Tutkijat löysivät hälyttävän määrä myrkkyjä Holmenkollenilta ja Lillehammerista - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Tutkijat löysivät hälyttävän määrän myrkkyjä Norjan hiihtopyhätöistä: ”Aiheuttavat syöpää ja monia haittoja ihmiskeholle”

Ympäristölle haitallisten fluorivoiteiden jäämien määrä perinteisten hiihtonäyttämöiden ympäristössä on Dagbladetin mukaan hälyttävä.

Holmenkollenin ympäristöstä löytyy hälyyttäviä määriä myrkyllisiä fluorijäämiä.­

18.12.2019 19:32

Huippuhiihtäjien vuosikymmeniä käyttämien fluorivoiteiden jäämät ovat myrkyttäneet Dagbladetin mukaan dramaattisesti perinteisten hiihtonäyttämöiden, kuten Holmenkollenin ja Lillehammerin luontoa.

Norjan ympäristötieteen ja biologian yliopiston Dagbladetille tekemissä mittauksissa sekä maaperästä että alueelta löytyvistä kastemadoista löydettiin hälyttäviä määriä myrkyllisten fluoriaineiden jäämiä.

Fluorivoiteiden sisältämistä yhdistelmistä ympäristölle ja terveydelle erityisen haitallisia ovat PFOA ja PFAS. Dagbladetin mukaan Holmenkollenilta löydettiin urbaaneihin alueisiin verrattuna jopa 30-kertainen määrä fluorijäämiä.

Alueen kasviston ja eläimistön lisäksi suurin osa fluorivoiteiden myrkkyjäämistä kulkeutuu läpi ravintoketjun myös ihmisten elimistöön. Fluorimyrkkyjen lähteenä voivat toimia niin kala, eläimet kuin vesikin.

– Niillä voi olla monenlaisia seurauksia. Nämä aineiden on näytetty vaikuttavan hormonisysteemiin, aiheuttavan syöpää, ja aiheuttavan epätasapainoa monissa ihmiskehon systeemeissä, yliopistotutkija Randi Grønnestad kuvailee Dagbladetille.

Maastohiihdon huipputasolla käytettyjen fluoripohjaisten luistovoiteiden vaarallisuus on herättänyt paljon keskustelua läpi syksyn.

Dagbladetin laajassa juttusarjassa luistovoiteiden käytön epäiltiin olevan yhteydessä muun muassa 43-vuotiaana vuonna 1992 keuhkosyöpään menehtyneen maajoukkuetason ampumahiihtäjän Mauri Lahtelan kuolemaan.

Ampumahiihtäjä Mauri Lahtela (vasemmalla) menehtyi keuhkosyöpään vain 43-vuotiaana.­

Suksivoitelijana toimineen hyväkuntoisen Lahtelan kuolema aiheutti vakavaa keskustelua suksivoitelijoiden työolosta jo 1990-luvulla. Vastaavia vaikeasti selitettävissä olevia syöpäkuolemia on viime aikoina noussut esille myös ainakin Norjan ja Italian hiihtopiireissä.

”Jokainen uusi päästö on liikaa”

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n hallitus päätti marraskuussa, että kaikkien fluorivalmisteiden käyttö liiton lajien eli maastohiihdon, mäkihypyn, yhdistetyn, alppihiihdon, freestylen, lumilautailun ja nopeuslaskun suksihuollossa kielletään tämän kauden jälkeen.

Vuosikymmenien saatossa ympäristöön levinneet eivät ole kuitenkaan katoamassa hiihtolatujen ympäristöstä mihinkään.

– Käytetyt tuotteet säilyvät luonnossa, ja katoavat sieltä vain hyvin hitaasti, jos ollenkaan. Nykyään on lähes mahdotonta löytää maailmasta paikkaa, johon fluoratut aineet eivät ole vaikuttaneet. Jokainen uusi päästö on liikaa, etenkin jos se ei ole välttämättömästä lähteestä kuten palosammuttimesta, tutkija Dorte Herzke toteaa.

Suomen hiihtomaajoukkueen huollon projektipäällikkö Teemu Lemmettylä kertoi marraskuussa Ilta-Sanomille Suomen maajoukkueen keräävän tuottamansa voidejätteen erilleen ja merkkaavan sen ongelmajätteeksi.

Asiaa ei ole mitattu, mutta Lemmettylän tuolloisen henkilökohtaisen arvion mukaan noin 90 prosenttia huollon käsittelemästä fluorista menee siklausjätteen mukana.

– Erityisesti luontonäkökanta on meille tärkeä. Vietämme paljon aikaa paikoissa, jotka ovat ympäristöltään hienoja ja kauniita. Ei siellä tulisi mieleen myöskään heittää huvin vuoksi muovipussia luontoon. Haluamme yhtä lailla minimoida näiden aineiden päätymisen luontoon, Lemmettylä pohti marraskuussa.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?