Venäjän hiihdon ykköstähti näki menestyksen karun hinnan – kiistelty Aleksandr Bolshunov paljasti itsestään puolta, jonka harva tuntee

Venäjän tähtihiihtäjä on paljon muutakin kuin ladulla uhoava kukkopoika.

Aleksandr Bolshunov kertoi tunnelmistaan ennen Rukan maailmancupin starttia.

29.11.2019 7:15

Monet suomalaiset hiihdon ystävät muistavat Venäjän ykköstähden Aleksandr Bolshunovin Pyeongchangin olympialaisten 50 kilometrin kultataistelusta, joka päättyi lopulta Iivo Niskasen juhlaan. Tuolloin 21-vuotiaan Bolshunovin oli äärimmäisen vaikeaa sulattaa tappiotaan, eikä epäonnistumisten käsittely ole ollut helppoa sen jälkeenkään.

Venäläinen supertalentti on jäänyt mieleen seitsemästä arvokisahopeastaan, kukkomaisesta habituksestaan ja ärhäkästä temperamentistaan. Harvempi kuitenkaan tietää, että kilpaladun ulkopuolella hän on julkisuutta välttelevä maalaispoika, joka nauttisi mieluiten luonnon rauhasta ja perheensä seurasta.

Ilta-Sanomat haastatteli Bolshunovia, 22, ennen Rukan maailmancupviikonlopun starttia selvittääkseen, millainen kiistelty persoona oikeasti on.

Podyvotjen kylässä lähellä Ukrainan rajaa syntynyt Bolshunov aloitti hiihdon muutaman vuoden ikäisenä kirjaimellisesti isänsä Aleksandr Bolshunov seniorin jalanjäljissä.

– Isä teki talomme viereen metsään oman hiihtoladun, jota kiersin jatkuvasti hänen perässään, Bolshunov kertoo.

Kotipihasta lähtevällä ladulla luotiin pohja Venäjän ykköshiihtäjän menestykselle. Pikku-Sasha kiersi rinkiä väsymättä.

– Isä laittaa vieläkin ladun joka vuosi kuntoon. Se on aina talvisin harjoitusvalmiudessa, jos satun käymään kauden aikana kotona.

Bolshunovin vanhemmat ovat kertoneet poikansa olleen koulussa mallioppilas. Peruskoulun jälkeen oli aika valita opiskelun ja urheilu-uran välillä. Yhdeksänneltä luokalta päässyt nuorukainen päätti antaa kaikkensa urheilulle.

Nuoresta iästään huolimatta Aleksandr Bolshunov, 22, on tottunut menestymään. Viime kaudella hän oli maailmancupin kokonaiskisan toinen.

Panostus tuotti tulosta jo juniorivuosina. Suurin kehitysloikka kuitenkin syntyi, kun Bolshunov siirtyi kolme vuotta sitten tunnetun venäläisluotsin Juri Borodavkon oppiin.

Jälki oli vakuuttavaa. Nuoresta iästään huolimatta Bolshunov on jo nyt moninkertainen arvokisamitalisti ja yksi maailman parhaista hiihtäjistä.

– Hienointa on se tunne, kun ylittää maaliviivan ensimmäisenä ja muistaa kaiken sen raskaan työn, jonka on tehnyt harjoituksissa. Siinä hetkessä ymmärtää, ettei sitä työtä ole tehnyt turhaan, Bolshunov kuvailee.

Borodavkon kanssa töitä on riittänyt. 59-vuotias valmentaja on profiloitunut armottomaksi, säälimättömiä fysiikkatreenejä suosivaksi käskyttäjäksi. Bolshunovin näkemys oppi-isästään on kuitenkin huomattavasti pehmeämpi.

– Äh, maineestaan huolimatta hän on ihan tavallinen valmentaja. Tosiasiassa hän on pehmentynyt viime vuosina, mistä en rehellisesti sanottuna pidä, Bolshunov virnistää.

Bolshunov on saavuttanut paljon, mutta uran kirkkain kruunu eli henkilökohtainen aikuisten arvokisavoitto puuttuu. Venäläisässä onkin asettanut tuleville vuosille kovat tavoitteet.

– Olympia- ja MM-kulta jokaisella matkalla ja maailmancupin voitto. Siinäpä se.

Kilpaladulla voi myrskytä mutta sen ulkopuolella läppä lentää. Alkavan kauden ennakkossuosikit Aleksandr Bolshunov ja Norjan Johannes Hösflot Kläbo (kesk.) hassuttelivat Rukan maailmancupin lehdistötilaisuudessa. Norjan Sjur Röthe seurasi tilannetta vierestä.

Tärkein tuki matkalla kohti unelmia on yhä oma isä.

– Soittelemme joka päivä iltaisin. Isä tukee minua epäonnistuessanikin. Jos kisa menee huonosti, hän muistuttaa, ettei se ole kaikki kaikessa. Uusi päivä tuo uuden mahdollisuuden.

Vaatimattomista oloista huipulle ponnistanut lahjakkuus on kokenut myös menestyksen nurjan puolen. Aleksandr Bolshunov senior kertoi viime vuonna tv-haastattelussa poikansa joutuneen kotiseudullaan panettelun ja kateellisten puheiden kohteeksi.

Bolshunov sanoo, ettei pidä enää yhteyttä lapsuusaikojen kavereihinsa.

– Mennyt on mennyttä. Olen jättänyt ne ihmiset täysin taakseni. Olen kääntänyt sivua ja mennyt eteenpäin, kotikylässään lähellä vanhempiaan asuva Bolshunov toteaa.

  • Bolshunov on pitänyt neljä vuotta yhtä tyttöystävänsä Anna Zherebjatjevan kanssa.

Hiihto ei ole tuonut Bolshunovin elämään ainoastaan menestystä kilpaladuilla. Tyttöystävä Anna Zherebjatjeva, 22, on myös maajoukkuetason hiihtäjä.

– Olemme olleet yhdessä varmaan neljä vuotta. Asumme vielä erillämme, sillä emme ole vielä päättäneet, mihin asetumme tulevaisuudessa.

Bolshunov viettääkin vähäisen vapaa-aikansa mieluiten tyttöystävänsä ja perheensä parissa, kaukana kaikelta hälyltä.

– Tykkään vain olla kotona. Sen lisäksi käyn mielelläni metsässä sienestämässä. En kestä kaupunkielämää, se vie minusta kaikki voimat.

Rukan maailmancupin ohjelma

Perjantai 29.11.

11.00 sprintin karsinta (p)12.00 yhdistetty (mäkihyppy)13.30 sprintin finaalit16.00 yhdistetty (hiihto, 5 km)19.00 mäkihyppy (suurmäen karsinta)

Lauantai 30.11.

9.30 yhdistetty (mäkihyppy)10.45 hiihto (naiset 10 km, p)12.30 hiihto (miehet 15 km, p)15.00 yhdistetty (hiihto, 10 km)17.30 mäkihyppy (suurmäki)

Sunnuntai 1.12.

10.10 yhdistetty (mäkihyppy)11.10 hiihto, takaa-ajo (naiset 10 km, v)12.25 hiihto, takaa-ajo (miehet 15 km, v)15.00 yhdistetty (hiihto, 10 km)15.45 mäkihyppy (suurmäen karsinta)17.30 mäkihyppy (suurmäki)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?