Iivon Niskasen suvereeni esitys kerää ylistystä –kilpakumppanin spontaani kommentti kertoi kaiken: ”Ihan rehellisesti sanottuna” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Iivo Niskasen suvereeni esitys kerää ylistystä –kilpakumppanin spontaani kommentti kertoi kaiken: ”Ihan rehellisesti sanottuna”

Hymy herkässä. Iivo Niskanen ei peitellyt riemuaan osakilpailuvoittonsa jälkeen.

Hymy herkässä. Iivo Niskanen ei peitellyt riemuaan osakilpailuvoittonsa jälkeen.

Julkaistu: 30.11. 15:50

Lauantain kisapäivä Rukan maailmancupissa oli Iivo Niskasen näytös.

Iivo Niskasen huippukunnosta on liikkunut puheita ennen kauden alkua, mutta lauantaina Rukalla hiihtoväki sai konkreettisesti todistaa, millaisessa vireessä Suomen ykköstykki on.

Niskanen, 27, oli paraatimatkallaan miesten 15 kilometrin perinteisellä täysin omassa luokassaan. Suomalainen hallitsi kilpailua alusta saakka ja nappasi Rukalle saapuneen maailmancupyleisön edessä ykkössijan. Norjan Johannes Hösflot Kläbo jäi suomalaisesta 13 sekunnin päähän.

Ero olisi voinut helposti olla reilumpi. Niskanen kertoi kisan jälkeen himmailleensa reilusti viimeisessä laskussa.

– Impilinnan nousun jälkeen piti ottaa lasku aika varman päälle, jopa pikkuisen auratenkin. Ero oli riittävä ja tiesin, että voitto tulee. Ainut asia, jolla olisin voinut sössiä sen, olisi ollut kaatuminen, Niskanen kertoi lehdistölle kisan jälkeen.

Kaksinkertainen olympiavoittaja villitsi maaliintulon jälkeen yleisöä näyttävillä tuuletuksillaan ja näytti, että energiaa oli vielä varastossa.

– Viimeisen nousun päällä oli jo aikaa vähän miettiä. Valmennuksesta huudettiin, että ”nyt muista tuulettaa vaan”. Otettiin siinä sitten kaikki ilo irti.

Niskanen otti yleisönsä palkintojenjaossa.

Niskanen otti yleisönsä palkintojenjaossa.

Suomalaisässän esitys keräsi vuolaita kehuja muiden maiden kilpailijoilta ja lajieksperteiltä. Kolmanneksi sijoittunut Norjan Emil Iversen sanoi Ilta-Sanomille osanneensa odottaa Niskasen ylivoimaa.

– En ollut lainkaan yllättynyt, että hän (Niskanen) oli noin kovassa vauhdissa. Hän on varmasti maailmancupin parhaita perinteisen hiihtäjiä. Jotain tuollaista osasin odottaakin, lähes 15 sekuntia Niskasesta jäänyt Iversen sanoi.

Niskasen erittäin hyvin tunteva Suomen hiihdon monitoimimies Juho Mikkonen oli samoilla linjoilla. Maajoukkuerinkiin tällä kaudella noussut Mikkonen valmentaa itsensä lisäksi elämänkumppaniaan Kerttu Niskasta ja on toiminut muun muassa Iivo Niskasen suksitestaajana.

– Iivo on ollut tasaisen kovassa kunnossa koko harjoituskauden. Hän oli jo juhannuksena niin kovassa kunnossa, että vähän mietti, oliko hän sitä liikaakin. Toisaalta kun hän voittaa tuolla marginaalilla, hän on tällä kaudella sellaisessa lyönnissä, että muilla on aika kiire, lauantaina sijalle 26 hiihtänyt Mikkonen arvioi.

Osasitko odottaa Niskaselta noin kovaa näytöstä?

– Ihan rehellisesti sanottuna olin kyllä aika varma Iivon voitosta, Mikkonen heitti empimättä.