Jelena Välben suorasukaiset ohjeet johtivat vauvabuumiin – Ruotsin hiihtopomo ihmettelee: ”Kulttuuri on Venäjällä toinen”

Kulttuurierot näkyvät ja tuntuvat hiihtopiirien keskusteluissa.

Muun muassa Ruotsin tähtihiihtäjä Charlotte Kalla (vas.) ihmetteli Venäjän maajoukkueen vauvabuumia.

5.12.2019 6:47 | Päivitetty 5.12.2019 8:42

Venäjän hiihdon naismaajoukkueen kokoonpano on puhuttanut lajiväkeä itänaapurin ulkopuolellakin. Keskustelunaiheena ovat olleet tämän kauden kokoonpanosta puuttuvat hiihtäjät Julia Belorukova, 24, Anastasia Sedova, 24, Jelena Soboleva, 27, ja Tatjana Aljoshina, 25.

Kaikki neljä jättävät kauden väliin perheenlisäyksen vuoksi.

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe kertoi kannustaneensa viime kauden päätteeksi naismaajoukkueen jäseniä lapsentekoon, koska tällä kaudella ei järjestetä arvokisoja.

Hiihdossa joka neljäs kausi on arvokisaton. Kaudella 2020–2021 kalenterissa ovat Oberstdorfin MM-kisat, kauden 2021–2022 päätavoite ovat Pekingin olympialaiset.

– Sanoin keväällä tytöille, että tämä on juuri optimaalinen kausi yrittää hankkia lapsia, kun ei ole MM-kisoja. Kerroin heille, että nyt päästän kenet tahansa äitiyslomalle, mutta seuraavalla kaudella tai ennen olympialaisia en voi tehdä sitä, Välbe, 51, kertoi syyskuussa Ilta-Sanomille.

– Olen erittäin onnellinen tyttöjen puolesta, sillä täytyy muistaa, ettei lapsenteko ole mikään itsestäänselvyys toisin kuin joku karkkipussin osto, takavuosien huippuhiihtäjä hehkutti.

Ruotsalaislehti Expressen kertoi maanantaina, että Välben ohjeistus on herättänyt runsaasti kummastusta Ruotsin maajoukkueessa. Toinen Ruotsin maajoukkueen päävalmentajista Karin Ersson piti Välben patistuksia ja hiihtäjien tottelevaisuutta vanhasta neuvostokulttuurista johtuvana, ”hieman epänormaalina” ilmiönä.

– Itse en voisi koskaan tehdä niin (kehottaa hiihtäjiä lapsentekoon). Eivätkä hiihtäjät kuuntelisikaan sellaista, Ersson sanoi Expressenille.

– Ei voi kuin todeta, että kulttuuri on Venäjällä toinen.

Ruotsin kirkkaimpiin hiihtotähtiin kuuluva kolminkertainen olympia- ja MM-voittaja Charlotte Kalla ei myöskään salaillut ihmetystään. Kallan mukaan Välben toiminta ”ei tunnu kovin ruotsalaiselta”.

– On eri asia, että monet haluavat perustaa perheen ja tulla äideiksi. Mutta sen päättäminen kilpailuaikataulujen mukaan... Ei, kyllä monen muun asian pitää ensin mennä kohdalleen, Kalla kommentoi.

Julia Belorukova (vas.) ja Anastasia Sedova juhlivat helmikuussa Venäjän joukkueessa viestin MM-pronssia. Tämä kausi jää molemmilta väliin raskauden takia.

Jelena Välbe on kertonut olevansa erittäin perhekeskeinen ja lapsirakas ihminen. Urallaan 14 maailmanmestaruutta ja kolme olympiakultaa voittanut Välbe sai esikoispoikansa Fransin 19-vuotiaana ja palasi sen jälkeen nopeasti huippuhiihdon pariin.

– Olemme puhuneet tästä aiheesta paljon tyttöjen kanssa, ja olen kertonut kokemuksistani. Lopetin treenaamisen vain kaksi päivää ennen synnytystä ja palasin harjoituksiin kymmenen päivää sen jälkeen. Raskaus ei ole sairaus, vaan onnen aihe, Välbe sanoi ennen kauden alkua IS:lle.

Yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä hiihtolegendoista on korostanut useaan otteeseen, ettei elämä ole pelkkää urheilua.

– Hyvät urheilutulokset ovat hieno juttu, mutta mielestäni ei ole täysin oikein odottaa, että on 40 ja hermoilla sitten, onnistuuko saamaan lapsen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?