Suomalainen voidevalmistaja tyrmää fluorikiellon - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Suomalainen voidevalmistaja Jari Joutsen tyrmää fluorikiellon – varoittaa kymmenien miljoonien kuluista ja moraalikadosta

Jos Johannes Hösflot Kläbo (edessä), Iivo Niskanen ja Emil Iversen olisivat viime sunnuntaina Kuusamossa hiihtäneet muilla kuin fluoriluistovoiteilla, kilpailu olisi tarvinnut enemmän tv-aikaa.

Jos Johannes Hösflot Kläbo (edessä), Iivo Niskanen ja Emil Iversen olisivat viime sunnuntaina Kuusamossa hiihtäneet muilla kuin fluoriluistovoiteilla, kilpailu olisi tarvinnut enemmän tv-aikaa.

Julkaistu: 4.12. 6:42

Kansainvälinen hiihtoliitto on kieltämässä fluorivoiteet tietämättä mitään päätöksen seurauksista lajeilleen, väittää Jari Joutsen.

Voideyhtiö Optiwaxin pääomistaja ja toimitusjohtaja Jari Joutsen, Suomea mm. vuoden 2005 MM-kisoissa edustanut sprinttihiihtäjä, on seurannut kauhulla fluorivoiteista viime aikoina käytyä keskustelua ja ennen kaikkea päätöksiä, joihin keskustelu on johtanut.

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n hallitus päätti marraskuussa, että kaikkien fluorivalmisteiden käyttö liiton lajien eli maastohiihdon, mäkihypyn, yhdistetyn, alppihiihdon, freestylen, lumilautailun ja nopeuslaskun suksihuollossa kielletään tämän kauden jälkeen.

Fluorivoiteiden sisältämistä yhdistelmistä ympäristölle ja terveydelle erityisen haitallisia ovat PFOA ja PFAS.

– Koko maailman hiihtoteollisuus tuottaa näitä yhdisteitä puolenkymmentä grammaa vuodessa. Ympäristönsuojelun tai planeetan pelastamisen kanssa päätöksellä ei ole mitään tekemistä. Se aiheuttaa vain lajille järkyttävästi kasvavia kustannuksia ja valtavia ongelmia, Joutsen katsoo.

Goretex ja teflon

Haitallisimpia fluoriyhdisteitä syntyy eniten kosteutta hylkivien tekstiilien, kuten goretexin sekä teflonpinnoitteiden valmistuksessa. Erilaisista teollisissa prosesseissa käytettävistä fluoriyhdisteistä hiihtourheilun osuus on noin kaksi miljoonasosaa.

– FIS:n hallitus kehui saaneensa päätöksestä hyvää palautetta. Ei ihme, kun suhteellisuudentaju on nolla, eikä kukaan – FIS:n hallitus mukaan lukien – tajua yhtään, mitä on menty päättämään.

Kaiken taustalla on Euroopan kemikaaliviraston linjaus. Viikonvaihteessa Kuusamon maailmancupin yhteydessä väline- ja voidevalmistajien yhdistys Ski Racing Service antoi FIS:n edustajalle päätöksestä vahvaa kritiikkiä ja kertoi, mihin se pahimmillaan johtaa.

Iivo Niskasen luottosuksihuoltaja Mika Venäläinen tietää fluorivoitelusta kaiken. Sen aikana huoltomiehet käyttävät suojamaskeja.

Iivo Niskasen luottosuksihuoltaja Mika Venäläinen tietää fluorivoitelusta kaiken. Sen aikana huoltomiehet käyttävät suojamaskeja.

Useat valmistajat ovat äskettäin esitelleet fluorivapaita tuoteperheitä, ja kaikkien valikoimissa on koko ajan ollut edullisia fluorittomia tuotteita harrastehiihtäjiä varten.

Jopa 10 prosenttia?

Mutta huippukilpahiihdossa niillä ei toistaiseksi ole ollut virkaa liukkaudeltaan ja kosteuden- sekä lianhylkimiskyvyltään ylivertaisia fluorivalmisteita vastaan. Joutsen arvelee, että esimerkiksi vesikelillä ero korkeafluorisen ja minkä tahansa fluorittoman luistovoiteen välillä voi olla jopa 10 prosenttia, puolen tunnin kilpailussa siis kolme minuuttia.

– Fluorivoiteethan ovat sinänsä kalliita, mutta ne juuri tasoittavat eroja pienten ja isojen maiden välillä. Suksiero puristuu jopa alle prosenttiin. Jos ne kielletään, suurmaat hakevat kilpailuedun suksihionnasta ja muusta pohjankäsittelystä, jolloin pienemmät maat pikkuresursseineen putoavat lopullisesti kyydistä.

Voitelun ja hionnan lisäksi suksihuollon avainasioita ovat suksiparin profiili ja ns. käsikuviointi.

Esimerkiksi kaudella 2017–18 Suomen A-maajoukkue käytti korkeafluorisiin, eniten PFOA:ta ja PSOA:ta sisältäviin voidepulvereihin noin 45 000 euroa.

Toimitusjohtaja, entinen maajoukkuehiihtäjä Jari Joutsen ei anna Kansainvälisen hiihtoliiton johdolle valtiomieskohtelua.

Toimitusjohtaja, entinen maajoukkuehiihtäjä Jari Joutsen ei anna Kansainvälisen hiihtoliiton johdolle valtiomieskohtelua.

Yksi ongelma on kiellon valvonta. Luotettavaa testausmetodia ei ole, ja valvonta olisi Joutsenen mukaan taas uusi kallis kuluerä lajin harrastajille.

– Testausta alkaisi osa porukasta tietysti kiertää, samoin kuin vaikka antidopingsääntöjä. Nyt syntyisi vain uusi sääntö, jota ei voi valvoa ja sellainen on vaarallista lajin moraalille.

Testauskulut olisivat kärpäsen surinaa muiden kulujen rinnalla.

– Edustustason suksien pohjamateriaaliin laitetaan fluoria jo tehtaalla, lisäksi niitä on tietysti jo fluorilla sen jälkeen muutenkin käsitelty. Eli ne välineet lähtisivät kaikki, kulut varovaisestikin arvioiden kymmeniä miljoonia. Huoltorekat, suksihuoneet ja kaikki voiteluvälineet kontaminaation vuoksi myös. Fluoria on niissä kaikkialla. Kukaan ei ollut miettinyt näitä asioita, kun haluttiin nätisti moraaliposeerata ulospäin.

Pitkä siirtymäaika?

Joutsen ja moni muu alan teollinen valmistaja uskoo yhä, että FIS tulee järkiinsä ja myöntää asiassa vähintään pitkän siirtymäajan.

Joutsenen ja monien muiden alan valmistajien toive voikin toteutua.

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n maastohiihdon kilpailujohtaja Pierre Mignerey kuunteli Kuusamossa lauantaina kovaa ripitystä hiihtoteollisuuden edustajilta.

Ruotsalaislehti Expressenin haastattelussa ranskalainen toteaa, ettei pitkäkään siirtymäaika fluorivoiteiden käytössä ole mahdotonta. Alun perin FIS päätti siirtyä täysin fluorittomaan maailmaan jo kaudella 2020–21.

– Tähän voi mennä kuukausi, mutta voi mennä myös kuusi vuotta. En osaa sanoa, Mignerey sanoo.

Kilpailunjohtaja muistuttaa, ettei fluorikielto ole mahdollinen ennen kuin sen valvomiseksi on kehitetty vedenpitävä metodi. Nyt sellaista ei ole. Ruotsin huoltopäällikkö Anders Niemi arveleekin lehdessä, että fluoria käytetään hiihtolajeissa vielä ainakin 2–3 kautta.