Riikka Sirviö jäi leskeksi - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Hiihdon MM-mitalisti Riikka Sirviö rakastui mieheen, jonka tiesi kuolevan nuorena – kolme lasta myöhemmin olivat hautajaiset

Etinen huippuhiihtäjä Riikka Sirviö (oik.) menetti miehensä Samin, 44, harvinaisen, parantumattoman sairauden takia helmikuussa.

Julkaistu: 21.3. 5:55

Entinen hiihtäjä Riikka Sirviö jäi leskeksi helmikuussa. Hänen miehensä oli alusta asti avoin siitä, mihin hänen sairautensa johtaa.

Kun Sotkamon kirkon kanttori lauloi karkauspäivänä Lauri Tähkän Sinä olet minun -suosikkikappaletta, yhdenkään hautajaisvieraan silmät eivät olleet kuivat.

Väki oli kokoontunut hyvästelemään harvinaiseen, parantumattomaan sairauteen helmikuun alussa menehtynyttä Sami Sirviötä, 44.

Arkun äärelle kokoontuivat leski, pitkäaikainen maajoukkuehiihtäjä Riikka Sirviö ja parin tyttäret Netta, Saana ja Saaga. Vuonna 1997 MM-mitalin saavuttanut Riikka Sirviö kertoo, että toivomus muistokappaleesta oli hänen. Laulun ensimmäiset sanat Alussa jo, tän lopun mä tiesin symboloivat pariskunnan rakkaustarinaa.

Riikka Sirviö tapasi tulevan miehensä tämän kotipaikkakunnalla Sotkamossa 2005. Asiat etenivät niin nopeasti, että pariskunta avioitui ja sai esikoisensa jo seuraavana vuonna. Häitä vietettiin samassa Sotkamon kirkossa, jonka pihamaalle Sami Sirviö karkauspäivänä haudattiin.

Onnella oli jo 2005 synkkä varjonsa. Ensihoitajana työskennellyt Sami Sirviö oli nimittäin jo tuolloin parantumattomasti sairas.

– Sami kertoi avoimesti saaneensa jo muutama vuosi aiemmin diagnoosin erittäin harvinaisesta ALD-sairaudesta, jota ei pystytä parantamaan. Vaikka siis tiesin lopputuloksen vääjäämättömyyden, rakkaus voitti. Ja voittaisi samassa tilanteessa edelleenkin, Riikka Sirviö kertoo liikuttuneena.

Lähes pelkästään miesväestössä esiintyvä ALD eli adrenoleukodystrofia on sairaus, joka ensivaiheessa tuhoaa potilaan liikuntakyvyn ja lopuksi selkäytimen ja aivot.

Tyrmäävä diagnoosi

– Sami työskenteli Iisalmessa ensihoitajana ja harrasti paljon urheilua. Hän meni tutkimuksiin, kun huomasi, etteivät motoriikka ja lihakset toimineet normaalisti. Diagnoosi oli tyrmäävä.

Sami Sirviö tiesi, ettei hänen tiimalasinsa hiekka riitä loputtomiin. Mies panosti kaiken jäljellä olleen aikansa perheeseensä. Riikka Sirviö uskoo, että ne muistot kantavat lapsia pitkälle elämässä.

– Vanhempien tyttöjen syntymän aikaan viimeistelin fysioterapian opintoja ja sain Kuopiosta ensimmäisen työpaikan. Sami jäi riemumielin kotiin hoitamaan tyttöjä.

Sami Sirviön sairaus alkoi pahentua niin, että vuonna 2016 mies joutui turvautumaan pyörätuoliin.

Perhe palasi Kuopiosta vaimon kotikaupunkiin Jyväskylään ja rakensi Tikkakoskelle taloa, kun kuopus syntyi 2013.

– Talo valmistui 2014, ja Sami rakensi siitä esteettömän, koska tiesi pian joutuvansa pyörätuoliin. Me emme kuitenkaan eläneet perhe-elämää, jossa Samin sairaus olisi hallinnut kaikkea. Olimme hyvin onnellinen perhe.

Pyörätuoliin 2016

Talonsa terassinkin Sami Sirviö rakensi itse, vaikka hänen liikuntakykynsä oli jo vakavasti alentunut. Vuonna 2016 hän siirtyi pyörätuoliin.

– Sami oli tosi ratkaisukeskeinen ihminen. Jos halusimme perheenä laavulle, niin minä menin lasten kanssa hiihtäen ja Sami tuli sinne mönkijällä. Perheenä tehtiin kaikki mahdollinen, ja tytöt saivat pitää isän kotona niin kauan kuin se oli mahdollista. He myös tiesivät, miten tässä lopulta käy – ja tietysti ymmärsivätkin, kun näkivät, miten Samin tila kehittyi.

Vuonna 2017 miehen kunto heikkeni dramaattisesti, ja keväällä 2018 kotihoito muuttui mahdottomaksi.

Riikka Sirviö löysi miehelleen palvelutalosta paikan toiselta puolelta Jyväskylää. Perhe vieraili isän luona säännöllisesti, ja pitkään Sami Sirviö pääsi myös päiväkäynneille kotiin Tikkakoskelle.

Riikka ja Sami Sirviölle syntyi vuosina 2006–13 kolme tytärtä: Netta, Saana ja Saaga.

– Loppuvaiheessa sairaus etenee aivoihin. Silloin Sami ei enää reagoinut käynteihimme eikä tunnistanut meitä. Kaikesta huolimatta sairauden nopea eteneminen loppuvaiheissa tuli meille yllätyksenä.

Saattohoitopäätös

Kevättalvella 2019 Sami Sirviön hoitava lääkäri teki saattohoitopäätöksen.

Riikka Sirviö on miehensä kuoleman jälkeen keskittynyt lapsiinsa, omaisen kuoleman jälkeisen pakollisen byrokratian hoitamiseen ja työntekoon. Kaikki omakotitalon työt hän hoitaa yksin. Leski myöntää, että oma surutyö on vielä täysin kesken.

– Se on todennäköisesti pitkä prosessi. Nyt on Samin kuoleman jälkeen ollut täysi työ pitää kaikki langat käsissä. Kun talon työt kaatuvat päälle, ja otan teinien kanssa yhteen, niin välillä huudan ja välillä itken, Sirviö sanoo nauraen.

Perheessä on mietitty myös sitä, että toisenlainen asumismuoto olisi ehkä järkevämpi. Mutta talo on isän suurella vaivalla ja rakkaudella rakentama.

– Kyllä me tähän haluaisimme jäädä, mutta aika saa näyttää.

Ura ohi 29-vuotiaana

Riikka Sirviö, tuolloin 29, lopetti hiihtouransa yllättäen keväällä 2003, vaikka oli päättyneenä talvena sijoittunut MM-kisoissa erinomaisesti kuudenneksi.

Hiihtokauden iso puheenaihe oli kuitenkin se, että Sirviön ystävä ja hänen lapsensa kummi Kaisa Varis antoi positiivisen dopingnäytteen.

Positiivinen testitulos johti siihen, että Suomen hopeaa saavuttanut viestijoukkue hylättiin ja Variksen ohella Sirviö, Virpi Kuitunen (nyk. Sarasvuo) ja Pirjo Manninen (nyk. Muranen) menettivät mitalinsa.

Sirviölle oli viimeistään Lahden MM-katastrofin yhteydessä 2001 valjennut, että hänen ja muun puhtaan joukon lähtöviiva sijaitsi aivan eri paikassa kuin kiellettyjen aineiden käyttäjien.

Riikka Sirviö (oik.) ja Satu Salonen riemuitsivat Trondheimin MM-kisoissa 1997 Suomen yllättäen saavuttamaa viestin MM-pronssia.

– Parhaat vuoteni olivat kestävyysurheilussa melkoista dopingviidakkoa, mutta juuri lopettamisvuonnani alettiin epo-hormonin käyttäjiä vihdoin saada kiinni.

Synteettinen epo on veren punasolutuotantoa kiihdyttävä valmiste, jonka käyttöä ei 1990-luvulla tai 2000-luvun alussa pystytty antidopingtyössä kontrolloimaan lainkaan.

– Tottakai sitäkin taustaa vasten olen miettinyt, mitä saavutin ja mitä olisin voinut saavuttaa, jos kaikkien lähtöviiva olisi ollut sama. Lopettamispäätös niin nuorena oli ehkä hätiköity, vaikka olinkin huippuhiihtäjän elämäntapaan henkisesti hieman väsynyt.

Vanhoista hiihtäjäkollegoista Sirviö pitää edelleen yhteyttä ystäviinsä Satu Saloseen ja Kaisa Varikseen.

Huolissaan heikoimmista

Riikka Sirviö työskentelee fysioterapeuttina Coronaria Medican palveluksessa.

Koronaviruksen myllertämässä maailmassa myöskään hänen ammatinharjoittamismahdollisuutensa eivät ole ennallaan.

– Työskentelen paljon lääkinnällisen kuntoutuksen parissa. Asiakkaiden liikuntakyvylliset tai neurologiset vammat voivat olla niin vaikeita, että arjesta selviämisessä säännöllisellä fysioterapialla voi olla täysin ratkaiseva merkitys.

Sirviö kertoo, että näiden potilaiden parissa ei valmiuslain aikana saa tehdä lähihoitotyötä, jota fysioterapia tietysti ennen kaikkea on.

– Siksi huolettaa kovasti heidän puolestaan, jos tämä tilanne kestää pitkään.

Sirviö on ollut viime vuodet kovilla kolmen lapsen yksinhuoltajana ja aiemmin myös aviomiehensä omaishoitajana.

– Suuri kiitos siitä, että kaiken läpi on selvitty, kuuluu työnantajalle ja työyhteisölle. Jousto on ollut suurenmoista.

Yhden kerran Sirviö oli törmätä jaksamisen puolesta seinään, mutta kierre saatiin työterveyslääkärin avulla katki.

– Sairastin keskivaikeaa masennusta. Se siitä seuraa, kun asenne on, että läpi harmaan kiven pitää puskea kaikissa tilanteissa.

Lahden MM-kisoissa 2017 Sirviöt tapasivat perhematkalla Sami Jauhojärven. Runsas vuosi myöhemmin Sami Sirviön hoito kotona ei enää ollut mahdollista, ja mies muutti palvelutaloon.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?