MM-hiihdon dopinghuijari Max Hauke kertoi versionsa MM-Seefeldin tapahtumista - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

MM-hiihdon dopinghuijari jäi kiinni neula käsivarressaan – muistaa elävästi hetken, kun poliisi rynni ovesta läpi: ”Doping oli ainoa tie huipulle”

Max Hauke jäi kiinni verekseltään – kirjaimellisesti.

Julkaistu: 25.11.2019 6:58

Max Hauke kertoi versionsa Seefeldin tapahtumista ruotsalaislehti Expressenille.

Viime helmi-maaliskuussa hiihdetyt Seefeldin maastohiihdon MM-kisat muuttuivat kesken kaiken dopingdraamaksi. 27. helmikuuta Itävallan poliisi iski dopingratsian samanaikaisesti Seefeldin MM-maisemissa ja Saksassa. Viranomaiset ottivat kiinni yhteensä yhdeksän henkilöä ja tekivät 16 kotietsintää.

Kiinni jäi viisi hiihtäjää – kaksi itävaltalaista (Dominik Baldauf ja Max Hauke), kaksi virolaista (Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu) sekä kazakstanilainen Aleksei Poltoranin.

27-vuotias Hauke jäi kiinni kirjaimellisesti verekseltään, sillä poliisin rynnistäessä sisään Haukella oli neula käsivarressaan. Neulan toinen pää oli veripussissa. Hupsista.

Keskiviikkona 27. helmikuuta edessä oli miesten 15 kilometrin kilpailu. Hauke oli odottanut sitä kuin kuuta nousevaa, sillä tiesi olevansa harjoittelun ja douppaamisen yhdistelmän ansiosta kovassa kunnossa. 15km oli hänen päätavoitteensa. Hauken ja Baldaufin kuudes sija sprintissä kolme päivää aiemmin oli myrskyvaroitus.

Sitten poliisi rynnisti Hauken huoneen ovesta läpi.

– Joka kerta kun näen tuon kuvan, kuulen sen äänen kun poliisi tuli ovesta läpi. Muistan sen hetken, kun tajusin kaiken olevan ohi. Se oli elämäni rajuin sekunti, Hauke kertoo Expressenille.

Poliisi videokuvasi ratsian ja video vieläpä vuodettiin julkisuuteen. Pysäytyskuva Haukesta neula käsivarressa shokeeraantunut ilme kasvoillaan nousi välittömäksi sensaatioksi.

– Suuri muutos elämässäni oli, kun päätin alkaa doupata. Mutta se video... se teki kaiken ihmisille niin paljon konkreettisemmaksi.

Hauken vanhemmat ja tyttöystävä olivat vastassa päivää myöhemmin, kun hänet päästettiin vapauteen pidätyksensä jälkeen. He, kuten moni Itävallan maajoukkuetta myöten, ei tiennyt douppaamisesta mitään.

Itse dopingin aloittamisesta Hauke on selväsanainen. Hän näki vuonna 2014 olympialaisissa kiinni jääneen joukkuekaverinsa Johannes Dürrin menestyneen vasta douppaamisen aloittamisen jälkeen. Dürr jäi kiinni, mutta se ei Haukea hidastanut. Se antoi idean.

– Johannes oli minun tasoiseni lahjakkuus ja nousi huipulle. Mutta hän douppasi. Joten minulle valkeni fakta: ainoa tie huipulle oli doping. Ja se oli ensimmäinen askel todella liukkaalla tiellä.

Myös Andreas Veerpalu jäi kiinni Seefeldin ratsioissa.

Nyt Hauke puhuu elämänsä suurimmasta virheestä ja siitä, miten hän haluaa varoittaa muita ajautumasta samalle polulle. Mutta kun hän oli aloittanut, ei siltä tieltä ollut paluuta. Ja välikätenä dopingpolulla auttoi sama mies, joka oli hänen ”inspiraationsa”, eli Dürr. Hän loi yhteyden Hauken ja dopingtohtori Mark Schmidtin välille.

Kaikki kuitenkin rysähti seinään kotikisoissa Seefeldissä. Hauke jäi kiinni rysän päältä, ja lopputulos oli neljän vuoden kilpailukielto.

Liekö kohtalon ivaa, mutta kuka oli mies, joka johdatti viranomaiset Schmidtin asiakkaiden ja samalla Hauken jäljille? Dürr.

30. lokakuuta Hauke sai itävaltalaiselta oikeusistuimelta viiden kuukauden ehdollisen tuomion ja 480 euron sakon ”vakavasta urheilupetoksesta” tapaukseen liittyen.

Lujaa ei mene 32-vuotiaalla Dürrilläkään. Hän sai syyskuussa elinikäisen toimintakiellon tunnustettuaan käyttäneensä dopingia myös ensimmäisen kärynsä jälkeen. Häntä myös syytetään petoksesta dopingiin liittyen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?