Venäjän päävalmentaja avautui Rukalla hiihtäjiensä kohtelusta – jokavuotiset väitteet ärsyttävät: ”P****mainen tilanne”

Venäjän hiihtomaajoukkueen luotsi avautui Rukalla joukkueensa kohtelusta.

Maastohiihdossa kiehuu ja kuohuu jo ennen kauden alkua.

29.11.2019 14:08

Venäjän hiihtomaajoukkue on lähtenyt alkavaan kauteen jälleen kerran varsin epävarmasta tilanteesta.

Maan urheilua uhkaava kova dopingtuomio on puhuttanut myös maan hiihtoväkeä. Maailman antidopingtoimiston Wadan asiantuntijat ovat ehdottaneet Venäjän sulkemista kaikesta urheilusta neljäksi vuodeksi maassa vellovan laajan dopingongelman vuoksi.

Taustalla ovat vahvat epäilyt, että Moskovan antidopinglaboratorion tietoja olisi väärennetty ja siten yritetty peittää maan dopingohjelman laajuutta. Wadan on määrä käsitellä Venäjän tilannetta joulukuun alussa.

Venäjän hiihtomaajoukkueen päävalmentajan Markus Cramerin mukaan tilanne on huolestuttanut myös Rukalle saapunutta joukkuetta.

Cramerin mukaan hän ei tiedä, miten paha dopingongelma Venäjän huippu-urheilussa vallitsee. Hän on kuitenkin sanojensa mukaan varma omien suojattiensa puhtaudesta. Kaikki eivät ole tunteneet samoin.

Useita Venäjän huippuhiihtäjiä on epäilty viime vuosina kiellettyjen aineiden käytöstä. Väliaikaisia kilpailukieltoja on jaettu, mutta konkreettiset, lopulliseen tuomioon johtaneet todisteet ovat jääneet toistaiseksi puuttumaan.

Markus Cramer työskentelee Venäjän hiihtomaajoukkueen päävalmentajana.

Cramer korosti IS:lle, että niin kauan kuin todisteita ei ole, urheilijat ovat syyttömiä.

– Tämä on jälleen paskamainen tilanne. Olen tästä koko hommasta todella surullinen, koska suurimpia kärsijöitä ovat taas urheilijat. Meidän hiihtäjämme eivät ole tehneet mitään väärää. Kukaan ei ole antanut positiivista dopingnäytettä, Cramer sanoi.

”Ihan typerää”

Valmentaja ei peitellyt ärsytystään jokavuotisiin väitteisiin venäläisten epäilyttävästä toiminnasta. Hänen mukaansa syytöksillä ei ole mitään totuuspohjaa.

– Joka vuosi näen lehtijuttuja, joissa vihjataan, miten venäläiset pysyvät muka syvällä Venäjällä piilottelemassa testaajilta. Se on ihan typerää.

– Tosiasiassa matkustamme koko ajan ympäri Eurooppaa ja testaajat käyvät säännöllisesti tekemässä työtään. He saisivat käydä huomattavasti useammin, jotta kaikki viimein uskoisivat, ettei urheilijoillamme ole mitään salattavaa, Cramer latasi.

Saksalaisluotsi sanoi olevansa dopingkysymyksissä ehdoton.

– Minusta homma on selvä. Jos urheilija antaa testeissä positiivisen näytteen, hänen on saatava kilpailukieltoa. Ei ole väliä onko urheilija Venäjältä, Saksasta, Norjasta tai Suomesta. Mutta kun ei ole mitään konkreettista, vain pelkkiä epäilyksiä, tämä on ihan turhaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?