kesäisin hän harjoittelee usein esimerkiksi Espoon Solvallassa.

Lahden moottoritien ja kehä kolmosen risteys kuvattuna tiistaina.

Jos sulku pitkittyy, tilanne voi muuttua hankalammaksi. Hakola matkustaa usein Vuokattiin parempiin treenimaastoihin.

Hakola joutuu kulkemaan tiesulkujen läpi toisenkin työnsä takia, sillä hän työskentelee Porin prikaatissa Niinisalon varuskunnassa liikunta-aliupseerina.

– Huhtikuussa on mentävä paikan päälle. Sitäkin työtä on aika hankala tehdä etänä. Uskoisin, että tässä tapauksessa töihin kulkeminen onnistuu. Naama tuskin vielä riittää, joten täytyy lyödä dokumentit pöytään, Hakola tuumii.

Koronavirukselta suojautuminen on käynyt hänelle helposti.

– Epidemia ei ole vaikuttanut elämääni. Hiihtäjät ovat muutenkin eristyksissä todella paljon. Nytkin edellisen kahden viikon aikana olen nähnyt vain tyttöystäväni, Hakola kertoo.

Jämin Jänne voitti Vantaalla kisatun hiihdon Suomen cupin viestin tammikuussa. Ristomatti Hakola tuuletti.

Vaara voi kuitenkin vaania varuskunnassa, jossa eristäytyminen ei onnistu.

– Tautien puolesta varuskunta on vaarallinen paikka. Onneksi siellä on tehty toimenpiteitä leviämisen estämiseksi. Lisäksi pidän käsihygieniastani hyvin huolta.

Hiihtokausi loppui kuin seinään koronaviruksen takia. Hakolan mielestä päätös oli täysin oikea, vaikka 28-vuotiaalle hiihtäjälle jäi kaudesta hapan maku suuhun.

– Vastoinkäymiset kuuluvat urheiluun, varsinkin silloin kun haetaan rajoja. Nyt olen huoltanut vaivojani, ja ensi kaudella homma taas toimii.

Ristomatti Hakolan kausi oli vaikea.