Kommentti: Maastohiihdon on syytä rukoilla, ettei Venäjän rankaisemisessa laukaista kaikkein isoimpia kanuunoita - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Kommentti: Maastohiihdon on syytä rukoilla, ettei Venäjän rankaisemisessa laukaista kaikkein isoimpia kanuunoita

Maastohiihto tarvitsee Venäjää vähintään yhtä kipeästi kuin esimerkiksi mäkihyppy Saksaa tai alppihiihto Itävaltaa, kirjoittaa Pekka Holopainen.

Venäjän huippuhiihtäjät Aleksandr Bolshunov ja Natalja Neprjajeva ovat kotimaassaan isoja tähtiä.

1.12.2019 10:43

Kun Maailman antidopingtoimisto Wada 9. joulukuuta kokoontuu päättämään Venäjään kohdistuvista, todennäköisesti erittäin ankarista rangaistustoimista, ainakin yhden urheilulajin edusmiesten ja -naisten kannattaa rukoilla mahdollisimman lieviä sanktioita – olipa Venäjän ruoskiminen sitten asiallisesti oikeudenmukaista tai ei.

Kyseinen laji on maastohiihto, joka on viime vuosina huolestuttavasti polarisoitunut oikeastaan kolmen maan dominoimaksi lajiksi. Miesten hiihdossa ylivoimaiselle Norjalle laittaa kokonaiskuvassa ankarasti kampoihin lähinnä Venäjä, naisissa taas jo rinnalle uhitteleva Ruotsi.

Maastohiihto tarvitsee Venäjää vähintään yhtä kipeästi kuin esimerkiksi mäkihyppy Saksaa tai alppihiihto Itävaltaa.

Ei tunnuksia

Todennäköisin rangaistusseuraamus monipolvisen, vuosia kestäneen dopingsaagan päätteeksi on Venäjän maajoukkueiden täydellinen sulkeminen arvokisoista neljän vuoden ajaksi. Mukaan isoimpiin mittelöihin otettaisiin vain Wadan testausstandardit läpäisseitä urheilijoita – koko lailla siis sama menettely, joka nähtiin jo viime kesä- ja talviolympiakisoissa.

Ei kansallistunnuksia, ei kansallislauluja, ei kirjainlyhennettä RUS urheilijoiden nimien perässä. Ankarimmassa tilanteessa säännöstö ilmeisesti antaisi mahdollisuuden sulkea kaikki venäläiset urheilijat ulos kansainvälisestä toiminnasta, mutta tätä lekaa Wadan ei arvella työkalupakistaan kaivavan esiin.

Maailmassa riittää lukuisia urheilumuotoja, joita Venäjän moukarointi ei satuttaisi sinne päinkään kuin pientä maastohiihtoa. Mainittakoon näistä vaikka yleisurheilu, ampumahiihto, pyöräily tai uinti.

Kaikkien aikojen paras maastohiihtäjä, norjalainen Björn Dählie luki äskettäin madonlukuja kansainvälisesti supistuneelle urheilulajilleen. Kun perinteisistä, vahvoista talviurheilumaista Italia, Puola, Itävalta, Ranska, Sveitsi, Saksa, Slovenia tai Tshekki eivät suuntaa suurpanostuksiaan maastohiihtoon, näyttää jopa eriskummalliselta, että lajissa silti jaetaan joka olympiakisoissa yhteensä 36 mitalia. Pyeongchangissa toki peräti 37, kun Krista Pärmäkoski ja Marit Björgen jakoivat 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailun pronssimitalin.

Ohitti ampumahiihdon

Urheilijoista valveutuneimpaan sakkiin kuuluva Iivo Niskanen on ollut arvokisoissa viidesti palkintopallilla. Neljästi sinne on samaan aikaan noussut venäläisiä hiihtäjiä, edellä mainitussa Pyeongchangissa kaksin kappalein.

– Ottamatta kantaa poliittisesti, siis päätöksen oikeudenmukaisuuteen, niin olisihan se lajille erittäin vakava takaisku. Venäjällä maastohiihto on juuri ohittanut suosiossa ampumahiihdon ja noussut tv:n pääkanavan ohjelmistoon, Niskanen pohti perjantaina.

Yhdistelmäkilpailun viime talvena MM-kisoissa voittanut Sjur Röthe säesti suomalaisvastustajaansa lähes sanasta sanaan.

– Kun Kiinassa tapetaan ihminen, se on Venäjän vika. Vaikutelmalta ei voi välttyä, totesi Venäjän maajoukkueen saksalaisvalmentaja Markus Cramer lakonisesti.

On aika lailla herrassa, miten Venäjän nationalisminkin innoittamien satsausten pieneen menestyslajiin käy, jos gloorian hetkillä ei saa esitellä maalle tärkeitä kansallisia tunnuksia.

Kansainvälisen hiihtoliiton alppihiihtotaustainen pääsihteeri Sarah Lewis piti perjantaina Rukalla antidopingaiheisen tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi viimetalvisen Operaatio Suoneniskun seuraamuksista virolaisille ja kazakstanilaisille lajitoimijoille.

Siitä median kanssa saippuapalan logiikalla toimivalla pääsihteerillä ei ollut sanottavaa, mitä Wadan rangaistuspäätökset merkitsisivät maailmancupin isäntämaan suosikkitalvilajille.

– Voimme luottaa vain testaamiseen, Lewis totesi.

Jos näin on, niin on kysyttävä, missä ovat esimerkiksi pian todennäköisesti sanktioitavien venäläishiihtäjien positiiviset dopingnäytteet – ottamatta taaskaan kantaa siihen, onko menestystä edistetty myös kielletyllä kemiallisella valmennuksella.

Ja vielä...

Kuusamon maailmancupin näkyvyysmarkkinointi on Hiihtoliiton tärkeimpiä tulonlähteitä. Kaupallinen johtaja Jari Töykkä oli perjantaina kuin Hangon keksi. Kaikki on loppuunmyyty, kahisevaa tulee suuruusluokaltaan puolen miljoonan euron verran.

Voit lukea lisää Pekka Holopaisen kolumneja tämän linkin takaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?