Kommentti: Urheilijoita on turha syyllistää hiihdon Suomen cupin tähtikadosta - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Kommentti: Urheilijoita on turha syyllistää hiihdon Suomen cupin tähtikadosta

Iivo Niskasta ei tiistaina Hakunilassa nähty. Syy on maailmancupkiireiden.

Iivo Niskasta ei tiistaina Hakunilassa nähty. Syy on maailmancupkiireiden.

Julkaistu: 14.1. 23:29

Kansalliset järjestäjät maksavat hintaa maailmancupin täyteen ahdetusta ohjelmasta, kirjoittaa Pekka Holopainen.

Vantaan Suomen cupin kovin urheilusuoritus oli tehtailtu jo ennen kuin ensimmäistäkään hiihtäjää oli laskettu lähtöviiksen takaa kilpaladulle.

Kaupungin latutiimi onnistui valmistamaan Hakunilan maastoon 2,3-kilometrisen kisalenkin, mitä voi Etelä-Suomen sääoloissa pitää suorastaan maagisena tekona.

Lähtökohtaa voi kuvata epätoivoiseksi ilman liioittelun häivääkään.

Kun maan ellei maailman osaavin latutiimi oli näin onnistuneesti ja tauotta raatanut, olisi tietysti suonut, että maan koko kärki olisi tullut hiihtämään.

Iivo ja Kerttu Niskasen, Krista Pärmäkosken, Perttu Hyvärisen ja Joni Mäen poissaolot vastaisivat yleisurheilun puolella sitä, että Motonet GP:n osakilpailusta uupuisivat Nooralotta Neziri, Ella Junnila, Annimari Korte, Topi Raitanen ja Lassi Etelätalo.

Hiihdon Suomen cupia ja yleisurheilun Motonet GP:tä yhdistää sekin, että kumpikaan ei ole lajinsa urheilijasopimuksessa niin kutsuttu velvoitekilpailu, josta voi jäädä pois vain lääkärintodistuksella.

Kaksi vuotta sitten Iivo Niskanen jäi pois Vantaan SM-kisoistakin, mutta sitä varmaan harva harmitteli, kun mies vähän myöhemmin voitti olympiakultaa Pyeongchangissa.

Yleisö ei nimekkäiden poissaolojen takia äänestänyt jaloillaan, mikä kertoo, että lumirajan vetäytymisestä huolimatta lajikulttuuria löytyy pääkaupunkiseudultakin.

Moni saattaa ihmetellä ykköstähtien poissaoloa siitä vinkkelistä, että arvokisojen takia ei arvokisattomalla kaudella tarvitsisi säästellä.

Miesten maajoukkuevalmentaja Teemu Pasanen kuitenkin muistutti, että maailmancupin ohjelma on juuri arvokisojen puuttumisen takia pakattu niin tiiviiksi, että se imee urheilijoista mehut ja palautuminenkin pitäisi jotenkin varmistaa. Kansalliset järjestäjät maksavat tästä hinnan.

Urheilijoita tilanteesta on vaikea syyllistää.

Tuoreimmat osastosta