Kommentti: Tarjolla vain takavaloja – Iivo Niskasen voitto oli budjetoitu juttu - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Kommentti: Tarjolla vain takavaloja – Iivo Niskasen voitto oli budjetoitu juttu

Iivo Niskanen juhli Rukalla 15 kilometrin perinteisen kisan voittoa.

Iivo Niskanen juhli Rukalla 15 kilometrin perinteisen kisan voittoa.

Julkaistu: 30.11. 16:47

Iivo Niskanen on matkalla kohti elämänsä hiihtokautta, kirjoittaa toimittaja Pekka Holopainen.

Suomesta löytyy yksi yksilöurheilija, joka lähtökohtaisesti voittaa lajinsa pääkiertueen osakilpailun, jos se urheillaan hänen ominaisuuksiaan tukevalla tekniikalla ja muutenkin kaikin puolin edullisissa olosuhteissa, kuten kotimaastoissa.

Se urheilija on tietysti Iivo Niskanen.

Uran neljäs maastohiihdon maailmancupin osakilpailuvoitto tuli mykistävällä esityksellä, jossa kesken matkan piti jättää Norjan nuori, mutta kova taktikko Johannes Hösflot Kläbo peesistä katselemaan takavaloja kauempaa. Tasaisen vauhdin taulukolla norjalainen sprinttitykki olisi peesaillut Kuusamon kaamoksesta jo tämän cup-rupeaman toisen voittonsa. Hän oli lähtönumeroista poiminut omansa nimenomaan saadakseen Niskasesta voittopeesin.

Suomalaisen vastaus tanssiinkutsuun oli kestävyysurheilun uljasta estetiikkaa. Pitkä, latua pitkin hiihdettävä hivuttava nousu on savolaismiehelle sama kuin äiti soittaisi vellikelloa. Kläbon veto hiipui.

Vaikka Niskasen voitto oli alkukauden tapahtumien ja miehen omien tuntemusten perusteella jopa budjetoitu, se oli omalla tavallaan neljästä voitosta kiinnostavin.

Takana on isoja muutoksia harjoitus- ja välinepuolella, ja Niskanen lähestyy alkanutta kautta ensimmäistä kertaa sillä mielellä, että menestyy myös kokonaiskilpailussa.

Kun miehellä on 27-vuotiaana sekä kolme maailmancupin osakilpailuvoittoa että kolme arvokisojen kultamitalia, ei tarvitse logiikan tohtorinhattua päätelläkseen, mitä luuppiin on pääasiassa kohdistettu.

Tällainen lähtötilanne luo painetta, mutta miten siihen reagoi Niskanen? Mies kommentoi, että joutui suorastaan piiskaamaan itseään saadakseen päälle jämäkän kisavireen, tappamisen meiningin.

Sunnuntai näyttää, miten Niskasen jo viime kaudella kehittynyt vapaa tekniikka on syönyt. Jos nimittäin vapaa kulkee, voidaan ottaa esiin nimet Harri Kirvesniemi, Jari Isometsä ja Niskasen suuri esikuva Mika Myllylä.

Siinä ovat virallisen maailmancupin kokonaiskilpailussa kolmen parhaan joukkoon sijoittuneet suomalaiset mieshiihtäjät.