Norjan hiihtotähti on taistellut Krista Pärmäkoskea vastaan vuosia ladulla – ”Tutuin ja tärkein suomalainen urheilija” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Norjan hiihtotähti on taistellut Krista Pärmäkoskea vastaan vuosia ladulla – ”Tutuin ja tärkein suomalainen urheilija”

Ingvild Flugstad Östberg (vas.) ja Krista Pärmäkoski olivat juuri ennen Lahden MM-kisoja 2017 vastakkain Otepään maailmancupissa Virossa.

Julkaistu: 29.2. 9:18

Krista Pärmäkoski ja Ingvild Flugstad Östberg ovat mitelleet voimiaan jo 12 vuotta.

Norjalaisen Ingvild Flugstad Östbergin, 19, joka lihasta poltti tammikuun viimeisenä päivänä 2010 Saksan Hinterzartenissa nuorten MM-kisoissa.

Norjan hermostunut ankkuri oli päästänyt puolen minuutin päästä lähteneen Krista Lähteenmäen (nyk. Pärmäkoski) kantaansa.

Lopussa jalkapallokentillä hioutunut nopeus piti Norjan kultapallilla vain 0,5 sekuntia Suomen edellä.

– Muistan kilpailun yhä siitä, että olen harvoin ollut yhtä poikki, vaikka osuudet olivat vain 3,3 kilometriä pitkiä, Östberg muisteli Ilta-Sanomille Lahdessa perjantaina.

Nuorten kullasta taistelleen kaksikon urat ovat kulkeneet mielenkiintoisesti limittäin, vaikka juniorikisoissa loistaneesta duosta suomalainen osoittautui varhaiskypsemmäksi.

– Pääsin aikuisten MM-joukkueeseen ensimmäisen kerran samaan aikaan kuin Krista eli 2009. Olin hermostuneena noviisina häviämässä hirmuisella erolla Suomelle (Virpi Kuitunen ja Aino-Kaisa Saarinen) parisprintissä, ja jäimme kauas mitalista.

Norjan Ingvild Flugstad Östberg (kuvassa) ja Krista Pärmäkoski ovat olleet vuosien saatossa lukemattomia kertoja vastakkain – ja niin taas tänäkin viikonloppuna Salpausselällä. Kisoista on paljon lämpimiä muistoja.

Kaksi vuotta myöhemmin MM-joukkueesta pudonnut Östberg katseli televisiosta, miten suomalainen ikätoveri otti hänen nykyisissä kotimaisemissaan Holmenkollenilla kaksi mitalia ja 10 kilometrin (p) viidennen sijan ja nousi huipulle.

– Sotshin olympiavuonna (2013–14) olin sitten Kristan edellä, ja tilanne on hieman vaihdellut kausittain. Hän on ilman muuta minulle tutuin ja tärkein suomalainen urheilija, kovasta hiihtäjäperheestä tuleva Östberg totesi.

Östbergin äiti on voittanut klassisen Birkebeiner-hiihdon kolmesti ja isoäiti kerran.

Östberg murtautui aikuishuipulle sprintterinä olympiakisoissa 2014 mutta pelasi samaan aikaan maajoukkuejohdon kauhuksi kontaktilaji jalkapalloa, jonka lopetti sarjatasolla vasta muutama vuosi sitten.

– Ehkä sattumaa, mutta olen menettänyt sprinttiominaisuuksiani lopetettuani jalkapallon.

Viime talvena Seefeldissä peräti viisi MM-mitalia ottaneen Östbergin loistava ura on sikäli kummajainen, että henkilökohtainen arvokisakulta puuttuu, vaikka pelkästään maailmancupista nainen on haravoinut 823 000 euroa palkintorahaa.

Hänellä on harvinainen suora: arvokisamitali kaikilta kuudelta matkalta.

– Olen hiihtänyt huipulla koko ajan niin, että mukana on ollut joko Marit (Björgen) tai Therese (Johaug) tai kumpikin.

Norjan joukkueessa hänet tiedetään sekä Johaugin ykköshaastajaksi että parhaaksi ystäväksi.

– Tiedän, että tällainen asetelma huippu-urheilussa on epätavallinen. Olemme aina tulleet loistavasti toimeen.

Kauden alku oli norjalaiselle vaikea, kun mitä ilmeisimmin painonhallintaan ja energiansaantiin liittyvät ongelmat ajoivat hänet lääkärin määräämälle lepotauolle.

– Prosessi opetti paljon. Huippu-urheilu on rajojen venyttämistä ja tanssia veitsenterällä. Nyt tiedän enemmän siitä, mitä oma elimistöni kestää ja mitä ei.

Salpausselän maailmancupin kisaohjelmassa on lauantaina naisten perinteisen kymppi kello 12 ja miesten perinteisen hiihtotavan 15 kilometriä kello 13.30.

Salpausselän kilpailut hiihdetään väliaikalähtöinä.

Norjan Ingvild Flugstad Östberg syntyi 9.11.1990. Hän on kuukauden ja kolme päivää vanhempi kuin Krista Pärmäkoski.

Östberg on saavuttanut vuosien 2014–19 aikana yhdeksän arvokisamitalia. Niistä kolme on kultaa ja viisi henkilökohtaista mitalia, ei kuitenkaan henkilökohtaista kultamitalia.

Pärmäkoski on vuosina 2011–18 saavuttanut 10 arvokisamitalia, joista neljä henkilökohtaista. Ei arvokisakultaa.

Tässä Pärmäkosken (aik. Lähteenmäki) ja Östbergin tiukimpia taistoja:

  • 2019 MM-kisat, 10 km (p): Östberg kolmas, Pärmäkoski neljäs, eroa 1,4 sekuntia.

  • 2018 olympiakisat, 30 km (p): Pärmäkoski toinen, Östberg neljäs.

  • 2017 MM-kisat, 10 km (p): Pärmäkoski seitsemäs, Östberg kahdeksas.

  • 2013 MM-kisat, parisprintti (v): Suomi kolmas, Norja neljäs.

  • 2010 nuorten MM-kisat, 5 km (p): Pärmäkoski voittaa, Östberg toinen. Samojen kisojen viestissä Norja ykkönen, Suomi toinen Östbergin ja Pärmäkosken ankkuroimina.

  • 2009 nuorten MM-kisat, takaa-ajo: Östberg voittaa, Pärmäkoski toinen.