Josefiina Böök loukkaantui harjoituksissa – ”Onneksi hengissä selvittiin” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Mies sivakoi latua väärään suuntaan Vuokatissa ja teloi törmäyksessä lupaavan naishiihtäjän – poistui tylysti paikalta

Josefiina Böök toivoo, ettei vamma muutu vakavammaksi tai haittaa tulevia nuorten SM-hiihtoja.

Josefiina Böök naisten vapaan kympillä SM-kisoissa Äänekoskella viime maaliskuussa.­

8.2. 18:24

Jämin Jänteen 21-vuotias hiihtäjä Josefiina Böök joutui onnettomuuteen kesken hiihtolenkin. Välikohtaus tapahtui lauantaiaamulla Vuokatissa.

Böök kertoo IS:lle laskeneensa kesken harjoituslenkin kovalla vauhdilla ladulla kohti jyrkän mäen mutkaa, kun häntä vastaan ilmestyi väärään suuntaan latua laskenut mies. Sattui yhteentörmäys, jonka seurauksena Böök loukkasi itseään. Lisäksi hiihtolupauksen sukset ja sauvat katkesivat. Mieheltäkin katkesivat sauvat.

Böökin mukaan mies poistui paikalta nopeasti yhteentörmäyksen jälkeen. Kaksikko ehti vaihtaa vain pari sanaa.

– Ei hän oikein sanonut kuin vaan, että kyllähän sä saat vakuutuksella korvattua nämä välineesi, Böök kuvailee.

Böök palasi suoraan onnettomuuden jälkeen läheiseen kotiinsa. Törmäys tuntui ilkeästi kyljessä. Hän ei ole varma vamman vakavuudesta ja ehti jo epäillä mahdollista murtumaa.

– Jos lääkäriin pitää lähteä, pitää mennä Kajaaniin asti. Terveyskeskuksesta kehotettiin tarkkailemaan tilannetta, Vuokatissa viisi vuotta asunut ja harjoitellut Böök kertoi.

– Toivotaan, ettei tästä tule mitään pahempaa kylkivammaa.

Böök arvioi oman vauhtinsa yhteentörmäyksellä 40 kilometrin tuntivauhdin luokkaan ja miehen vauhdiksi 20 kilometriä tunnissa. Törmäyspaikka on yksi ladun jyrkimpiä kohtia.

– Onneksi hengissä selvittiin. Kyllähän tällainen aina säikäyttää, mutta nyt oli onneksi onnea, Böök totesi muutama tunti tapahtuneen jälkeen.

Loukkaantuminen haittaa nuoren urheilijan viime hetken valmistautumista ensi viikonloppuna kisattaviin Kontiolahden nuorten SM-hiihtoihin. Matkoina SM-kilpailuissa ovat vapaan sprintit, vapaan yhteislähdöt (15 km, 20 km ja 30 km) sekä viestit. Kontiolahdella olisi urheilijan mukaan juuri hänelle sopivat matkat.

– Tämä antaa nyt jännitysmomentin, että miten kroppa kestää vetoa ja voimakasta hengittämistä. Saa nähdä. Siellä haluaisi kuitenkin olla parhaimmillaan.

Hiihtosuunnat pitää huomioida paremmin

Vuokatti Sport Resortin huoltopäällikkö Urpo Sorsa ei ollut kuullut aamuisesta onnettomuudesta. Mahdollisuuksia yhteentörmäyksille Sorsan mukaan kuitenkin on, vaikka Vuokatin reiteillä latua ja leveyttä riittääkin.

– Minun tietooni ei ole tullut vakavampia onnettomuuksia. Toki on mahdollista, että sieltä tullaan vastaan väärää kaistaa.

Lukuisat niin suomalaiset kuin ulkomaalaiset huippuhiihtäjät viettävät harjoituskauttaan Vuokatin Olympiakeskuksen maisemissa. Sorsan tietoon ei ole tullut muita onnettomuuksia kauden aikana, ja mikäli niitä sattuu, ne raportoidaan. Huoltopäällikkö kannustaa ihmisiä ilmoittamaan vastaavanlaisista tilanteista aina eteenpäin.

– Toki toivomme, että kaikki tapaukset tulisivat meille tietoon. Ihmiset eivät ole mitenkään laajemmin ottaneet yhteyttä, että laduilla olisi isompaa ongelmaa, Sorsa kommentoi viitaten kaksisuuntaisten latujen suuntamerkintöihin.

Böök haluaa erityisesti painottaa, että ihmisten tulisi huomioida hiihtosuunnat paremmin.

– Täällä on niin paljon kilpahiihtäjiä ja siis ammattiurheilijoita harjoittelemassa, ja hiihtovauhdit ovat oikeasti tosi kovia. Toivoisi, että kaikki uskoisivat merkittyjä hiihtosuuntia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?