Ruotsin ex-huippuhiihtäjä tylyttää doping-vehkeilystä tuomittua Andrus Veerpalua – raju syytös: ”Isä ajoi poikansa käyttämään”

Ruotsalainen maastohiihtomenestyjä Anders Södergren ei säästele sanojaan selkkauksesta toiseen kulkevan entisen kilpakumppaninsa Andrus Veerpalun suhteen.

Anders Södergren ei säästele sanojaan Andrus Veerpalun suhteen.

2.1.2020 9:17

Andrus Veerpalun synkkä syksy muuttui viime viikonloppuna entistä synkemmäksi, kun virolaisen Postimees-lehden julkaisemat kuvat vaikuttivat paljastavan dopingpannaa kärsivän Veerpalun kiertämässä toimintakieltoaan.

Viime viikonloppuna Otepäässä kansallisten mestaruuskilpailujen yhteydessä napatuissa kuvissa 48-vuotias entinen huippuhiihtäjä kulkee Tehvandin hiihtostadionin maalialueella sauvat kädessään.

Kilpailun osallistujien joukosta löytyi kaksi maastohiihtolegendan lasta, 17-vuotias Anders Veerpalu sekä Andrusin 13-vuotias tytär Anlourdees Veerpalu.

Andrus Veerpalun poika Andreas Veerpalu jäi kiinni dopingin käytöstä viime keväänä Seefeldin MM-kisojen yhteydessä. Andrus oli tuolloin poikansa kilpavalmentaja. Nyt isä ja poika kärsivät molemmat neljän vuoden toimintakieltoa.

Veerpalun kanssa ison osan urastaan kilpaillut ruotsalainen arvokisamitalisti Anders Södegren ei säästellyt sanojaan kommentoidessaan Veerpalun toilailuja Expressenille.

– Näin hän on toiminut läpi uransa. Häneen on aina kohdistunut epäilyksiä, mutta jotenkin hän pysyi kuivilla aktiiviuransa ajan, Södergren puhisi ruotsalaismedialle.

Vuonna 2011 uransa päättänyt Veerpalu kerkesi samana vuonna saada kansainväliseltä hiihtoliitolta FISiltä jo kolmen vuoden pannan dopingin käytöstä, mutta urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS perui päätöksen vuonna 2013.

Andrus Veerpalu on ollut doping-syytösten kohteena jo pitkään.

Vuonna 2015 oman pitkän uransa päättäneellä Södergrenillä ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Veerpalu olisi isossa roolissa myös poikansa käryssä.

– On niin surullista, että hänen poikansakin sortui dopingiin, koska on selvää, että hänen isä ajoi hänet siihen, Södergren latasi.

Viron antidopingtoimikunta tutkii nyt Veerpalun viime viikonlopun toimia, ja jos hänen todetaan rikkoneen toimintakieltoaan, on edessä todennäköisesti entistä rajumpi rangaistus.

– Koko homma on niin traaginen, hän ettei laisinkaan välitä tai ajattele, mitä tekee, Södergren päivitteli surullista vyyhtiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?