Suomen kärkihiihtäjät kyllästyivät maajoukkueen suksihuoltajiin – haluavat muutoksia yllättävästä syystä - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Suomen kärkihiihtäjät kyllästyivät maajoukkueen suksihuoltajiin – haluavat muutoksia yllättävästä syystä

Hiihtäjien ja suksihuollon välille on kasvanut ikävä juopa. Kuvassa maajoukkueen huoltopäällikkö Aki Hukka esittelee huoltajien työtiloja ennen viikonlopun Salpausselän kisoja.

Julkaistu: 28.2. 8:44

Osa hiihtomaajoukkueesta haluaa merkittäviä muutoksia huoltoryhmään ensi kaudeksi.

Kärjistäen voisi sanoa, että joka kilpailussa urheilijoilla on sellainen pelko, meneekö kaikki taas pieleen.

Ja kun ihan jokainen näitä hommia ymmärtävä näkee, että välineet eivät toimi, niin huoltomiehet ovat saman tien pumppaamassa toistensa renkaita. Kyky ottaa vastaan edes rakentavaa kritiikkiä on mennyt sellaiseksi, että osa urheilijoista ei uskalla enää antaa minkäänlaista palautetta.

Näin kommentoi eräs maajoukkuetoiminnan ytimessä operoiva henkilö Ilta-Sanomille hiihtomaajoukkueen ja huoltoryhmän tämänhetkistä dynamiikkaa.

Huollon toiminta on noussut tällä kaudella otsikoihin lähinnä supertähti Iivo Niskasen kannanotoista.

Niskanen otti viimeksi Ruotsin ja Norjan kiertueen aikana suksihuoltoasiat julkisesti puheeksi. Ilta-Sanomien haastatteleman sisäpiiriläisen mukaan hän ei kuitenkaan puhunut vain omasta puolestaan, päinvastoin.

– Iivo uskaltaa noin puhua, koska hän ei tietenkään noilla meriiteillä pelkää mitään. Ja hänen oma huoltajansa (Mika Venäläinen) kestää pitkän yhteistyön pohjalta kovaakin palautetta. Tämä ei ole mikään leikkikoulu.

– Mutta tilanne on Iivolle kohtuuton, sillä hänelle ei voi tällaisia kollektiivisia murheita sälyttää, Ilta-Sanomien lähde kertoo.

Hiihtäjien tyytymättömyys huoltoryhmään, ja päinvastoin, nousi vahvasti julkisuuteen Seefeldin MM-kisoissa 2019.

Sisäpiiriläisen näkemyksen mukaan joukkueen sisäinen luottamuspula ja jännitteet maksoivat silloin Niskaselle MM-kullan ja Krista Pärmäkoskelle mitalin.

Iivo Niskanen on puhunut suksihuoltoasioista julkisesti.

Parempikuntoisia huoltomiehiä

Joukkueen kärkiurheilijoiden tyytymättömyys nykyiseen huoltoryhmään liittyy useisiin asioihin mutta ennen kaikkea ryhmän rakenteeseen.

Urheilijat haluaisivat ryhmään huomattavasti useampia kilpahiihtäjän kunnossa olevia huoltomiehiä. Esimerkiksi Norjan ryhmään kuuluu henkilöitä, jotka vielä muutama vuosi sitten hiihtivät hyviä sijoituksia Skandinavia-cupissa.

– Fysioterapeutti Jukka Salo on tällä hetkellä taustajoukoista ainoa, johon miesurheilijat voivat suksitesteissä nojata, kun pitää hiihtää kilpailuvauhtia ylämäkeen.

– Katse pitäisi kääntää esimerkiksi äskettäin lopettaneisiin maajoukkuehiihtäjiin tai näistä asioista kiinnostuneisiin kansallisen tason aktiivihiihtäjiin. Maajoukkuehiihtäjät ottaisivat esimerkiksi Ville Nousiaisen huutaen suksitestaajaksi, IS:n lähde kertoo.

Toinen merkittävä tyytymättömyyden aihe liittyy kritiikinantoon. Arvostelu otetaan huoltorekassa sisäpiiriläisen mukaan säännönmukaisesti liian henkilökohtaisesti.

– Lisäksi Suomen joukkueen suhteet merkittäviin kansainvälisiin väline- ja voidevalmistajiin eivät ole sillä tasolla kuin pitäisi. Se liittyy myös kielitaitoasioihin.

– Magnar Dalen (päävalmentaja 2006–14) veti tietysti tällä saralla riman aivan tappiin, mutta hänen jälkeensä Suomi on menettänyt silloin hankitun kilpailuedun.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan huoltoryhmään onkin keväällä tulossa muutoksia. Huoltopäällikkö Aki Hukan tilalle on pohdittu uutta henkilöä. Hän ei nauti urheilijoiden täyttä luottamusta.

Entisen huoltopäällikön, nykyisen maajoukkuejohtajan Matti Haaviston halua palata tehtävään on tiedusteltu, ja vastaus on ollut ainakin toistaiseksi kieltävä.

Matti Haavistoa on kyselty takaisin huoltopäälliköksi.

Suomen huoltoryhmässä aikanaan työskennellyt, Saksassa pitkän uran tehnyt Heikki Alakärppä on halukas palaamaan Suomen huoltoryhmään. Kiinnostava nimi on myös Ruotsin huoltoryhmässä työskentelevä suomenruotsalainen Martin Norrgård.

– Kärkihiihtäjät haluavat Alakärpän ehdottomasti. Vuoden 2021 MM-kisat kilpaillaan Oberstdorfin erittäin haasteellisissa voiteluoloissa, jotka hän Saksan-vuosiltaan tuntee kuin omat taskunsa, sisäpiiriläinen sanoo.

Hiihtopomo ymmärtää

Hiihtoliiton viime kesänä valittu toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen ei ole vaikuttanut nykyisen huoltoryhmän miehitykseen. Urheilijoiden kriittisyyden taustat hän sanoo ymmärtävänsä.

– Tämä on tulosurheilua. Enemmän palkintopallisijoja, vähemmän tyytymättömyyttä.

Hämäläisen mukaan huollon työtä on tällä kaudella leimannut tietty epätasalaatuisuus, jonka syitä hän ei tiedä.

– Ongelma on se, että floppipäivämme ovat ihan tolkuttoman huonoja. Keskitason suorituksella emme pärjää, ja jos tulee huippupäivä, se osuu hyvin todennäköisesti myös ainakin yhdelle muista suurmaista.

Ismo Hämäläinen työskentelee Hiihtoliiton toiminnanjohtajana.

Hämäläinen kertoo tietävänsä, että urheilijat haluavat enemmän ns. hiihtäviä, kunnoltaan rautaisia huoltomiehiä avukseen suksien testaamiseen.

– Suomessa se pooli, josta näistä haetaan, ei ole loputon. Kyse on kuuden kuukauden pestistä, jossa työpäivät ovat loputtoman pitkiä koruttomissa oloissa, palautetta tulee vähintään riittävästi, perheen luota ollaan paljon pois. Glamour ei ole korkea.

Hämäläinen alkaa rakentaa ensi kauden huoltoryhmää kolmen talven arvokisaputken tarpeisiin lähiaikoina.

– Huoltopäällikköasiasta keskustelen ensimmäiseksi nykyisen (Aki Hukka) kanssa. Ei ole sellaista tunnetta, että miestä olisi pakko vaihtaa tai ettei voisi vaihtaa.

Hämäläinen muistuttaa, että merkittävän hiihtomaan menestyvään huoltopäällikköön kohdistuvat hurjat vaatimukset:

– Kansainvälisyys, kielitaito, huippusuhteet väline- ja voidevalmistajiin, asiantuntijaorganisaation johtamistaidot, vuorovaikutustaidot urheilijoiden ja valmentajien suuntaan, logistiikka- ja budjettiosaaminen ja teknologinen ymmärrys. Joka oksalta ei löydy.