Suksivoidetehdas muuttui pikavauhtia käsidesin valmistajaksi - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Joensuulainen suksivoidetehdas muuttui pikavauhtia käsidesin valmistajaksi – ”Palkkaamme 3–4 uutta työntekijää”

Joensuulainen Vauhti Speed Oy valmistaa normaalisti suksivoiteita. Lähiaikoina yrityksen tehdas on valjastettu käsidesin valmistamiseen.

Joensuulainen yritys päätti kantaa kortensa kekoon yhteisen hyvän eteen.­

24.3. 6:25

Suksivoiteille on juuri nyt todella vähän kysyntää.

Voiteita valmistava joensuulainen Vauhti Speed Oy ei jäänyt tuleen makaamaan, vaan päätti kantaa kortensa kekoon yhteisen hyvän eteen.

Yhtiö ajaa tuotantolaitoksessaan alas suksivoiteiden valmistuksen ja valjastaa koko tuotantonsa käsidesin teolliseen valmistukseen. Käsidesistä on jo nyt ollut markkinoilla pulaa.

– Tuotanto alkoi 30 tuntia sitten. Nyt valmista tuotetta on noin 15 000–20 000 pulloa, Vauhti Speed Oy:n toimitusjohtaja Esa Puukilainen kertoi maanantai-iltana Ilta-Sanomille.

Valmistaessaan ydintuotettaan suksivoidetta tuotantolaitoksessa työskennellään vain päivävuorossa. Akuutin käsidesipulan vuoksi tehtaalla paiskitaan nyt töitä kahdessa vuorossa ja lähiaikoina jo kellon ympäri. Silloin päivän tuotantokapasiteetti on 20 000 pulloa käsidesiä.

– Meillä on 12 työntekijää vakituisessa työsuhteessa. Palkkaamme tätä varten 3–4 uutta työntekijää. Tässä vaiheessa kyse on toki sesonkityöstä, mutta sitä ei tiedä kuinka kauan tämä tilanne jatkuu, Puukilainen sanoo.

Idea käsidesin valmistamisesta syntyi omasta tarpeesta noin pari viikkoa sitten. Useampi yrityksen työntekijä yritti ostaa käsidesiä kaupasta tai apteekista, mutta joka paikassa myytiin eioota.

– Aloimme pohtia, että miten käsidesiä voisi valmistaa itse.

Yrityksen tehdas sopii helposti syttyvien tuotteiden valmistukseen, joten muutoksia ei juuri tarvinnut tehdä.

– Suurin työ oli tarvittavien raaka-aineiden hankkiminen ja tuotantolinjojen puhdistaminen. Olemme tehneet kymmenen päivää arjet ja viikonloput töitä asian eteen. Lopulta saimme varmistuksen, että tuotteemme täyttää viranomaisvaatimukset ja tuotannon voi käynnistää.

Yritys on jo myynyt tuotettaan vakioasiakkailleen eli urheiluvälinemyymälöille ja käynyt keskusteluja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirin kanssa. Vauhti lahjoittaa tuotetta sairaanhoitopiirille.

– He kävivät jo hakemassa ensimmäisen pienen erän akuuttiin tarpeeseen. Haluamme varata merkittävän osan kapasiteetistamme sairaanhoitopiirin tarpeisiin, toimitusjohtaja kertoo.

Puukilainen ei osaa vielä tarkasti arvioida, kuinka hyväksi bisnekseksi käsihuuhteen tekeminen osoittautuu.

– Toistaiseksi sisällä oleva tilauskanta ei tuo voittoa. Jos tilanne koronaviruksen suhteen jatkuu näin huonona, tämä tuo liikevaihtoa ja tulostakin. Mieluummin kuitenkin valmistaisimme suksivoiteita terveeseen ja lumiseen yhteiskuntaan.

Vauhti Speed Oy on saanut jo valmista käsidesituotetta markkinoille.­

Toimitusjohtajan mukaan käsihuuhde saattaa jäädä yrityksen tuotevalikoimaan jatkossakin. Hän kiittää myös yrityksen kumppaneita ja alihankkijoita venymisestä.

– Esimerkiksi pullojen, etikettien ja korkkien toimittajat ovat lähteneet talkoisiin mukaan. Se on ollut hienoa.

Käsidesipulloja tuotantolinjalla.­

Monet muutkin yritykset ovat reagoineet käsidesipulaan. Alkoholijuomayhtiö Altia on lisännyt roimasti etanolin tuotantoaan. Monet apteekit ovat alkaneet valmistaa käsidesiä itse.

Myös esimerkiksi Isossakyrössä toimiva viinatehdas Kyrö Distillery alkoi valmistaa käsidesiä.

Käsidesit loppuivat yhdessä vaiheessa Arabian kauppakeskuksen Apteekista.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?