Rukan maailmancup: Ruotsin superteinin piti päihittää Therese Johaug – päivä päättyikin fiaskoon - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Ruotsalaiset ihmeissään: maan superteinin piti päihittää Therese Johaug – päivä päättyikin fiaskoon

Frida Karlssonin maailmancupin avaus ei mennyt suunnitelmien mukaan.

Frida Karlssonin maailmancupin avaus ei mennyt suunnitelmien mukaan.

Julkaistu: 29.11. 20:45

Frida Karlssonin sprinttikilpailusta tuli jättipettymys. Harri Kirvesniemi pani merkille Ruotsin hiihtäjien vaikeudet.

Ruotsalais- ja norjalaismedia ovat povanneet alkaneesta kaudesta Ruotsin supertalentin Frida Karlssonin, 20, ja Norjan hiihtokuningattaren Therese Johaugin, 31, valtataistelua.

Osa lajiasiantuntijoista veikkasi, että Karlsson jättäisi Johaugin taakseen perjantain sprinttikilpailussa Rukan maailmancupissa.

Sprintit eivät kuulu Johaugin vahvuuksiin, ja norjalainen kestävyysurheiluihme selviytyikin perjantaina niukasti karsinnasta jatkoon. Karlssonin päivästä tuli kuitenkin täydellinen katastrofi.

Keväällä Seefeldin MM-kisoissa loistaneen ruotsalaisen taival katkesi tylysti jo karsintaan. Syy löytyi suksista, jotka eivät toimineet ollenkaan.

– Olen äärimmäisen pettynyt. On niin turhauttavaa, kun välineet eivät toimi vaikka kroppa tuntuisi olevan kunnossa, tuskastunut Karlsson sanoi Aftonbladetille.

Karlsson ei ollut ainoa ruotsalainen, jonka kisa kaatui voiteluun. Myös Charlotte Kalla ja Maja Dahlqvist jäivät karsintaan kamppailtuaan välineidensä kanssa. Ruotsalaismedia puhui huoltofiaskosta.

– Mäen alussa luulin, että kyseessä oli vitsi. Kun testasimme suksia lämmittelyssä, ne olivat erinomaiset. Nyt ne lipsuivat alusta asti, Dahlqvist tilitti ruotsalaistoimittajille.

Myös kisaa ladun varressa seurannut Ilta-Sanomien lajiasiantuntija Harri Kirvesniemi pani merkille länsinaapurin hiihtäjien vaikeudet.

– Jos ajatellaan Rukan minitouria, Karlsson menetti yllättävän paljon asemiaan häviämällä sprintissä Johaugille. Karlsson on kuitenkin kohtuullisen hyvä sprintteri ja sprintin nuorten maailmanmestari. Hänellä oli kisassa katastrofaalisen huono suksi, entinen huippuhiihtäjä arvioi.

Perjantai ei ollut Frida Karlssonin päivä. Kovasta yrityksestä huolimatta matka päättyi sprintin karsintaan.

Perjantai ei ollut Frida Karlssonin päivä. Kovasta yrityksestä huolimatta matka päättyi sprintin karsintaan.

Kirvesniemi huomasi, miten Karlsson yritti löytää epätoivoisesti eri keinoja päästäkseen nopeammin eteenpäin – turhaan.

– Hän vaihtoi varmaan kymmenen kertaa tekniikkaa ja taktiikkaa viimeiseen nousuun. Hän yritti välillä haarakäyntiä latujen sivussa, välillä keskellä ja meni taas suoraan. Siinä näkyi vähän kokemattomuuskin.

Kirvesniemen mukaan muutamassa pakkasasteessa käydyn kisan olosuhteet eivät olleet vaikeimmasta päästä. Hän ei kuitenkaan ihmetellyt, että monien maajoukkueiden huoltotiimit olivat vaikeuksissa.

– Ei tämä mikään paha leuto keli ollut, mutta nämä ovat paljon vaikeammat olosuhteet verrattuna selviin pakkaskeleihin. Näissä tulee helposti isompia eroja. Suksivoiteluyhdistelmä ratkaisee valtavasti.

Naisten sprinttikilpailun voitto meni lyhyiden matkojen norjalaisspesialistille Maiken Caspersen Fallalle ennen Ruotsin Jonna Sundlingia ja USA:n Sadie Bjornsenia. Johaug oli lopputuloksissa 20:s.

Kaikki suomalaisnaiset jäivät alkueriin. Anne Kyllönen vastasi sinivalkoisen maajoukkueen parhaasta sijoituksesta olemalla 24:s.