Mika Venäläinen varoitti Iivo Niskasta suksivalinnasta ennen maailmancupin kisaa - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Luottovoitelijalta suoraa puhetta – varoitti Iivo Niskasta suksivalinnasta: ”En halua kuunnella kansanmiesten kuittailua”

Mika Venäläinen (vas.) on Iivo Niskasen pitkäaikaisimpia luottomiehiä.

Julkaistu: 19.1. 18:39

Mika Venäläinen muistutti Niskasta moneen otteeseen siitä, ettei sunnuntaina tulisi startata liian herkillä suksilla.

Iivo Niskasen monivuotisen luottohenkilön, miehen kultamitaliparit käsitelleen luottomiehen Mika Venäläisen ei tarvinnut seurata kovin kauan sunnuntaista 15 kilometrin (p) takaa-ajokilpailua Nove Mestossa, kun arviointivirhe paljastui.

– Iivo joutui liian heikosti pitäneiden suksien takia roikkumaan alusta asti ylämäissä liikaa käsien varassa ja oli liian äkkiä liian kovilla, Venäläinen analysoi varsin normaalin pitokäsittelyn eli liisterin ja purkkipitovoiteen yhdistelmän suksenpohjiin saaneen tähtiurheilijan menoa.

Muita vaihtoehtoja viime vaiheen suksivalinnassa olivat pitopohjapari ja pelkällä purkkipidolla käsitelty pari. Rento ylämäkihiihto latua pitkin on Niskasen terävimpiä syömähampaita hiihtosirkuksessa. Se ei toimi ilman onnistunutta pitokäsittelyä ja suksivalintaa.

Venäläinen myönsi, että pitoasiasta puhuttiin useaan kertaan sekä lauantaina että vielä kilpailupäivänä. Huoltomies olisi mielellään laittanut pohjiin enemmän pitoa, mutta lopullisen päätöksen tekee aina urheilija. Venäläisen ja Niskasen yhteinen historia on pitkä, eikä joka asiaa tarvitse parivaljakon välillä sanoa ns. kukkasin.

– Muistutin asiasta ja sanoin, että noita ylämäkiä on turha lähteä uhmaamaan liian herkillä suksilla. Etten enää halua kuunnella kansanmiesten kuittailua, jonka mukaan ei saada urheilijoiden suksia pitämään. Aivan varmasti saadaan, Venäläinen sanoi.

”Virheitä olen tehnyt minäkin”

Lauantaina takaa-ajon avausosuudella eli 15 km:n vapaalla Niskanen oli ylämäkiin kilpailun ässämiehiä.

– Eli fyysisestä suorituskyvystä ei tänäänkään sikäli olisi kiikastanut, Venäläinen näki.

Hän halusi tuoda esille sen, että huippuhiihtäjän suksivalinta kovaan kansainväliseen kilpailuun on herkkää ja paineenalaista puuhaa.

– Kun tältä alueelta kovasti haetaan kilpailuetua eikä tyydytä keskinkertaiseen, siihen liittyy riskejä. Virheitä olen tehnyt minäkin yhtä lailla.

Jos Niskasen sukset olivat liian herkät ylöspäin, alamäissäkään ei ollut kuopiolaisen päivä. Syitä oli useita: Niskanen oli mäkien päällä liian väsynyt polkeakseen kunnon lähtövauhdit myötäleeseen, pitovoiteiden jäätyminen vaikutti myös suksien luistoon eivätkä tekniset, jyrkkämutkaiset laskut ole muutenkaan isolle miehelle ominaisimpia.

– Jarrutteluksihan se meni, olisikohan sukuvika? Venäläinen naurahti ja tarkoitti Iivo Niskasen isosiskon Kerttu Niskasen ajoittaista varovaisuutta pahimmissa alamäissä.

Venäläinen laski, että Nove Mestossa Niskanen menetti kolmannen kerran tällä kaudella huippusijoituksen omiin arviointivirheisiinsä suksivalinnassa. Edelliset tapahtuivat Lillehammerissa ja Val di Fiemmessä.

– Eli ainakin oppia on nyt tullut, toivottavasti tarpeeksi. Isossa kuvassa Iivo on kuitenkin onnistunut uuden suksimerkkinsä (Fischer) sisäänajossa oikein hyvin.

Sunnuntain takaa-ajokisan voitti Venäjän Aleksandr Bolshunov. Niskanen oli lopulta viides – eroa kärkeen kertyi 56,2 sekuntia.

Maailmancupin 15 km (p) takaa-ajokisa, Nove Mesto, tulokset:

1) Aleksandr Bolshunov Venäjä 37.01,3, 2) Johannes Hösflot Kläbo Norja –46,7, 3) Simen Hegstad Krüger Norja –47,2, 4) Sjur Röthe Norja –47,7, 5) Iivo Niskanen Suomi –56,2, 6) Andrei Melnitshenko Venäjä –1.32,3, 7) Perttu Hyvärinen Suomi –1.43,6