Hiihtopomo Mika Kulmala yllätti kaikki ja otti lopputilin – nyt hän kertoo taustat - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Hiihtopomo Mika Kulmala yllätti kaikki ja otti lopputilin – nyt hän kertoo taustat: ”Homma meni hapokkaaksi”

Mika Kulmala sanoo suoraan, että hänen välinsä luottamusjohtoon kiristyivät Hiihtoliitossa.

Mika Kulmala sanoo suoraan, että hänen välinsä luottamusjohtoon kiristyivät Hiihtoliitossa.

Julkaistu: 2.12. 19:04

Mika Kulmala kertoo Urheilulehdessä yllätyseronsa syyt.

Hiihtoliittoa vuodesta 2012 johtanut Mika Kulmala järjesti pienen latushokin Seefeldin MM-hiihtojen jälkeen huhtikuussa 2019 ottamalla lopputilin liitosta.

Kulmala ei ole sitten yllättävän irtisanoutumisensa halunnut kertoa julkisesti omaa versiotaan syistä, joiden takia jätti Hiihtoliiton, mutta hän antoi aiheesta haastattelun Urheilulehdelle.

Julkaisemme tässä osan haastattelusta.

Urheilulehti on monelta taholta saanut tietää, että hänen yhteistyönsä puheenjohtaja Markku Haapasalmen kanssa ajautui umpikujaan.

– En tee valkopesua. En ollut täydellinen ihminen tai toiminnanjohtaja. Homma meni kieltämättä aika hapokkaaksi. Ehkä tietyn työuupumuksen takia en myöskään enää jaksanut suhtautua kaikkiin luottamushenkilöihin riittävän diplomaattisesti. Minulla on oma luonteeni ja toimintatapani, ennen Hiihtoliittoa puolustusvoimissa ja Suunnistusliitossa työskennellyt, kaupallisen alan MBA-tutkintoa brittiyliopistoon suorittava Kulmala kertoo.

– Toki opiksi on otettava sekä jaksamisen että käytöksen suhteen.

Kaikki Kulmalan vika

Kulmala oppi Hiihtoliitossa, että kaikki on omassa porukassa tavalla tai toisella toiminnanjohtajan syytä. Ulkopuoliseen palautteeseen hän oppi suhtautumaan neutraalisti.

– Oli silmiä avaava kokemus tajuta, että osa urheilijoista katsoi esimerkiksi Lahden MM-kisojen (2017) 1,6 miljoonan euron tappiot minun syykseni. Varmaan siksi, että olin julkisuudessa asiaa selittämässä. Kukaan ei kuitenkaan kiinnittänyt huomiota siihen, että tappiosta ja siitä syntyneistä veloista huolimatta vuoden 2018 olympiavalmistautumisen budjettia ei leikattu lainkaan, vaan asia hoidettiin huippu-urheilun kärsimättä.

Mika Kulmala (vas.) edusti Hiihtoliittoa oikeudessa Harri Ollia vastaan vuonna 2018.

Mika Kulmala (vas.) edusti Hiihtoliittoa oikeudessa Harri Ollia vastaan vuonna 2018.

Kulmala korostaa, ettei ole asiassaan yksin, vaan moni ns. urheilujohtaja on huomannut repussaan lastia, joka ei sinne lainkaan kuuluisi. Kulmala kutsuu ilmiötä ”suomalaisen järjestelmän valuviaksi”.

– Ison lajiliiton toiminnanjohtajuus ei ole kaverienkeräilypaikka. Sinä olet se, jonka kädessä on punakynä. Ihan sama, onko nimi Jari Möttönen vai Mika Kulmala.

Yhteistyö vaikeutui

Vuonna 2017 liiton puheenjohtajaksi valittiin Kulmalaa usein ansiokkaasti tukenut varapuheenjohtaja Haapasalmi. Urheilulehden tietojen mukaan yhteistyö kuitenkin kriisiytyi ajan kanssa erittäin vaikeasti.

Kulmala myöntää asian ympäripyöreästi, mutta kieltäytyy arvostelemasta ketään tai kertomasta yksityiskohtia.

Urheilulehden tietojen mukaan puheenjohtajalle oli erityisen kova pala se, että Kulmala kuului presidentti Sauli Niinistön seurueeseen, joka tammikuussa myi Kiinassa suomalaista talviurheiluosaamista.

Idässä syntyi sopimus, jonka arvo liitolle voi parhaimmillaan olla miljoonaluokassa.

Muistakaan liitoista matkaan ei lähtenyt luottamusmiehiä, vaan operatiivisia johtajia.

Kulmala kertoo saaneensa irtisanoutumisensa jälkeen yhden oivalluksen siitä, miksi hänen osakkeensa Hiihtoliitossa alkoivat pudota.

Hän osallistui Tampereen yliopistossa luentotilaisuuteen, jossa keskusteltiin mm. siitä, mistä nimistä lajiliitot tunnetaan. Eräs osallistuja kertoi, että hänelle ”Jääkiekkoliitto on Kummola ja Hiihtoliitto Kulmala”. Yleensä on totuttu siihen, että isoissa liitoissa puheenjohtaja on kaikkivoipa, ja median puhuva pää.

– Toimittajat tottuivat soittamaan minulle erityisesti ikävistä asioista. Olisiko sitten ollut niin, että voimakas roolini julkisuudessa ja sen kautta liiton tietty henkilöityminen minuun ärsytti luottamushenkilöjohtoa, joka koki jäävänsä aika ajoin varjoon?

Haapasalmi kommentoi niukasti

Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi on julkisuuteen säännönmukaisesti kehunut ex-toiminnanjohtajan työpanosta sekä tämän työsuhteen aikana että sen jälkeen. Urheilulehti pyysi Haapasalmea kommentoimaan tietoja, joiden mukaan liiton operatiivisen johtajan ja luottamusjohtajan välinen suhde olisi Kulmalan pestin loppuaikoina ollut kitkerä.

– Mika teki liitossa pitkän uran, ja paljon muutoksia syntyi. Mika ja henkilökunta selvisivät mm. taloushaasteista hyvin. Näissä tehtävissä tulee myös kritiikkiä. On normaalia, että työyhteisössä esiintyy myös erimielisyyttä, Haapasalmi kommentoi.

Haapasalmi ei halunnut pohtia, mikä Kulmalan kohtalo olisi ollut ilman keväistä lähtöpäätöstä. Moni sisäpiiriläinen uskoo, että toiminnanjohtaja olisi irtisanottu ennemmin tai myöhemmin.

– Hypoteettinen kysymys, hän irtisanoutui.

Ilman pikairtisanomisen sallivaa ns. johtajasopimusta työskennellyt Kulmala ei halunnut ottaa kantaa siihen, millaisilla ehdoilla poistui liitosta. Myös Haapasalmi on asiasta vähäsanainen:

– Mikan työtehtävät liitossa päättyivät sopimuksen mukaisesti.