Niskasen kisa kaatui harmilliseen virheeseen – Harri Kirvesniemi: ”Iivon kunnon suhteen ei ole epäilystäkään” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Niskasen kisa kaatui harmilliseen virheeseen – Harri Kirvesniemi: ”Iivon kunnon suhteen ei ole epäilystäkään”

Harri Kirvesniemi ei ole huolissaan, vaikka Iivo Niskasella ei ollutkaan sunnuntaina paras päivänsä.

Julkaistu: 19.1. 20:05

Harri Kirvesniemen mukaan Iivo Niskasen kunto ja vire riittävät voittamaan kisoja, kunhan suksivalinta onnistuu.

Iivo Niskanen sortui väärään suksivalintaan Nove Meston 15 kilometrin (p) takaa-ajokisassa. Yleensä perinteinen hiihtotapa on Niskaselle vahvempi, mutta Nove Mestossa Niskasen sijoitus tippui kolmella pykälällä verrattuna lauantain vapaan hiihtotavan kisaan.

IS:n hiihtoasiantuntijan Harri Kirvesniemen mukaan on kuitenkin nähtävä tuloksen taakse. Niskaselta pettivät Nove Mestossa sukset – ei kunto.

– Lauantaina Iivolta nähtiin aivan loistava suoritus. Iivon kunnon suhteen ei ole epäilystäkään, Kirvesniemi mietti.

Kirvesniemen mukaan oikean suksiparin ja voitelun valinta on aina hiuksenhienoa hommaa ja jatkuvaa kompromissien hakemista: etteivät sukset jarruta alamäissä mutta että niihin kuitenkin saadaan riittävä pito.

Nove Mestossa valinta osoittautui kohtalokkaan vääräksi, minkä Niskanen itsekin myönsi ottaneensa omaan piikkiinsä.

– Iivo joutui liian huonoilla suksilla käyttämään ylämäissä ylikierroksia ja vetämään käsillä vahvasti. Yläkroppa oli aika loppuun käytetty nopeasti, Kirvesniemi analysoi.

Sellaisessa tilanteessa ei saman kohtalon useasti kokeneen Kirvesniemen mukaan ole juuri mitään tehtävissä.

– Jos kyseessä olisi ollut väliaikalähtö, olisi voinut vähän pyrkiä passailemaan ylämäkiin. Tai jos kyseessä olisi ollut viesti, olisi voinut antaa vähän hallitusti periksi ja minimoida tappion. Mutta kun kisa muodostui tuollaiseksi yhteislähdön kaltaiseksi, ei ollut mitään tehtävissä, Kirvesniemi sanoi.

Vapaa alkaa sujua

Nove Meston viikonlopusta Kirvesniemi on erityisen iloinen siitä, suomalaismiesten vapaa hiihtotapa alkaa sujua, kuten Niskasen toinen ja Perttu Hyvärisen kuudes sija osoittivat.

– Siltä selvästi tuntuu! Kyllä se sellaista positiivista signaalia antaa, vaikka lauantaina ilmeisesti suomalaisten kalusto oli puolestaan tosi hyvässä mallissa, Kirvesniemi sanoi.

Nove Meston viikonlopun jälkeen Kirvesniemi odottaa levollisena ja positiivisin värein ensi viikonlopun MM-esikisoja Oberstdorfissa, etenkin siellä hiihdettävää yhdistelmäkisaa.

– Kaiken kaikkiaan suomalaisten viikonloppu Nove Mestossa oli ihan hyvä. Tour de Skin aikaisista ajoista on menty eteenpäin. Odotan Oberstdorfista suomalaisittain hyvää kokonaispanosta, ja vähintään Iivo taistelee todellisista huippusijoituksista, Kirvesniemi enteilee.

Kirvesniemi sanoo, että kun Niskasen vapaa hiihtotapa näyttää olevan kovassa lyönnissä sekin, hänen kannattaa rohkeasti yrittää porukan hajottamista jo yhdistelmäkisan avausosassa perinteisellä.

– Mukaan lähtee varmaan innokkaita kavereita – Aleksandr Bolshunov ja Jevgeni Ustjugov – jotka haluavat harventaa porukkaa. Ja vaikka lopullista ratkaisua ei perinteisellä tulekaan, siellä voidaan tehdä hyville vapaan hiihtäjille elämä melko hankalaksi.