Norjassa testattiin huumekoiraa fluorivoiteiden tunnistamisessa – ”Kolmen viikon koulutuksen jälkeen toimi erehtymättömästi” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Norjassa testattiin huumekoiraa fluorivoiteiden tunnistamisessa – ”Kolmen viikon koulutuksen jälkeen toimi erehtymättömästi”

Julkaistu: 20.1. 23:15

Hiihtolegenda Vegard Ulvang kertoo, että fluorivoidetestaajiksi voidaan kouluttaa huumekoiria.

Maastohiihto on isojen mullistusten äärellä. EU-tasoinen, tietyt terveydelle ja ympäristölle haitalliset fluoriyhdisteet kieltävä direktiivi vie huoltojoukoilta liukkaimmat ja tehokkaimmat voiteet. FIS:n maastohiihtokomitean puheenjohtaja, ex-huippuhiihtäjä Vegard Ulvang ei suoraan lupaa toivottua siirtymäaikaa.

– Parhaina pidetyt fluorit joka tapauksessa jäävät pois käytöstä tämän vuoden aikana. Näin sanoo lainsäädäntö. Jatkon ratkaisee täydellisesti se, millaisen valvontamekanismin löydämme. Jos emme löydä luotettavaa mekanismia, kiellon valvonta on mahdotonta, mikä voi rapauttaa toimintamoraalia Ulvang sanoi Urheilulehdelle.

Ulvang kertoo, puolitosissaan, että ratkaisu voisi yllättäen löytyä nelijalkaisten maailmasta.

– Gardermoenin lentokentällä Oslossa koulutettiin huumekoira erottamaan fluoriatomeita suksenpohjista. Kolmen viikon koulutuksen jälkeen koira toimi tehtävässä erehtymättömästi.

Vastahankaan soutaminen fluoriasiassa ei Ulvangin mukaan pitkän päälle edistä lajin asiaa.

– Fluoriyhdisteet ovat kiistatta haitallisia terveydelle ja ympäristölle. Lisäksi ne ovat kalliita. Lapsiaan hiihtoharrastukseen tuovat vanhemmat ovat nykyään hyvin valveutuneita ihmisiä. Tällaiset asiat vaikuttavat imagoomme.

Kansainväliseltä kärjeltään kapea maastohiihto tarvitsee Venäjää. Ulvangia huolettaa, miten lajin käy, jos Wadan kollektiiviset rankaisutoimenpiteet pitkittyvät ja eskaloituvat.

1990-luvun menestyshiihtäjiä: ruotsalainen Lars Håland ja norjalaiset Björn Dählie sekä Vegard Ulvang.

– Olen lukenut kaikki raportit, ja Venäjä ansaitsee tulla rangaistuksi. Mutta olen periaatteessa aina ollut kollektiivirangaistuksia vastaan.

Muuten Ulvang sanoo pitävänsä lajinsa antidopingtyötä nykyään laadukkaana.

– Osaan lukea tuloksia. En näe siellä nykyään luonnotonta kehittymistä tai taantumista. Iso kuva on tämä.

Ulvangilla riittää aikaa luottamustoimensa hoitamiseen, sillä hän on varakas mies. Legenda perusti 1995 oman nimikkomallistonsa urheilutekstiilien alalle ja myi sen 2004 Swixille. Kauppa teki hänestä taloudellisesti riippumattoman.

– FIS:n luottamustyö vie työajastani noin puolet. Lisäksi teen seikkailuohjelman luonteisia tv-projekteja ja pyöritän Oslossa Kjelsås-nimistä hiihtoseuraa. Olemme tehneet siitä Norjan isoimman kasvattajaseuran.

Maastohiihdon seuraava uhkakuvaksi luokiteltava asia tapahtuu kuluvan kauden jälkeen, kun laji muun FIS-perheen kanssa siirtyy taas maksukanaville.

Viasat-sopimus on kansallisille liitoille iso rahapotti, mutta jää nähtäväksi, miten rajusti supistuvat tv-yleisöt vaikuttavat esimerkiksi yhteistyökumppanuuksien arvoon.

– Ymmärrän asiassa myös kansallisten liittojen näkökulman, koska isoin raha on tv:n live-oikeuksissa. Joskus kolmen vuoden päästä tiedämme, miten tässä kävi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?