Iivo Niskanen närkästyi hiihdon supertähdille - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Iivo Niskanen närkästyi hiihdon supertähtien itsekkäistä ratkaisuista – sai ymmärrystä Harri Kirvesniemeltä

Iivo Niskanen kamppaili sunnuntaina maailmancupin viestissä Venäjän Jevgeni Belovin kanssa. Niskasen pääkilpailijoista Johannes Hösflot Kläbo, Emil Iversen ja Aleksandr Bolshunov jättivät viestin väliin.

Iivo Niskanen kamppaili sunnuntaina maailmancupin viestissä Venäjän Jevgeni Belovin kanssa. Niskasen pääkilpailijoista Johannes Hösflot Kläbo, Emil Iversen ja Aleksandr Bolshunov jättivät viestin väliin.

Julkaistu: 8.12.2019 20:44

Lillehammerin ohjelma aiheutti joukkuekadon maailmancupin viesteihin. Harri Kirvesniemi ymmärtää Iivo Niskasen kritiikin.

Lillehammerissa sunnuntaina urakoiduista maailmancupin viesteistä oli veto poissa jo ennen kuin päivän sää – raskas uuden lumen keli – oli tiedossa.

Miesten 4x7,5 kilometrin kilpailuun ilmoittautui vain 9 ja naisten 4x5 kilometrin viestiin 10 maata. Pääasiassa Keski-Euroopan joukkueita jäi pois.

– Tämän siitä saa, kun ainoa henkilökohtainen matka oli harvoin mukana oleva yhdistelmäkilpailu. Se pudottaa saman tien sprinttipainotteiset hiihtäjät pois, samoin ne, jotka voi laskea jommankumman tekniikan eksperteiksi. Ilman muuta tuollainen tilanne ei ole kestävä, katsoo Ilta-Sanomien hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi.

Merkittävä osa poisjääneistä keskieurooppalaisista valmistautuu jo ensi viikonloppuun ja Davosin klassikkomaailmancupiin. Siellä kilpaillaan vapaalla tekniikalla sprintti lauantaina ja naisten 10:n sekä miesten 15 kilometrin väliaikalähdöt sunnuntaina.

Ennen kaikkea sinne lähtivät jo valmistautumaan miesten kokonaiscupin kärkinimet Johannes Hösflot Kläbo, Aleksandr Bolshunov sekä Emil Iversen. Kukaan heistä ei ollut mukana viestissä, mikä närkästytti mm. Suomen joukkueessa tutun kakkososuutensa hiihtänyttä Iivo Niskasta.

Niskasella oli Ylen haastattelussa selvä mielipide Kläbon ja Bolshunovin sekä muiden huippuhiihtäjien poisjääntiin. Syy on siinä, että tällä kaudella ei ole arvokisoja. Supertähtiä kiinnostaa nyt vain oma menestyminen, ei joukkue.

– Kyllä näköjään tämmöisellä kaudella keskittyminen on pelkästään omassa henkilökohtaisessa cupissa. Ilman muuta siitä on iso etu, jos tänään jätät hiihtämättä kilpaa ja matkustat korkealle, Niskanen sanoi Ylelle.

– Ymmärrän Iivon närkästymisen sikäli, että viestiä hiihdetään maailmancupissa harvakseltaan. Silloin matkan arvolle sopivaa olisi kaikkien parhaiden osallistuminen. Tällainen ilmiö eli viestin jättäminen tarkoituksella väliin ei ole ollut hiihdossa yleinen, ei toivottavasti jatkossakaan, Kirvesniemi sanoi.

Toisaalta Kirvesniemi totesi osin ymmärtävänsä kärkikolmikkoa:

– Sille tulee Davosissa vapaan sprintin takia enemmän startteja kuin Iivolle, jolle osallistuessaankin tullee realismin nimissä yksi lähtö lauantaina, enintään kaksi.

Maailmancupin vapaan tekniikan väliaikalähtökilpailussa urallaan parhaimmillaan kuudenneksi hiihtäneen Niskasen kausisuunnitelmaan ensi sunnuntai on kirjailtu versaalilla. Davos näyttää, miten lähellä maailmaneliittiä Suomen yksinäinen miestähti heikommalla hiihtotavallaan menee.

– Sijoitus kymmenen joukkoon olisi erinomainen. Taktisella puolella kannattaa järkeillä itselleen hyvä peesi, josta Davosissa saa ison hyödyn. Hyvä peesi tarkoittaa Iivolle toistaiseksi luisteluhiihdossa myös sopivaa peesiä, ei siis mitään Hans Christer Holundia tässä vaiheessa.

Miesten viestin yllätys oli kahden Venäjän joukkueen sijoittuminen kärkeen ennen Norjan ykkösjoukkuetta – josta siis uupuivat Iversen ja Kläbo.

– Hyvä suoritus venäläisiltä, varsinkin kun sen joukkueet oli melkein haulikolla ammuttu. Selvää ykkösnyrkkiä ei edes haettu. Iivon iskukyvystä omalla perinteisen osuudellaan ei oikein saanut selvää, kun ohituslatu oli pyryttänyt umpeen. Mitä kyllä ihmettelin järjestelyjen kannalta. Taktisesti Iivo ei ollut terävimmillään.

Ilman mm. Ristomatti Hakolaa ja Joni Mäkeä hiihtänyt Suomi oli seitsemäs.

Naisissa (4:s) jopa kolmostila oli haarukassa, mutta Anne Kyllönen romahti kolmososuudellaan. Johanna Matintalo ja Kerttu Niskanen olivat perinteisen osuuksiensa nopeimmat.

– Kumpikin selkeä ilonaihe. Kerttu jopa karkasi, vaikka oli ladunavaaja.

Viikonvaihteen ufo oli taas Therese Johaug.

– Ylivoimaisempi kuin ikinä. Jos Davosin kympillä on yhtä raskas olosuhde kuin Lillehammerissa, minuutti ei riittäne voittomarginaaliksi, ei läheskään.

Tuoreimmat osastosta